۲۹ خرداد ۱۳۹۸ - ۱۷:۵۳
کد خبر: ۶۱۰۳۹۵
افزایش تنش‌های آمریکا و طالبان؛

آیا دور هفتم مذاکرات دوحه با شکست روبرو خواهد شد؟

آیا دور هفتم مذاکرات دوحه با شکست روبرو خواهد شد؟
همزمان با نزدیک شدن به دور هفتم مذاکرات آمریکا و طالبان، تنش‌های دو طرف برخلاف گذشته افزایش یافته است.

به گزارش خبرگزاری رسا، قرار است هفته آینده دور هفتم مذاکرات آمریکا با طالبان در قطر برگزار شود، باوجود شکست پیاپی شش دور از این مذاکرات اما انتظارهای بسیاری نیز بوجود آمده است که نتایج تعیین کننده‌ای را در معادلات صلح و جنگ افغانستان احتمالا به همراه داشته باشد از همین رو تلاش‌های فراوانی می‌شود تا دور جدید مذاکرات به گونه متفاوتی برگزار شود.در همین راستا زلمی خلیلزاد نماینده ویژه آمریکا در هفته‌های اخیر و در آستانه دور هفتم مذاکرات صلح با طالبان سفرهایی  را به شماری از کشورهای منطقه برای رایزنی درباره این دور از مذاکرات انجام داد، همچنین گزارش‌های تائید نشده‌ای نیز درباره سفر ملاعبدالغنی برادر معاون سیاسی رهبر طالبان به شماری از کشورهای منطقه از جمله چین منتشر شد که نشان دهنده اهمیت این دور از مذاکرات در دوحه است.

با وجود تلاش‌های صورت گرفته اما با نزدیک شدن به زمان این مذاکرات بار دیگر تنش‌ها بین طالبان و آمریکا تشدید شده است که عمق اختلافات دو طرف را نشان می‌دهد.

آنچه آمریکا از مذاکرات صلح با طالبان می‌خواهد

وزارت خارجه آمریکا روزهای گذشته طرحی را به کنگره این کشور ارائه کرد که بر اساس آن پایان جنگ در افغانستان و ادامه حضور آمریکا در این کشور در اولویت راهبرد واشنگتن برای جنوب آسیا قرار دارد.

 آمریکا تلاش می‌کند تا در  چارچوب مذاکرات صلح با طالبان به نحوی حضور و تاثیرگذاری خود را در آینده افغانستان حفظ کند و از سوی دیگر به جنگ 18 ساله این کشور نیز پایان دهد تا از شر هزینه‌های سر به فلک کشیده در این کشور رهایی یابد.

از سوی دیگر، «زلمی خلیلزاد» نماینده ویژه آمریکا در امور صلح افغانستان، خط و نشان‌هایی را برای توافق نهایی صلح با طالبان ترسیم کرده است که برای این گروه پذیرفتنی نیست و این موضوع به وضوح در اظهارات اخیر «سهیل شاهین» سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در قطر قابل مشاهده است.

اظهارات سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در قطر

«سهیل شاهین» سخنگوی دفتر سیاسی طالبان اخیرا در توییترش نوشته است: پرسش‌های بسیاری درباره اینکه در مذاکرات بین طالبان و آمریکا چه پیشرفت‌هایی صورت گرفته است مطرح می‌شود، در این مذاکرات آمریکا پذیرفته تا نیروهای خود را از افغانستان خارج کند و در آینده نیز در امور داخلی این کشور هیچ مداخله‌ای انجام ندهد که پیشرفت خوبی محسوب می‌شود.

وی همچنین در روزهای گذشته تاکید کرده بود که این گروه برای هرگونه توافق نهایی صلح با طالبان خود را به برقراری آتش‌بس و آغاز مذاکرات مستقیم با دولت افغانستان ملزم نمی‌داند.

واکنش تند مقامات آمریکایی به اظهارات طالبان

«مورگان اورتگاس» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا ادعای شاهین مبنی بر توافق آمریکا برای خروج از افغانستان را تکذیب کرد و گفت که هدف اساسی مذاکرات صلح با طالبان این است که تمام افغان‌ها از جمله نمایندگان دولت، احزاب سیاسی، جامعه مدنی، زنان و طالبان برای یافتن به یک راه حل سیاسی و پایان جنگ گردهم جمع شوند.

«زلمی خلیلزاد» نماینده ویژه آمریکا در روند صلح افغانستان نیز در واکنش به این موضوع در توییترش نوشت: آمریکا در صدد توافق جامع صلح در افغانستان است نه توافق برای خروج نیروهای آمریکایی از این کشور.

تضمین مبارزه با تروریسم، مذاکرات بین‌الافغانی که به راه حل سیاسی منجر شود، آتش‌بس فراگیر و دایمی و خروج نیروهای خارجی از موارد اساسی هستند که آمریکا آن را برای رسیدن به یک توافق جامع با طالبان الزامی می‌داند.

وی تاکید کرده است که توافق جامع صلح با طالبان از چهار بخش تشکیل شده که با یکدیگر متصل هستند و تا زمانی که درباره تمام چهار مورد توافق نشود هیچگونه توافق صلح نهایی با طالبان صورت نخواهد گرفت.

اختلاف نظر آمریکا و طالبان

اظهارات مقامات آمریکایی و سخنگوی دفتر سیاسی طالبان نشان می‌دهد که  اختلافات بین دو طرف با وجود مذاکرات طولانی در یک سال اخیر هنوز  پابرجا است و  درباره خطوط اساسی مذاکرات صلح با یکدیگر تفاهم نظر ندارند.

طالبان انتظار دارد تا پس از توافق نهایی صلح و خروج نیروهای خارجی در آینده نیز آمریکا از مداخله در امور افغانستان خودداری کند اما مقامات واشنگتن می‌خواهند که به نحوی حضور و تاثیر گذاری خود را در آینده این کشور حفظ کنند.

آمریکا توافق نهایی صلح با طالبان را منوط به پذیرش برقراری آتش‌بس فراگیر، آغاز مذاکرات مستقیم صلح با دولت افغانستان و تضمین‌های مبارزه با تروریسم  از سوی طالبان می‌داند که برای این گروه پذیرفتنی نیست.

با در نظرداشت اینکه ادامه مذاکرات طالبان درباره سایر موضوعات به نهایی شدن مسئله خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان مشروط شده است اما  آمریکا انتظار دارد تا در دور هفتم مذاکرات صلح در قطر به توافقات اساسی با طالبان دست یابد اما با توجه به اختلافات یاد شده به نتیجه رسیدن این دور از مذاکرات نیز بعید به نظر می‌رسد./847/ب

منبع: تسنیم

ارسال نظرات