ممنوعیت ساخت مسجد؛ مهمترین مسأله مسلمانان روسیه
به گزارش خبرگزاری رسا، اکتای محمداف، معاون آموزش نمایندگی جامعةالمصطفی(ص) العالمیه در روسیه، در گفتوگویی درباره وضعیت فعالیت فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی مسلمانان در مسکو بیان کرد: مسلمانان اعم از شیعه و سنی میتوانند به انجام امور فرهنگی و اجتماعی بپردازند و مشکلی در این باره ندارند.
اثرگذاری مسلمانان
وی افزود: این موضوع در حوزه مسائل اقتصادی نیز به همین صورت است. مسلمانان در حوزه البسه، بازار میوه، حمل و نقل و ... اکثریت افراد شاغل را تشکیل میدهند و اگر این گروه به فعالیت نپردازند، اقتصاد مسکو دچار بحران میشود.
محصولات حلال
به گفته محمداف، وضعیت مسلمانان در جامعه مسکو رو به پیشرفت است؛ در فروشگاههای زنجیرهای، که مسلمانان اداره میکنند، بخشی به گوشت حلال اختصاص دارد. حتی کافهها و رستورانها نیز برچسبهای بزرگی را بر در و دیوار زدهاند که نشان از فروش محصولات حلال دارد و با آزادی این کار را انجام میدهند.
همچنین، وی در این باره که آیا دولت با مسلمانان در انجام فعالیتهای یادشده همکاری میکند یا خیر؟ گفت: روسیه مانعی برای انجام امور اقتصادی و فرهنگی مسلمانان ایجاد نمیکند و حتی میتوان گفت که اگر این امور براساس قانون روسیه انجام شود، به برگزا کنندگان این فعالیتها کمک هم میکند.
معاون جامعةالمصطفی روسیه با اشاره به اینکه دولت این کشور تفاوتی میان شهروند مسیحی و مسلمان قائل نیست، درباره برگزاری محافل و مجالس مذهبی از سوی مسلمانان توضیح داد: این گونه محافل در کمال آرامش و امنیت برگزار میشود.
امنیت در نماز عید فطر
وی از برگزاری باشکوه مراسم عید فطر که با حضور هزاران نفر در مسکو انجام میشود یاد و اظهار کرد: جمعیت به حدی زیاد است که خیابانهای طویل مسکو مسدود میشود، ولی کاملاً امنیت وجود دارد و دولت در برپایی نماز عید قربان نیز چنین رویکردی دارد. علاوه بر این، مسلمانان نماز جمعه را در مساجد بزرگ مرکزی مسکو برگزار میکنند و با اهل سنت نیز مشکلی در این باره ندارند. هر دو مذهب تشیع و اهل تسنن برای برگزاری مراسم مذهبی در روسیه آزادند.
وی افزود: شیعیان نیز در برگزاری فعالیتهای خود با مشکل روبرو نیستند؛ برای مثال در عزاداری دهه اول محرم شاید هشت مکان شامل حسینیه، مسجد و ... برای این موضوع در نظر گرفته میشود. همچنین در عزاداری این دهه، که در مرکز اسلامی مسکو برگزار میشود، شاید ده هزار نفر رفت و آمد دارند که مانعی برای عزاداری آنها ایجاد نمیشود.
پرچمداران تقریب
محمداف در پاسخ به این سؤال که نحوه تعامل شیعیان و اهل تسنن در روسیه چگونه است؟ گفت: شیعیان در طول تاریخ، پرچمدار تقریب مذاهب بودهاند و مراجع عظام نیز توصیه میکنند که از ایجاد تفرقه بین شیعه و سنی بپرهیزید؛ توجه به این موضوع به ویژه در روسیه، که شیعیان در مقابل اهل تسنن در اقلیتاند، حائز اهمیت است.
وی درباره اتحاد و همبستگی شیعه و سنی در برگزاری مراسم و انجام فعالیتهای مختلف در روسیه گفت: در مسکو انجمنهایی به نام شیعیان ثبت شده است و مراسمی را در این مراکز برگزار میکنند. همچنین، شیعیان به کنفرانسهایی که برای معرفی شخصیتهای تاریخی اهل سنت برگزار میشود دعوت میشوند.
محمداف با اظهار اینکه دشمنی میان این دو گروه وجود ندارد و اهل تسنن سعی ندارند که شیعیان را در تنگنا قرار دهند، افزود: برای مثال مسابقات قرآن با همکاری هر دو گروه در مسکو برگزار شد و برخی قاریان شیعی برای تلاوت در مجلس اهل تسنن دعوت میشوند.
همکاری با شیعیان
وی اظهار کرد: علما و ائمه اهل تسنن در دورههای دانشافزایی که جامعةالمصطفی(ص)، به منزله یک مرکز شناختهشده شیعی برگزار میکند، شرکت میکنند. همین طور دانشگاه مسکو از این مرکز برای همکاری دعوت میکند که این رویکرد مثبت تعامل جامعه مسیحی و اهل تسنن با شیعیان را نشان میدهد و به یکدیگر احترام میگذارند.
وی با بیان اینکه دولت روسیه مانعی را بر سر راه مسلمانان در برپایی مراسم ایجاد نمیکند و حتی امنیت این مراسم را هم تأمین میکند، ادامه داد: در مسکو، پایتخت روسیه، هر دو گروه اهل تسنن و شیعیان زندگی میکنند و دولت این اجازه را به آنها داده است که مراسم خود را به راحتی و در چارچوب قوانین این کشور برگزار کنند.
ممنوعیت ساخت مسجد
محمداف درباره مشکلاتی که مسلمانان با آن روبرو هستند، اظهار کرد: یکی از مشکلات اصلی ما در مسکو این است که شهردار این شهر ساخت مسجد را نه فقط برای شیعیان، بلکه برای اهل تسنن نیز ممنوع کرده است. پنج مسجد در مسکو وجود دارد که برای تعداد مسلمانانی که در این شهر زندگی میکنند اندک است و اگر مساجد بیشتری ساخته شود، میتوان با آسودگی بیشتری به اجرای مراسم مخصوص مسلمانان پرداخت./847/ب
منبع: خبرگزاری ایکنا