۰۳ بهمن ۱۳۹۸ - ۱۷:۲۹
کد خبر: ۶۳۶۷۱۷
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی مطرح کرد؛

ضرورت پرداختن به عرصه های کاربردی در بحث تخصص گرایی حوزه های علمیه

ضرورت پرداختن به عرصه های کاربردی در بحث تخصص گرایی حوزه های علمیه
حجت الاسلام پارسا نیا با تأکید بر توجه به عرصه های کاربردی در تخصص گرایی، گفت: باید براساس نیازها با برنامه ریزی ورود کرده و در هر عرصه ای سرباز همان عرصه را وارد کنیم.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، حجت الاسلام پارسا نیا، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در نشست تخصصی با عنوان تخصص گرایی در علوم حوزوی، آسیب ها و فرصت ها که به همت دبیرخانه شورای عالی حوزه علمیه خراسان که امروز در مجتمع ولایت برگزار شد، بر ضرورت تخصص گرایی در حوزه در علوم مختلف انسانی و اجتماعی تأکید کرد.

وی به جایگاه خطیر حوزه علمیه خراسان و تأکید رهبری بر الگو سازی این حوزه اشاره و اظهار کرد: با توجه به جایگاه حوزه علمیه خراسان و چابکی این حوزه که برنامه ریزی هایی برای خود دارد می تواند راه گشا و الگو ساز برای حوزه های علمیه تشیع و جهان اسلام باشد و شاید به همین دلیل رهبری تأکید به این داشتند که این حوزه الگو ساز باشد البته حوزه علمیه قم نیز عنایت ویژه برای تخصص گرایی داشته و رشته ها در حال تدوین نهایی است.

حجت الاسلام پارسا نیا الزامات تخصص گرایی را از ابعاد مختلف قابل بررسی دانست و گفت: وقتی پدیده ای رشد می یابد تقسیم کار پیدا می کند، حوزه های علمیه نیز به تناسب این که در جامعه بسط پیدا می کنند باید بخش های مختلف علوم انسانی و اجتماعی را پوشش دهد پس نیاز دارد تا این کثرت در وحدتی جمع شود.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی به گسترش دین در زندگی مردم بعد از انقلاب اسلامی اشاره و اظهار کرد: حوزه علمیه بعد از انقلاب اسلامی با توسعه و مسؤولیت های بیشتری مواجه شدند، در قبل از انقلاب نظام اجتماعی به دین به عنوان جایگاه خاص توجه داشت اما با انقلاب دین توسعه یافت و باید همه نیازهای اجتماعی را پاسخ می داد.

وی افزود: انقلاب اسلامی ایران عرصه های جدیدی به سوی نیازها بود و با توجه به ظرفیت محدود حوزه ها در اوایل انقلاب باید نیازهای بسیاری را پاسخ می داد و نیاز داشت بسط یابد که در این چهار دهه تحولات بسیاری رخ داد اما نیازها بیشتر از این تحولات است.

حجت الاسلام پارسا نیا به عرصه های نوین پیش روی حوزه های علمیه اشاره و بیان داشت: امروز از یک سو با عرصه های نوین مواجه هستیم که باید پاسخگو باشیم و از سوی دیگر مواجه با دنیای جدید و رقبای جدیدی هستیم که در گذشته پیشینه نداشت و نیز با خطر های جدید، چالش ها و تفکرهای ضد اسلامی بسیاری در جهان اسلام روبرو هستیم که اندیشه دینی و حوزه های علمیه را تهدید می کند و نیز نظام اسلامی داعیه ای دارد و جهان اسلام به ما چشم داشته و  باید پاسخگو باشیم.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: رقیب ما در درون و بیرون و با قدرت و امکانات وجود دارد و ما باید نسبت به آن ها خودآگاهی داشته باشیم و با برنامه ریزی دقیق تر و شناخت بهتر آسیب ها به میدان بیاییم تا تلفات در عرصه های تخصصی را کم کنیم.

وی به نفوذ مبانی غربی به نظام علمی اسلامی ما  اشاره و بیان داشت: حوزه علمیه باید همه نیازهای امت اسلامی را پاسخگو باشد، امروزه مبانی دینی ما بیش از گذشته تاریخ در معرض هجوم است، در گذشته باورهای عمومی به این گونه در آسیب نبود و حوزه نیاز به این نداشتند که این امور را مبرهن کرده و دفاع کنند اما امروز نظام علمی رقیب ما در فرهنگ عمومی ما نفوذ داشته و فلسفه های مدرن در ذهنیت جوانان ما به صورت ناآگاهانه و آگاهانه اثر گذار است، نظام علمی ما در حاشیه نظام علمی جدید و با گسل از نظام گذشته خود در حال حرکت است و به سمتی می رود که از عقبه نظام دینی برخوردار نیست بلکه حرکت به سمت علوم نظری غربی است.

حجت الاسلام پارسا نیا به رسالت حوزه علمیه در جهت احیای نظریه های دینی در علوم مختلف اشاره و ابراز کرد: ما امروز به نفوذ نظریه های غربی بر علوم توجه نداشته ایم و باید این لایه های نظری را بازخوانی کنیم که چرا کاربرد دارد و براساس نظام توحیدی خود علوم مختلف را تفسیر کنیم در غیر این صورت نظریه های غربی مبانی خود را در عرصه های اجتماعی القا می کنند.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: امروز ما نیاز داریم تا در حوزه مبانی که مقوم علوم رایج حوزوی هستند، به شکل تخصصی کار کنیم، نظام طلبگی باید پایه های نظام فلسفی مدرن را بشناسد، حوزه باید در برابر نظام فلسفی غربی که رویکردها و نظریه هایی در جهان اسلام وارد می کند با تخصص وارد شود، تنها نمی توان با خواندن ادبیات، فقه و اصول سرباز این میدان شد بلکه باید براساس نیازها با برنامه ریزی ورود کرده و در هر عرصه ای سرباز همان عرصه را وارد کنیم.

وی با تأکید بر پرداختن به عرصه های کاربردی در بحث تخصص گرایی حوزه های علمیه، گفت: هر عرصه علمی مانند حوزه های پزشکی، حوزه نانو نیاز به حوزه کارآمد خود و کارهای فقهی مربوط به خود است.

حجت الاسلام پارسا نیا به اهمیت تعریف و طبقه بندی علوم در تخصص گرایی حوزه علمیه اشاره و ابراز کرد: قبل از تخصص گرایی تقسیم بندی علم و مفهوم علوم را باید داشته باشیم سپس تخصص های مورد نیاز آن را ایجاد کنیم که حوزه در تعریف و تقسیم بندی علوم ورود نکرده است.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی بیان داشت: حوزه علمیه نیاز ندارد در همه علوم ورود پیدا کند اما می تواند کمک کند تا دانش هایی که مرتبط با وظایف محوله به حوزه نیست نیز در مسیر خود قرار گیرد اما حوزه علمیه باید در مسائل اصلی ورود کرده و در حال حاضر  حوزه این ظرفیت را دارد.

وی به ارتباط حوزه و دانشگاه در تخصص گرایی حوزه علمیه و پاسخ گویی به نیازهای جامعه تأکید کرد و گفت: در بخشی از تخصص گرایی حوزه باید به ارتباط بین دانشگاه و حوزه پاسخ دهد به گونه ای که بتوانند یک تحولی در بنیادها و مبانی این علوم با همکاری دانشگاه به وجود آورد.

حجت الاسلام پارسا نیا افزود: اکنون بسیاری از علوم حوزوی در دانشگاه تدریس می شود که این فرصت است اما اگر برنامه ریزی برای وحدت حوزه و دانشگاه نشود و حوزه در دانشگاه ایجاد نشود این فرصت می تواند  یک تهدید باشد./864/پ202/ب1

امیر خاکراه
ارسال نظرات