در کتاب «اخلاق و فرهنگ اقتصاد مقاومتی» مطرح شد؛
نقش خانواده و اخلاق در تحقق اقتصاد مقاومتی

سبحانی نیا در کتاب «اخلاق و فرهنگ اقتصاد مقاومتی» به الزامات اقتصاد مقاومت و آموزهای کاربردی برای ارتقای سطح عمومی دانش اقتصادی اعضای خانواده پرداخته است.
به گزارش سرویس کتاب و نشر خبرگزاری رسا، انتشارت بوستان کتاب، کتاب «اخلاق و فرهنگ اقتصاد مقاومتی» را به قلم محمد سبحانی نیا منتشر کرد.
در چند سال گذشته با شدت یافتن تحریم های یک جانبه غرب علیه جمهوری اسلامی ایران، واژه جدید اقتصاد مقاومی به ادبیات اقتصادی کشور اضافه شده و به فراخورد حال و روز اقتصاد کشورمان مورد بحث قرار گرفته است. این واژه را نخستین بار رهبر معظم انقلاب در شهریور سال ۱۳۸۹ در دیدار با کارآفرینان مطرح کرد و سپس به مفهوم رایج مباحث اقتصاد سیاسی تبدیل شد.
در سالهای اخیر، رهبر معظم انقلاب در سخن خود، بارها بر مسأله «جنگ اقتصادی» تأکید و راهکارهای مقابله با آن را گوشزد کرده اند و حتی در نام گذاری هایشان برای سالها نیز، این موضوع را مد نظر قرار داده اند.
اقتصاد مقاومتی به معنای اقتصاد تدافعی یا ریاضتی نیست؛ بلکه در حقیقت نوعی اقتصاد و برنامه ریزی تعاملی مبتنی بر راهبرد استفاده از تهدید به عنوان فرصت است.اقتصاد مقاومتی پایه های استوار خود را بر دو عنصر جدایی ناپذیر اقتصادی، یعنی تولید ملی و مصرف ملی بنیان نهاده است.
بدون شک، تحقق اقتصاد مقاومتی الزاماتی دارد؛ در این راستا تغییر سبک زندگی، الگوی مصرف و اخلاق اقتصادی، بیش از عناصر دیگر حائز اهمیت است، زیرا بسیاری از صاحب نظران و اقتصاددانان معتقدند بنای اقتصاد مقاومتی از دل رفتارهای اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی مردم بیرون میآید، بنابراین میان اجرای اقتصاد مقاومتی در کشور و نحوه سبک زندگی و اخلاق اقتصادی و الگو ذهنی و رفتاری جامعه، رابطه مستقیم و مثبتی وجود دارد.
بدون شک، تحقق اقتصاد مقاومتی الزاماتی دارد؛ در این راستا تغییر سبک زندگی، الگوی مصرف و اخلاق اقتصادی، بیش از عناصر دیگر حائز اهمیت است، زیرا بسیاری از صاحب نظران و اقتصاددانان معتقدند بنای اقتصاد مقاومتی از دل رفتارهای اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی مردم بیرون میآید، بنابراین میان اجرای اقتصاد مقاومتی در کشور و نحوه سبک زندگی و اخلاق اقتصادی و الگو ذهنی و رفتاری جامعه، رابطه مستقیم و مثبتی وجود دارد.
ریشه اصلاح مسائل اقتصادی در اصلاح فرهنگ اقتصادی، سبک زندگی مردم، الگوی مصرف و توسعه فرهنگ کار و تلاش تولید ملی است و نقطه شروع اقتصاد مقاومتی، اصلاح الگوی مصرف و اخلاق اقتصادی است اخلاق اقتصادی، زمینه ساز گسترش و بهینه سازی فعالیت های تولیدی و در نتیجه اقتصاد مقاومتی است و از سوی دیگر ضمن جهت دهی به فعالیت ها و سرمایه گذاری ها، موجب سالم سازی آنها میشود. این امر در خانواده ها تحقق می یابد.
ساختار کتاب:
لازمه تحقق اقتصاد مقاومتی رعایت اخلاق از سوی مردم است، از این رو در گام نخست، آموزهای کاربردی برای ارتقای سطح عمومی دانش اقتصادی اعضای خانواده به نظر است و نویسنده در این کتاب کوشیده است که از این منظر به اقتصاد مقاومتی توجه کند.
نگارنده این کتاب را در پنج فصل باعنوان های: کلیات، ساده زیستی، تدبیر در معیشت، قناعت، تقویت فرهنگ و کار و تولید تدوین کرده است.
نویسنده در فصل اول به تعریف اقتصاد مقامتی، تفاوت اقتصاد مقاومتی و ریاضت اقتصادی، انواع اقتصاد مقاومتی، اقتصاد مقاومتی در قرآن، اقتصاد مقاومتی در روایات، اخلاق اقتصادی و نقش اخلاق اقتصادی پرداخته است و همچین وی در فصل دوم این کتاب به بررسی موضوعات: معنای ساده زیستی، جایگاه ساده زیستی در اسلام، ساده زیستی در سیره پیامبران؛ فلسفه ساده زیستی، گستره ساده زیستی، ساده زیستی در عصر تکنولوژی، ساده زیستی و فقر، ضروت ساده زیستی برای رهبران جامع، زمینههای ساده زیستی، آثار ساده زیستی، تجمل گرایی و پیامدهای آن، مدیریت مصرف، مفهوم شناسی مصرف و اصول مصرف اسلام پرداخته است.
نگارنده در فصل سوم نیز مطالبی همانند: معناشناسی تدبیر، تدبیر و تقدیر، ضرورت تدبیر در زندگی، اهمیت تدبیر در اسلام، فواید تدبیر در زندگی، سوء تدبیر، لوازم تدبیر و نشانه های تدبیر در زندگی را واکاوی و همچنین در فصل چهارم نیز عنوان های: معنای قناعت، ارزش قناعت، ضرورت قناعت، خاستگاه قناعت، فرق حرص با طمع، راهکارها مقابله با افزون طلبی و آثار قناعت را مطرح کرده است.
همچنین نویسنده موضوعات مفهوم کار و اشتغال، تعریف فرهنگ کار، فرهنگ کار از دیدگاه اسلامی، جایگاه در اسلام، آثار کار و تلاش، تفاوت وجدان کاری در فرهنگ سرمایه داری غرب و فرهنگ اسلامی، عوامل مؤثر در تقویت وجدان کاری را در فصل چهارم واکاوی کرده است.

برشی از کتاب:
تفاوت وجدان کاری در فرهنگ سرمایه داری غرب و فرهنگ اسلام در این است که در فرهنگ غربی فرد خود را مقابل کارفرما یا حداکثر قانون؛ متعهد و ملزم می داند و اگر تلاش می کند از تمام و توانمندی هایش استفاده می کند؛ صرفا باید رضایت کارفرما، اطمنیان از بقای در شغل، گرفتن پاداش، عدم تنبیه و مجازات و حداکثری برای حفظ نظم اجتماعی و سازمانی است، در حالی که فرهنگ اسلامی، وجدان کاری را در ارتباط انسان با خالق هستی قبول دارد؛ به عبارت دیگر، در جوامع غربی انگیزه های مادی عامل و محرک وجدان کاری است، در حالی که در فرهنگ اسلامی ضمن قبول انگیزه های مادی، موتور محرک وجدان کاری؛ انگیزههای معنوی و مسؤولیت انسان در مقابل خداوند است. به این تربیت، بهترین راه تقویت وجدان کاری در جامعه معتقد به خدا و معاد، تقویت ایمان و توق در جامعه است.
در فرهنگ اسلامی هرگونه عمل هدفمند که پروردگار آن را بپسندد، عبادت است؛ بنابراین شایسته است که مسلمانان در تمامی فعالیت های فردی و اجتماعی خویش دقت و تلاش های فراوانی به کار گیرد و با احساس مسؤولیت وظایف خود را بهترین شکل انجام دهد.
پیشوایان دین به اهمیت وجدان کاری در جاهای مختلف تأکید ورزیده ان و امام علی(ع) وجدان کاری را زینت انسان می داند.
انتشارت بوستان کتاب، کتاب «اخلاق و فرهنگ اقتصاد مقاومتی» را با شمارگان ۵۰۰ نسخه، در ۲۱۶ صفحه، به قیمت ۳۰۰۰۰ تومان منتشر کرده است. /۹۹۸/ن ۶۰۱/ش
ارسال نظرات