درمان شوری چشم در کتاب های روایی شیعه
به گزارش خبرگزاری رسا، مخاطبی در سایت پرسمان دانشگاهیان چنین سؤالی پرسیده است:
باسلام؛ بنده چشمم شوراست و همین مسئله باعث دورشدن افراد از من می شود"؛ خودم هم این اوضاع و احوال را دوست ندارم، چه کنم؟
پاسخ بدین سؤال این گونه آمده است:
پرسشگر گرامی، خوشحالیم که بار دیگر خداوند توفیق داد تا در خدمت دوستانی مومن و خوب چون شما باشیم. احساس مسئولیت شما قابل تحسین است. با توجه به متون دینى، باید گفت: اصل چشم زخم را اسلام پذیرفته است. خداوند در سوره قلم، آیه ۵۱ مى فرماید: «وَ إِنْ یَکادُ الَّذِینَ کَفَرُوا لَیُزْلِقُونَکَ بِأَبْصارِهِمْ لَمَّا سَمِعُوا الذِّکْرَ»؛ «و آنان که کافر شدند، چون قرآن را شنیدند، چیزى نمانده بود که تو را چشم بزنند». مرحوم طبرسى در این جا مى فرماید: «مفسران بر این عقیده هستند که مقصود آیه، چشم زخم است مجمع البیان، ج ۱۰، ص ۳۴۱.؛
در منابع روایى هم مطالب فراوانى در مورد حقیقت داشتن چشم زخم وجود دارد؛
ولکن اینکه انسان تشخیص دهد چه کسی چشمش شور است و به دیگران صدمه می زند شاید کمی دشوار باشد. برداشت فرد از خودش به عنوان چشم شور ممکن است از برچسب های دیگران ناشی شده باشد که خیلی هم درست نباشد. به هر حال برخی خانواده ها یا اطرافیان به نادرست فرد را تحقیر کرده و او را چشم شور می خوانند. ولکن اگر شما واقعا فکر می کنید که چشم تان شور است و نظرتان در مورد دیگران باعث صدمه به آنها می شود می توانید موارد زیر را که برگرفته از روایات است را رعایت کنید:
۱- رسول خداصلى الله علیه وآله فرمود: چشم زدن، حق است؛ پس هرگاه کسى نسبت به چیزى از برادرش شگفت زده شد (به چشمش بزرگ آمد)، پس در آن حال یاد خدا کند؛ زیرا به درستى که وقتى یاد خدا کند، به او ضررى نمى رساند».
۲- سعی کند که تفحصی راجع به دیگران نداشته باشید.
۳- حتما همیشه در نظرتان هر نعمتی را از جانب خدا بدانید وکلمه «ماشاالله »را زیاد بگویید.
۴- آیه شریفه «وان یکاد الذین ...» را زیاد بخوانید.
۵- در هر وقت که چنین احتمالی را دادید برای سلامتی دیگران صدقه ای را در نظر بگیرید ولو کم باشد!
۶- آیه الکرسى را زیاد بخوانید.
۷- آیه «وَ إِنْ یَکادُ الَّذِینَ کَفَرُوا...» را زیاد بخوانید.
۴. خواندن و همراه داشتن حرز امام جوادعلیه السلام (در مفاتیح الجنان مذکور است) توصیه می شود.
۸- گفتن ذکرهاى «ماشاءاللَّه» و «لاحول ولا قوة الا باللَّه العلى العظیم».
۹- در برخى روایات هم آمده که تکبیر بگویید و در برخى توصیه به اذکار دیگرى شده است؛ «عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ علیه السلام أَنَّهُ قَالَ: الْعَیْنُ حَقٌّ وَ لَیْسَ تَأْمَنُهَا مِنْکَ عَلَى نَفْسِکَ وَ لا مِنْکَ عَلَى غَیْرِکَ فَإِذَا خِفْتَ شَیْئاً مِنْ ذَلِکَ فَقُلْ مَا شَاءَ اللَّهُ لا حَوْلَ وَ لا قُوَّةَ إِلاَّ بِاللَّهِ الْعَلِیِّ الْعَظِیمِ ثَلَاثاً همان، ج ۲۶، ص ۶۰، باب ۱، تأثیر السحر و العین و حقیقته.؛ از امام صادق علیه السلام نقل شده که فرمود: چشم زخم، حق است و حتى خودت از خودت در امان نیستى و نه کسى از تو در امان است؛ پس هنگامى که نسبت به چیزى از این (چشم زدن) ترسیدى، سه بار بگو: ماشاءاللَّه لا حول...».
۱۰- در برخى روایات آمده است: اگر کسى لباس قشنگى پوشید و به تعبیر امروزى ها، تیپ زد، وقتى از خانه خارج مى شود، معوذتین (سوره ناس و علق) بخواند؛ تا چشم نخورد: همان، ج ۱۲۸، ص ۹۲، باب ۹۶، الدعاء لدفع السحر و العین.
۱۱- یادکردن خداوند؛ از امام صادق(ع) روایت شده است: «هر کس از سیرت و صورت برادر مسلمانش خشنود شود، خدا را یاد کند؛ زیرا وقتى خداوند را به یاد آورد ضررى به برادر مؤمنش نمى رسد»، (بحارالانوار، ج ۶۰ ، ص ۲۵)
۱۲- گفتن «تبارک اللّه احسن الخالقین» امام صادق(ع) فرمود: «کسى که چیزى از برادرش او را متعجب ساخت این جمله را بگوید، زیرا چشم زخم حق است»، (همان، ص ۲۶)
۱۳- گفتن «آمنتُ باللّه و صلى اللّه على محمد و آله» پس از آن اثر چشم زخم خنثى مى گردد.
رسول اکرم صلی الله علیه وآله فرمود: «چشم زخم، واقعیت دارد و مرد را در قبر و شتر را در دیگ قرار میدهد».
رسول اکرم صلی الله علیه وآله فرمود: «چشم زخم، واقعیت دارد و مرد را در قبر و شتر را در دیگ قرار میدهد».
ببخشید من فکر می کنم چشمم شوره ،و یادم میره ذکرها را بگم بعد که یه اتفاقی میوفته یادم میاد،این چشم شوری رو نمیشه کلا برطرف کرد و اصلا چرا اتفاق میوفته چون من اصلا حسود و بدجنس نیستم تا یه اتفاقی ام میوفته خیلی ناراحت میشم بخدا قسم