۱۳ شهريور ۱۳۹۷ - ۲۳:۴۶
کد خبر: ۵۷۶۷۲۶

آشنایی با ناصرخسرو در گزیده آثار

«گزیده آثار ناصرخسرو» در زادروز حکیم، شاعر و فیلسوف بزرگ کشورمان به علاقه‌مندان کتاب معرفی می‌شود.
گزیده آثار ناصرخسرو»

به گزارش خبرگزاری رسا، «گزیده آثار ناصرخسرو» که به کوشش اسدالله بقایی نائینی گردآوری شده، در زادروز حکیم، شاعر و فیلسوف بزرگ کشورمان به علاقه‌مندان کتاب معرفی می‌شود.

بقایی درباره این اثر گفت: در طرحی که برای متون کهن فارسی پیش‌بینی شده، گزیدة آثار 120 نفر از شاعران برجستة کشورمان در نظر گرفته شده است که تا کنون پنج اثر از آثار این بزرگان (شاهنامة فردوسی، دیوان سعدی، آثار مولانا، آثار عطار و خمسة نظامی) به زیور طبع آراسته شده است.

 این محقق ادبی افزود: به علت تکثر و حجم زیاد آثار شاعران کهن پارسی، فرصت مطالعه این آثار کمتر برای جوانان پیش می‌آید که به نظر من تنها راهی که بین جوانان امروز و متون کهن می‌تواند ارتباط برقرار کند، مناسب‌سازی و تلخیص آثار این بزرگان است.

بقایی همچنین درباره گزیده آثار ناصرخسرو گفت: این گزیده شامل دیوان اشعار، سفرنامه حج و برخی دیگر از کتاب‌های دینی و فلسفی وی است. سفرنامة ناصرخسرو، شاهکار ادبی این حکیم بزرگ است که کمتر بدان توجه شده است. ناصرخسرو هفت سال از عمر گران‌بهای خود را به سفر، تحقیق و نوشتن سفرنامة خود از بلخ تا کعبه صرف نموده است.

 وی ادامه داد: در سفرنامة حج آل‌احمد بیشتر روزشمار حج مد نظر است و تنها در صفحات پایانی آن مطالب و جذبه‌های معنوی سفر دربارة «خسی در میقات» به چشم می‌خورد، یا در سفرنامة شریعتی وی بیشتر به حالت معنوی حج پرداخته است.

 بقائی اضافه کرد: سفرنامه واقعی باید دارای مشاهدات میدانی،کتابخانه‌ای و مصاحبه‌ای باشد که در سفرنامة ناصرخسرو به تمامی این موارد پرداخته شده است.

 وی خاطرنشان کرد: با گزیدة آثار ناصرخسرو در واقع خواسته‌ام گَرد ملال را از گنجینة معنوی آثار این شاعر بزرگ بزدایم.

 این پژوهشگر ادبی همچنین دربارة شخصیت ادبی این شاعر بزرگ گفت: «درخت تو گر بار دانش بگیرد / به زیر آوری چرخ نیلوفری را»... ناصرخسرو هزاران سال پیش دانش گرفتن آدمی در دنیای امروز و به زیر کشیدن چرخ نیلوفری علم و دانش توسط بشر امروزی را به درستی پیش‌بینی کرده بود و راه متعالی بشر دانسته که این تنها نمونه‌ای از اشعار زیبای ناصرخسرو است.

 در قسمتی از کتاب اینگونه آمده است: (...شبی در خواب دیدم که یکی مرا گفتی«...چند خواهی خوردن از این شراب که خرد از مردم زایل کند. اگر بهوش باشی بهتر.» من جواب گفتم که «حکما جز این چیزی نتوانستند ساخت که اندوه دنیا کم کند.» جواب دادی: «در بیخودی و بیهو شی راحتی نباشد، حکیم نتوان گفت کسی را که مردم را به بیهوشی رهنمون باشد، بلکه چیزی باید طلبید که خرد و هوش را بیفزاید.» گفتم که «من این از کجا آرم؟» گفت :« جوینده یابنده باشد.» و پس سوی قبله اشارت کرد و دیگر سخن نگفت.

چون من از خواب بیدار شدم آن حال تمام بر یاد بود بر من کار کرد. با خود گفتم که «از خواب دوشین بیدار شدم. اکنون باید که از خواب چهل ساله نیز بیدار شوم.»

 ...سرو تن بشستم و به مسجد جامع شدم و نماز کردم و یاری خواستم از باری، تبارک و تعالی، به گزاردن آنچه بر من واجب است و دست باز داشتن از منهیات و ناشایست چنان که حق، سبحانه و تعالی، فرموده است.

 ...پس به مرو رفتم و از آن شغل، که به عهده من بود، معاف خواستم و گفتم که مرا عزم قبله است.)

 «گزیده آثار ناصرخسرو» در 123 صفحه و با بهای هفت هزار تومان توسط سوره مهر در اختیار علاقه‌مندان کتاب قرار گرفته است./998/د ۱۰۳/ش

ارسال نظرات