انتشار "بازكاوی مؤلفههای هویت ملی در شاهنامۀ فردوسی"
به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از روابط عمومی انتشارات اطلاعات، هویت ملی در جامعه ایرانی محوری بنیادین برای انسجام و اقتدار ملی است و عامل مانایی و پویایی جامعه محسوب میشود. ادبیات فارسی نقشی ممتاز و سهمی منحصربهفرد در بازسازی، سازگاری و همگونسازی كاربری مؤلفهها و عناصر هویت ملی ایرانی دارد. در این میان، آفرینش و درخشش شاهنامه در میان آثار ادبی فارسی، بهترین گنجینه برای معرفی هویت ملی ایرانیان محسوب میگردد و در مسیر بازتولید هویت ملی ایرانیان، نقشی انكارناپذیر دارد.
آنچه كتاب حاضر را با دیگر پژوهشها درباره شاهنامه متفاوت میسازد، رویكرد بینرشتهای آن در تعیین و سنجش مؤلفههای هویت ملی در شاهنامه است. نویسنده در بازكاوی مؤلفههای هویت ملی، ضمن بهرهگیری از یافتههای تاریخی، به جنبههای كاربردی آنها نیز به عنوان ذخیرۀ فرهنگ و تمدن ایران، برای جامعۀ كنونی ایرانی اشاره كرده است.
این كتاب در چهار بخش زیر تدوین شده است: بخش اول ـ كلیات (مشتمل بر پنج فصل: مفاهیم بنیادین پژوهش، هویت ملی، نظریههای هویت ملی، پیشینۀ هویت ملی ایرانیان، مؤلفههای هویت ملی ایرانی)، بخش دوم ـ فردوسی و شاهنامه (مشتمل بر شش فصل: زندگینامه فردوسی، معرفی شاهنامه، فردوسی و شاهكار او از نگاه چهار شاهنامهپژوه جهان، اهمیت شاهنامه، ضرورت پژوهش در شاهنامه، كاركردهای هویتی شاهنامه)، بخش سوم ـ مؤلفههای هویت ملی در شاهنامه (مشتمل بر نه فصل: هویت فرهنگی، هویت دینی، هویت تاریخی، هویت جغرافیایی، هویت سیاسی، هویت زبانی، هویت قومی و نژادی، هویت اقتصادی، تجلی هویت ملی در شاهنامه)، بخش چهارم ـ نتیجهگیری.
بازكاوی مؤلفههای هویت ملی در شاهنامۀ فردوسی را انتشارات اطلاعات به قلم دکتر منوچهر دانشپژوهان در ۳۲۰ صفحه منتشر کرده است./۹۲۵/د ۱۰۳/ش