پیامهای چند جانبه سفر روحانی به عراق
به گزارش خبرگزاری رسا، رسانههای منطقهای و بینالمللی توجه ویژهای را به سفر روحانی به عراق معطوف کرده و گزارشها و تحلیلهای متعددی را در این خصوص منتشر کردند.
از جمله این گزارشها تحلیلی است که روزنامه الاخبار لبنان در رابطه با پیامدهای متعدد سفر روحانی به عراق مطرح کرده و آن را با سفر ناگهانی همتای آمریکایی وی به شهر الانبار در عراق مقایسه کرد.
این روزنامه میافزاید که سفر مذکور نشان دهنده تاکید بر حضور و تاثیرگذاری ایران و تعمیق مناسبات میان تهران و بغداد است و این موضوع به ایران اجازه می دهد تأثیر تحریمها بر خود را کاهش دهد.
این مقاله میافزاید که بعد از ورود روحانی به بغداد پایتخت عراق، ناگهان ذهنها به مقایسه حضور روحانی در عراق با ورود دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا به پایگاه هوایی عین الاسد که به صورت ناگهانی در اواخر سال گذشته میلادی انجام شده بود، پرداختند.
روحانی در حالی به صورت علنی به بغداد سفر کرد که دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا بنا به دلایل امنیتی سعی کرد این سفر را به صورت محرمانه و ناگهانی انجام دهد. به این ترتیب تهران از نظر شکل و زمان بندی این سفر میخواست این پیام را به طرف آمریکایی بگوید که حضور و تأثیرگذاری بیشتری در عرصه عراق دارد.
ایران همچنین این پیام را مخابره کرد که تهران شریک بغداد در پیروزی بر گروه تروریستی داعش است. این موضوع را یک منبع دولتی مطلع بیان کرده و آن را پاسخی در رد ادعاهای آمریکا دانست که مدعی هستند ریشه کن کردن داعش به دست آنها صورت گرفته است.
پیام دیگری که تهران از این سفر مخابره کرد، این بود که عراق خارج از اردوگاه تحریمهای اعمال شده آمریکا در ایران قرار دارد. این یک پاسخ بسیار سنگین برای آمریکا به شمار میرود، چرا که تهران در جریان این سفر مجموعهای از توافقنامههای اقتصادی را با عراق امضا کرد و سطح تبادل تجاری سالیانه 2 کشور را از 12 میلیارد دلار به 20 میلیارد دلار افزایش داد. علاوه بر این که این موضوع مورد استقبال بغداد قرار گرفت و هیچ اعتراضی به آن صورت نگرفت.
سفر مذکور همچنین پیامهایی را نیز برای کشورهای عربی همسایه عراق به ویژه عربستان سعودی داشت. عربستان که هنوز صدای سیلی نتایج انتخابات اخیر پارلمانی در عراق را در گوش خود احساس میکند، این پیام تهران را شنید که عراق گذرگاه ورود تهران به سوی جهان عرب است، به شرط اینکه کسی نخواهد این کشور را هدف تسویهحساب های خود قرار دهد. این در حالی است که ریاض همواره تلاش دارد از طریق عرصه سیاسی عراق با ایران تسویه حساب نماید.
روحانی همچنین سفری به شهر نجف اشرف داشت و در جریان این سفر با آیت الله سیستانی مرجع تقلید شیعیان دیدار کرد. این دیدار نیز پیامی از سوی ایران خطاب به عربستان بود مبنی بر اینکه این سفر میتواند مانع از تفرقهافکنی عربستان و متحدانش در مناسبات ایران و عراق شود.
تمام این پیامها در شرایطی مخابره شد که آمریکا اخیراً (اواخر سال گذشته میلادی) مجوز عراق برای وارد کردن انرژی برق از ایران و تبادل تجاری با این کشور را به میزان 90 روز تمدید کرده بود و این مدت قرار بود در روز 20 مارس به پایان برسد. حضور بغداد در کنار تهران در خصوص پرونده تحریمها پیام مهمی بود که در تمامی ابعاد این سفر ملموس بود. البته برخی سیاستمداران وابسته به آمریکا و عربستان سعودی و سایر کشورهای خلیج فارس تلاش کردند این موضع گیری را خطری برای عراق معرفی کنند و مدعی شوند که عراق هزینه این موضعگیری را پرداخت خواهد کرد.
از سوی دیگر برهم صالح رییس جمهور عراق و عادل عبدالمهدی نخستوزیر این کشور نیز به علت حمایت تهران از عراق در جنگ ضد تروریست از این کشور تشکر و قدردانی و بر ضرورت توسعه مناسبات دوجانبه در تمام عرصه ها تأکید کردند.
منابع ریاست جمهوری در گفتگو با روزنامه این دیدارها را ممتاز و ویژه توصیف و ابراز عقیده کردند که توافقات امضا شده نشان دهنده خیزش در مناسبات میان تهران و بغداد است. همچنین رویترز به نقل از یک مسؤول برجسته ایرانی اعلام کرد که این سفر شامل عرصه های انرژی، حمل و نقل، کشاورزی، صنعت، بهداشت و احداث راه آهن بین بصره عراق و شلمچه ایران بود./983/ب101/ف
منبع: تسنیم