واکاوی ۲ نشست در مکه/ملک سلمان به دیپلماسی ارعاب روی آورده است
به گزارش خبرگزاری رسا، شب گذشته مکه میزبان دو نشست شورای همکاری خلیج فارس و نشست سران عرب بود که رویکرد هر دو نشست کاملاً ضد ایرانی و ضد ارتش و کمیتههای مردمی یمن بود. از قبل مشخص بود که سعودیها که در برابر عملیاتهای متعدد ارتش و کمیتههای مردمی یمن عاجز شده اند به دنبال یارگیری و مظلوم نمایی هستند تا بر جنایات خود علیه ملت یمن به ویژه زنان و کودکان یمنی سرپوش بگذارند.
در شرایطی که مخالفتها با جنگ یمن ابعاد گستردهتری پیدا کرده است و ژان ایو لودریان وزیر خارجه فرانسه هم جنگ یمن را جنگی کثیف که باید پایان داده شود دانسته است، نشستهای مکه برگزار شد.
از دو نشستی که روز پنجشنبه برگزار شد، به خوبی میتوان اقدامات هماهنگ شده ریاض برای مطرح کردن خواستههای خود در نشستهای مکه را مشاهده کرد. هنگامی که هیأت شرکت کننده عراق به بیانیه نشست سران عرب اعتراض کرد، رسوایی بیشتر شد زیرا کاملاً مشخص شد که بیانیه نشست سران عرب از قبل آماده شده است.
موضوعی که محمد عبدالسلام سخنگوی انصارالله یمن به آن اشاره کرد. وی افزود: این بیانیه نشان دهنده خواستههای سعودی بدون مراعات جایگاه و مقام شرکت کنندگان بود، موضوعی که رییس جمهور عراق آنرا به صراحت بیان کرد و بقیه سران عرب سکوت کردند.
عبدالسلام تاکید کرد: این بیانیه یک بیانیه یکجانبه بود. در این نمایش سران، صرفاً مشکلات عربستان نشان داده شد و مسائل مهم امت اسلام از جمله مسئله فلسطین نادیده گرفته شد.
وی افزود: این بیانیههای بی محتوا و ناچیز گزندی به یمن وارد نمیکند و آنرا از حقش در دفاع از خود به هر اندازه که چالشهایی وجود داشته باشد، باز نمیدارد. این همه جنجالی که عربستان بپا میکند هرگز به نفعش نخواهد بود.
سخنگوی انصارالله یمن از موضع کسانی که با حکمت و عقلانیت در این نشست صحبت کردند و خواهان صلح شدند قدردانی کرد.
آنچه درباره نشست سران عرب میتوان گفت عبارت است؛
-بیانیه کاملاً رنگ و بوی سعودی داشت و بسیار خصمانه علیه ایران و ارتش و کمیتههای مردمی یمن تهیه شده بود.
- جدای از بیانیه آنچه میتوان درباره نشست سران و حرفهای مقامات شرکت کننده بیان کرد این است که هیچکدام از آنها به غیر ملک سلمان به طور مستقیم علیه ایران حرف نزدند.
-عراق به بیانیه پایانی به شدت اعتراض کرد.
-محمود عباس رییس تشکیلات خودگردان فلسطین از بی مهری به وی و قرار دادن وی در ردیف دوم هنگام عکس گرفتن به شدت ناخرسند بود و در سخنانش هم به شدت به نشست اقتصادی بحرین که قرار است چندی دیگر برگزار شود، تاخت.
-استقبال گرم عبدالفتاح البرهان رییس شورای نظامی سودان از سوی پادشاه عربستان.
-مشارکت محمد بن زائد ولیعهد ابوظبی و ریاست کشورش در این نشست در حالی که معمولاً محمد بن راشد حاکم دبی در این نشستها شرکت میکرد.
-سوریه همچنان شرکت نداشت.
- عدم مشارکت میشل عون رییس جمهور لبنان و حضور سعد حریری که روابط گرمی با سعودیها دارد.
اما درباره نشست شورای همکاری خلیج فارس نیز نکات قابل توجهی مشاهده شد. در حالی که قبل از نشست شورای همکاری خلیج فارس در مکه، مشارکت قطریها در این نشست نوعی خوش بینی درباره حل اختلافات به وجود آورده بود، اما رفتار سرد مسئولان سه کشور عربستان، بحرین و امارات با ناصر بن خلیفه آل ثانی نخست وزیر قطر همه گمانه زنیها درباره احتمال گشایش در بحران میان دوحه و چهار کشور عربی را از بین برد.
ملک سلمان پادشاه عربستان به سردی با نخست وزیر قطر دست داد و وی را تحویل نگرفت و رفتارش مشابه رفتار با دیگر هیأتهای شرکت کننده در این نشست نبود و محمد بن سلمان ولیعهد سعودی هم اعتنایی به نخست وزیر قطر نکرد تا ثابت شود که یخ روابط میان ریاض و دوحه به این زودی ها شکسته نخواهد شد.
علاوه بر برخورد سرد پادشاه سعودی با نخست وزیر قطر، شیخ محمد بن زائد ولیعهد ابوظبی نیز از نخست وزیر قطر دوری کرد و به فاصله دورتر از وی نشست و حمد بن عیسی آل خلیفه پادشاه بحرین هم در سالن استقبال هر چند با وی به سردی دست داد اما در طول جلسه پشتش را به نخست وزیر قطر کرد. در مقابل نخست وزیر قطر هم کاملاً ناخرسند بود.
شیخ عبدالله بن ناصر آخرین فردی بود که به محل نشست رسید در حالی که پادشاه بحرین اولین فرد بود. نخست وزیر قطر قبل از شروع نشست در گوشهای نشسته بود و جز شیخ صباح الاحمد الجابر الصباح امیر کویت که از وی خواست نزدیک شود و دستش را در دست پادشاه عربستان برای دست دادن داد، کسی با وی حرف نمیزد.
شهاب ابوسعیدی مشاور سلطان عمان سعی کرد که انزوای نخست وزیر قطر را بشکند و به گرمی با وی برخورد کرد.
به اعتقاد تحلیلگران این برخورد سرد مسئولان سعودی همه احتمالات برای آشتی را بر باد داد. نکته قابل توجه عدم پخش وقایع نشست شورای همکاری خلیج فارس در مکه از سوی الجزیره بود.
از دو نشستی که روز گذشته برگزار شد و نشست همکاری اسلامی که قرار است امروز برگزار شود، مشخص میشود که عربستان با برگزاری نشستها در مکه به دنبال این است که مشکل خود را به جای مشکلات دیگران معرفی کند و به دنبال همراه کردن آنها برآید.
عربستان به دنبال تأیید سیاستهای خصمانه و خیانتکارانه خود است. سیاستهایی که جهان عرب و اسلامی را ویران کرده است. عربستان در کشورهای منطقه دخالت میکند و آثار سیاستهای مخرب آن آشکار است و در مقابل رهبران عربی و اسلامی را به مکه دعوت میکند تا از مکه سو استفاده کند. این اوج نفاق مقامات ریاض را نشان میدهد.
ریاض رعب و وحشتی که از ارتش و کمیتههای مردمی یمن دارد و گرفتار شدن ائتلافش در باتلاق یمن را در دو نشست شب گذشته به خوبی عیان کرد. اما نشستهای مکه به ویژه که در بیانیه پایانی سران عرب، فقط علیه ایران و ارتش و کمیتههای مردمی یمن موضع گیریشد و تنها خیلی خیلی کوتاه به فلسطین اشاره شد، گواه خواب شومی است که سعودیها برای فلسطینیها دیده اند.
در پایان میتوان گفت که نشست شورای همکاری خلیج فارس در مکه آب سردی بر روی نظریههای آشتی قریب الوقوع میان دوحه و چهار کشور عربی ریخت. نشست سران عرب در مکه نیز به مثابه تربیونی برای مقامات سعودی بود تا مواضع خصمانه خود را علیه ایران و یمنیها تکرار کنند. در واقع ملک سلمان به دیپلماسی ارعاب علیه ایران روی آورده است. این نشست به نوعی دوگانگی سیاست خارجی عربستان را نشان میدهد که از سویی دم از موضوعات جهان عرب و فلسطین میزند اما در عمل تیشه به ریشه آنها میزند و همسو باجرد کوشنر داماد و مشاور دونالد ترامپ برای نابودی آرمان فلسطین حرکت میکند./847/ب
منبع: مهر