نشریه تحلیلی ـ تبیینی منهاج ویژه انتخاب شورای عالی منتشر شد
به گزارش خبرنگار سرویس کتاب و نشر خبرگزاری رسا، میتوان گفت اثرگذارترین رکن در حرکت و برنامه های حوزههای علمیه، «شورای عالی حوزههای علمیه» است؛ چرا که سیاستگذاریهای کلان و تعیین خط مشی حوزههای علمیه با مصوبات و تصمیمات این شوراست. شورایی هفت الی نه نفره که به خواست اعضای محترم جامعه مدرسین برای چهار سال انتخاب میشوند و سکان هدایت حوزه علمیه را در دست میگیرند.
طبعا قوت و پرتحرکی این شورا، موجب نشاط و حرکت پرشورتر و علمیتر حوزههای علمیه خواهد بود کما اینکه خدای نا کرده رکود و کم تحرکی آن باعث افت حوزههای علمیه است. گاهنامه نشریه تحلیلی – تبیینی منهاج در شماره پانزدهم که در خردادماه 1399 منتشر شده، به بررسی تفصیلی شورای عالی و انتخاب اعضای آن پرداخته است.
ساختار کتاب
این نشریه چهاربخش دارد:
اول: در بخش نخست این نشریه این عناوین به چشم میخورد: درآمد، به رسم تقدیر، فلسفه تفکیک شورای عالی و مرکز مدیریت.
دوم: عناوین بخش دوم عبارت است از: پیشنهاد ویژه برای هشتمین دوره شورای عالی، پای در دل اعضای ادوار مختلف شورای عالی، ادوار هفتگانه شورای محترم عالی و شورای عالی حوزههای علمیه(تاریخچه و نحوه انتخاب اعضا).
سوم: در بخش سوم عناوین دیده می شود: ارتباط ضعیف شورای عالی با بدنه حوزه، شورای عالی و برنامهریزی برای حوزه علمیه، پیشنهاد برای ترکیب حقیقی حقوقی شورای عالی، نقش حوزه در اداره جامعه.
چهارم: بخش پایانی این نشریه هم دارای این عناوین است: خروجی امروز حوزه و طلوع آفتاب پیشرفت، حوزه علمیه یا مرکز فقه و اصول، توجه به طلاب انقلابی و در انتها ریلگذاری برای ورود طلاب به میدان تولید علم.
جمعبندی
در این شماره به صورت تفصیلی به بحث انتخاب اعضای شورای عالی حوزه پرداخته شده است و خوانندگان با خواندن این نشریه با تاریخچه، اعضای گذشته، نحوه انتخاب اعضا و اعضای جدید که بحث انتخاب آنها مطرح است آشنا میشوند. همچنین در این نشریه به صورت تفصیلی به نقاط قوت و نقاط ضعف شورای عالی پرداخته شده است.
برشی از نشریه
در صفحه سوم این نشریه درباره نحوه انتخاب اعضا این مطالب نگاشته شده است:
به نظر میرسد بهترین نهادی که میتواند ربطی محکم بین تمام بازوان مختلف فکری و اجرایی حوزه علمیه باشد «شورای عالی حوزههای علمیه» است؛ و این مهم وقتی محقق خواهد شد که این شورا، ترکیبی «حقیقی- حقوقی » پیدا کند؛ چیزی شبیه مجمع مصلحت نظام. تنها در این صورت سیاستگذاریهای کلان این شورا، جامع و کامل خواهد بود.
طبق اساسنامه شورای عالی، تعداد اعضای این شورا حداقل باید ۷ نفر باشد؛ طی دورههایی اعضای این شورا به ۹ نفر هم رسیده است. البته در هیچ بندی از اساسنامه درج نشده که حداکثر ۹ نفر باشند. ترکیب پیشنهادی که بسیاری از بنبستهای بین نهادیِ حوزه علمیه را میتواند حل کند و شورای عالی حوزههای علمیه را به جایگاه اصلی خود نائل آورد به این شرح است:
- مدیر حوزههای علمیه
- مدیر حوزههای علمیه خواهران
- رییس جامعة المصطفی
- رییس مجمع نمایندگان طلاب
- رییس دفتر تبلیغات
- رییس مرکز خدمات
- سه تا پنج نفر «عضو حقیقی» انتخابی از سوی جامعه محترم مدرسین.
از گزینههای فوق، عملا فقط مورد اول (مدیرحوزههای علمیه)عضو شورای عالی است و این شورا ارتباط مستقیم و مستمری با بقیه گزینهها-که آنها هم دارای نقش حیاتی در راهبری و مدیریت حوزههای علمیه هستند- ندارد. اگر جامعه محترم مدرسین با این ترکیب حقیقی حقوقی موافقت کنند و زمینههای لازم برای آن را فراهم آورند پازل حوزههای علمیه در تمامی ابعاد فکری، اجرایی و خدمت رسانی به طلاب، تکمیل و تسریع خواهد شد.
علاقهمندان میتوانند برای خرید گاهنامه منهاج به آدرس اینترنتی: http://manahejj.ir/ مراجعه کنند./826/ن602/ف