۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۹ - ۱۲:۳۰
کد خبر: ۶۵۲۶۶۰
جنگ نفتی؛

حماقتی که آل سعود را به مرز فروپاشی رساند

حماقتی که آل سعود را به مرز فروپاشی رساند
حماقتی که مقامات عربستان با آغاز جنگ نفتی در پی شیوع کرونا مرتکب شدند، آل سعود را به آستانه نابودی کشانده و مردم بزرگترین قربانی این نابخردی هستند.

به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از روزنامه القدس العربی، «سایمون واتکینز»، کارشناس نفتی، طی مقاله‌ای در وبسایت «اویل پرایس» نوشت که از زمان تشکیل حکومت سعودی در سال 1932 تاکنون، آل سعود با تهدید جدی برای ادامه حکومت خود مواجه نشده بود. عربستان سعودی در این دوران توانست در بازارهای صادراتی آسیا مزایای موقتی را به دست آورده و صادرات نفت خود را به چین به 2.2 میلیون و به هند به 1.1 میلیون بشکه در روز برساند که بالاترین میزان در سه سال گذشته است. اما به دنبال شیوع کرونا در این کشور قیمت فروش رسمی نفت خام در ماه آوریل به پایین‌ترین سطح خود رسید که پیش بینی می‌شد این وضعیت در ماه مه نیز ادامه داشته باشد که یک تهدید کاملا بارز و جدید برای آل سعود محسوب می‌شود.

در ادامه این مقاله آمده که فشارهای اقتصادی اخیر برعربستان باعث کاهش قیمت نفت خام سبک عربی در آسیا شد به گونه‌ای که قیمت هر بشکه نفت به 1.4/1 دلار رسید که این مقدار کمتر از متوسط شاخص در عمان و دبی بود. پیش‌بینی می‌شود که عربستان برای حفظ سهم خود در بازار، قیمت‌های رسمی فروش نفت خود را در سطح پایین ثابت نگه دارد. ریاض جنگ نفتی را از سال 2014 تا 2016 برای نابودی صنعت نفت شیل به راه انداخت که در آن زمان فرصت بیشتری برای نابودی این صنعت نسبت به سال جاری داشت؛ اما این تلاش تقریباً اقتصاد سعودی را برای همیشه نابود کرد. در آن زمان ، ذخایر دارایی خارجی سعودی‌ها در آگوست 2014 به 737 میلیارد دلار رسید که به آنها اجازه می داد قیمت ریال سعودی را نسبت به دلار آمریکا حفظ کنند و کسری بودجه بزرگ ناشی از پایین بودن قیمت نفت ناشی از افزایش تولید را پوشش دهند.

براساس گزارش آژانس بین‌المللی انرژی، علی رغم شرایط مثبت عربستان در جنگ نفتی علیه نفت شیل آمریکا در سال 2014-2016، کشورهای عضو اوپک، 450 میلیارد دلار درآمدهای نفتی خود را به دلیل کاهش قیمت نفت از دست دادند.

عربستان در سال 2015 به طور ناگهانی دچار کسری شدید بودجه شد و بیش از 250 میلیارد دلار ذخیره ارزی خود را خرج کرد. پس از آن اوضاع اقتصادی و سیاسی ریاض در سال 2016 به حدی نابسامان بود که «محمد التوویجی» معاون وزیر اقتصاد عربستان ، در اکتبر همان سال اعلاک کرد که اگر اقدامات اصلاحاتی را انجام ندهیم و اقتصاد جهانی به همین منوال باقی بماند، نابود خواهیم شد. این بدان معناست که اگر عربستان سعودی تولید نفت خود را افزایش دهد که سقوط کامل قیمت آن را در پی خواهد داشت، حداکثر طی سه تا چهار سال ویران خواهد شد.

در این زمینه برخی از اقتصاد دانان معتقدند که عربستان برای حفظ قیمت ریال سعودی در برابر دلار، به 300 میلیارد دلار نیاز دارد. اما این مسئله باتوجه به معادله سرمایه گذاری و کسادی بازارعربستان باعث می‌شود ریاض برای کاهش استفاده از ذخایر خود وام بگیرد.

پیش از این نیزعربستان قبل از کسری بودجه فعلی در سال 1918 به دنبال شیوع آنفولانزای اسپانیا دچار تورم شد و باعث شد سرمایه‌گذاران تمایلی برای سرمایه‌گذاری در این کشور نداشته باشند.

سایمون واتکینز، نویسنده این مقاله ابراز کرد که عربستان امسال دوبار اوراق قرضه منتشر کرد و 19 میلیارد دلار از سرمایه گذاران داخلی و خارجی وام گرفت. همچنین عربستان که متهم به ضایع کردن حقوق سرمایه‌گذاران در این کشور است، با جذب سرمایه‌گذاران بیشتر نیز نمی تواند اعتماد سرمایه‌گذارانی که در سهام آرامکو به سود دهی نرسیدند را برگرداند.

حجم ذخایر ارزی عربستان امروز تنها 464 میلیارد دلار است از سال 2011 تاکنون کمترین میزان ذخیره ارزی سعودی‌ها محسوب می‌شود که آنها تنها 164 میلیارد دلار آن را به شکل ضروری می‌توانند استفاده کنند؛ درحالی که این کشور برای رسیدن به ثبات اقتصادی و حفظ ارزش ریال در برابر دلار نیاز به 300 میلیارد دلار دارد.

درحالی که همچنان میان افت قیمت نفت و تعهد عربستان برای کاهش تولید آن تناقض وجود دارد، کسری بودجه این کشور در سه ماهه اول سال جاری بیش از 9 میلیارد دلار تخمین زده شده و شماری از تحلیلگران پیش بینی می‌کنند تولید ناخالص داخلی سعودی‌ها امسال 3٪ کاهش یافته و کسری بودجه به 15٪ از بازده اقتصادی آن برسد.

به دنبال شیوع کرونا و کاهش تقاضا در بازارهای جهانی، عربستان تولید نفت خود را افزایش داد و در این میان اولین اشتباهی که آل سعود مرتکب شد سلب اعتماد آمریکا بود که بیش از همه زندگی شهروندان سعودی را تحت تاثیر قرار داده است.

در سال 1945 یک توافقنامه نظامی-امنیتی بسیار مهمی میان «عبدالعزیز بن سعود» پادشاه وقت عربستان و «فرانکلین روزولت » رئیس جمهور وقت آمریکا در کشتی تفریحی یو اس اس کوئینسی در کانال سوئز به امضا رسید. این توافقنامه حمایت نظامی آمریکا را از عربستان در ازای دسترسی ترجیحی آمریکا به نفت این کشور ضمانت می‌کرد. به دنبال این توافق، عربستان تضمین داد که فعالیت صنعت نفت شیل درآمریکا رشد کند ؛بنابراین قیمت نفت را به نفع شرکت‌های صنعتی در آمریکا افزایش داد. این اقدام عربستان در ازای حمایت های سیاسی، نظامی و اقتصادی آمریکا از آن بود.

اما بعدها ریاض اعتماد خود را نزد واشنگتن از دست داد . «دونالد ترامپ» رئیس جمهورآمریکا مدتی پیش به آل سعود هشدار داد که ملک سلمان بدون حمایت ارتش آمریکا دو هفته بیشتر در قدرت نخواهد ماند. همچنین به گزارش خبرگزاری رویترز ترامپ در 2 آوریل در تماس تلفنی به ولیعهد محمد بن سلمان گفت در صورتیکه تولید نفت خود را کاهش ندهد، او نمی‌تواند مانع می‌تواند مانع از تصویب قانون خارج کردن نظامیان آمریکایی از عربستان شود.

این پایان کار نیست و بعد از اینکه آمریکا اعلام کرد هیچ سیاست پوچی را از جانب عربستان نمی‌پذیرد بسیاری از دموکرات‌ها و جمهوری‌خواهان خوش‌بینند که می توانند از طریق قانون کاهش تولید و صادرات نفت و ثابت ماندن قیمت نفت و گاز بر اساس قانون اوپک ، خسارت‌های اقتصادی آمریکا را از جیب عربستان بپردازند. این قانون مصونیت حاکمیتی اوپک و کشورهای عضو آن را در دادگاه‌های آمریکا به طور مستقیم از بین می برد و بنابراین عربستان را در برابر محاکمه آمریکا آسیب پذیر می‌کند که رهایی از آن تنها با دلارهایی که به واشنگتن باید پرداخت کند ممکن است.

منبع: تسنیم
ارسال نظرات
نظرات بینندگان
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۹ - ۱۳:۴۸
ان شاالله هر چه زودتر آل سعود سرنگون شود و حکومتی صالح در عربستان بر روی کار بیاید
0
0
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۹ - ۱۳:۵۱
اکنون رژیم سعودی پیر شده است و مراحل پایانی خود را طی می‌کند.
0
0
سید سجاد مرتضوی
Iran, Islamic Republic of
۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۹ - ۱۳:۵۲
ریاض و تل آویو در یک خط مشخص حرکت می‌کنند و هر دو به پایان عمر خود نزدیک می‌شوند. اقدامات رژیم صهیونیستی علیه فلسطینی ها، حملات صهیونیست‌ها علیه حزب الله لبنان و حشد شعبی در عراق، سرکوب اعتراضات داخلی در اراضی اشغالی و اقدامات تبعیض آمیز علیه یهودیان اتیوپی تبار ساکن اراضی اشغالی و هم چنین مواضع خصمانه رژیم صهیونیستی در قبال ایران از نقاط مشترک میان دو رژیم است.

عربستان و شخص بن سلمان باید به این نکته توجه کنند که اگر سیاست‌های کنونی خود را در قبال منطقه و جهان ادامه دهند درواقع حیات سیاسی خود را کوتاه‌تر خواهند کرد.
0
0
بهرام محمدی
Iran, Islamic Republic of
۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۹ - ۱۳:۵۲
باسلام‌‌ امیرالمومنین علی علیه السلام فرموده اند حکومت با کفر باقی میمونه ولی با ظلم باقی نمیمونه.ظلم از هر کسی سر بزنه نتیجه اش نابودیه تاریخ رو مطالعه کنید اونایی که ظلم و بیداد کردند چی بسرشون اومد مهم نیست هم که طرف چه مسلکی و یا چه مرامی داشته باشه ظلم ظلمه و از هر کی صادر بشه آخرش نابودیه.
0
0
فتح الله از مرند
Iran, Islamic Republic of
۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۹ - ۱۳:۵۲
آل‌سعود باید قبل از اینها به سرعقل میامد
0
0
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۹ - ۱۳:۵۳
انشاءالله به زودی آل سعود به دست ما نابود میشه و حرم امامین بقیع رو میسازیم
1
0
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۹ - ۱۳:۵۴
مرگ بر آل سعود.
1
0
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۹ - ۱۳:۵۴
سعودی با دلار های نفتی امریکا رو پروار کرد. حالا مونده توش.
1
0
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۹ - ۱۳:۵۵
ننگ و مرگ و هزاران درد بی درمان و بلیات آسمانی و زمینی بر آل سعودی سقوطی خائنین باد که از دین اسلام ناب محمدی ص خروج کرده اند که بجای نبرد و جهاد با مشرکان صهیونیستی آمریکایی با مسلمین مظلومین یمنیها و دیگر بلاد اسلامی می جنگند تف و اف بر شما شیاطین خبیث موزی باد الی یوم الورود القیامت . والسلام و صلوات التماس دعا .
1
0
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۹ - ۱۳:۵۵
لعنت و نفرین بر فرزندان ابولهب! دستان خون ریزتان برای همیشه بریده باد!
1
0
ثابتی
Iran, Islamic Republic of
۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۹ - ۱۴:۰۰
بسته شدن اماکن مذهبی برای مقابله و جلوگیری با ویروس کرونا و خطر COVID-۱۹ در عربستان سعودی، پردرآمدترین منبع غیر نفتی این کشور را به خطر انداخته است.

ممنوعیت حج و محدود کردن زیارت‌های سالانه (عمره) به خاطر مقابله با کرونا، یعنی مسدود شدن یکی از پربارترین بخش‌های غیرنفتی در ریاض که عواقب خود را نشان داده است. حج در پایان ماه رمضان مرتباً ۲ میلیون بازدید کننده در سال از سراسر جهان اسلام را جذب می‌کند و سود حاصل از زیارت سالانه (عمره) ۲۰ ٪ از تولید ناخالص داخلی غیر نفتی این کشور را تشکیل می‌داده است
0
0
قیاسعلی شیری
Iran, Islamic Republic of
۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۹ - ۱۴:۰۱
خداوندخیلی وقت هست شرایط را اماده کرده برای تنبیه که نه نابودی ال سقوط اگر خوب نگاه کنیم یا علی
1
0
فتاحی
Iran, Islamic Republic of
۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۹ - ۱۴:۰۲
دیر یا زود شرایطش مها شده وانتقامی سخت از این جنایتکاران اسراییل را خواهیم گرفت ،جنایتکارتر وترسوتر از ال سعود در هیچ کجای گیتی یافت نمیشود انها خائنی را به نهایت رساند ه از امریکا واسراییل نیز بیشتر با ما دشمنی واقدام میکنند ،بزودی شرایطش را خداوند جبار فراهم خواهد کرد تا چنان ضربهای به انها بزنیم که تلافی اینهمه خیانتها وجنایتها علیه ملت ایران ودیگر مسلمین را از انها بستانیم ،،،مرگ بر ال سعود این زباله های را به زباله دان تاریخ میریزیم،
0
0
فتاحی
Iran, Islamic Republic of
۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۹ - ۱۴:۰۳
رویداد جدیدی در نیمه سال ۲۰۱۹ رخ داد که چهره کریه و خیانتکار رژیم سعودی را بیش از پیش نمایان کرد. آل سعود بسیاری از فلسطینی‌های حاضر در عربستان را که برخی نویسنده، فعال یا از رهبران گروه‌های مقاومت فلسطین در غزه بودند با هدف تضعیف این گروه‌ها در برابر دشمن صهیونیست بازداشت کرد
0
0
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۹ - ۱۴:۰۷
خدایا ایا انسانهای فقیریکه درشبانه روز مثل مردم یمن وافریقائیای گرسنه که حتی ازخوردن یک وعده غذا درشبانه روزمحرومن ازین همه نعمات فراوان تو سهمی ندارن . خدایا خداوندا پس کی زمین وحکومت اونو بدست صلحا خاهی سپرد-اللهم عجل لولیک الفرج . این کلمه روباچشمان اشگبا ودلی پرازاندوه وبادستانی ملتمسانه بعدد شنهای بیابان بگیم تا شاید.....
0
0
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۹ - ۱۴:۰۷
این آل سعود نادان به جای دخالت تو امور داخلی کشورهای دیگه بهتره به فکر مردمش باشه
0
0
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۹ - ۱۴:۰۹
کاملا مشخص آل سعود با این کارهایی که توی چند سال گذشته انجام داده به سمت نابودی حرکت میکنه
0
0