چند خبر کوتاه از بازار نشر
انتشار کتاب های «اندرزنامهنویسی در ایران باستان»، «زندگی زیر پرچم داعش» و «زنده باد کربلا» از مهم ترین اخبار بازار نشر است.
به گزارش خبرنگار سرویس کتاب و نشر خبرگزاری رسا، انتشار کتاب های «اندرزنامهنویسی در ایران باستان»، «زندگی زیر پرچم داعش» و «زنده باد کربلا» از مهم ترین اخبار بازار نشر است.
«اندرزنامهنویسی در ایران باستان»
«اندرزنامهنویسی در ایران باستان» نوشته نسرین اصلانی با مقدمه زهره زرشناس از سوی نشر اندیشه احسان منتشر شد. این کتاب بررسی اوضاع اجتماعی سه دوره باستانی هخامنشی، اشکانی و ساسانی پرداخته و اندرزهای آن دوران، تفاوت در سبک نگارش اندرزها و تأثیر جامعه بر نوع آنها را مورد مطالعه قرار داده است.
پیشینه اندرزنامهنویسی در ایران به گذشتههای بسیار دور بازمیگردد و مطالعه متون و ادبیات ایران باستان از زمان مادها تا پایان اشکانیان که پایه و اساس حکمت و ادب در عصر ساسانی شد؛ گواهی بر این پیشینه است. زیرا که در روزگار ساسانیان، اندرزها در مصداقهای بهتری به صورت دستورالعملهای اخلاقی و رفتاری در امور اجتماعی، سیاسی و فرهنگی درآمد و از طریق سخنان حکمتگونه و پندآمیز در نوشتهها انعکاس یافت و با تالیف آثار بسیاری از جمله کتابها و پندنامههای منسوب به بزرگان و شخصیتهای سیاسی به اوج خود رسید.
از مطالعه یک پند ارزی علاوه بر دریافت ماهیت پندگونه آن میتوان به اطلاعات تاریخی بسیاری از جمله محل زندگی مولف، مخاطبان مولف و موقعیتی که اندرز در آن آفریده شده دست یافت. اگر چه یک متن اندرزگونه هیچگاه به هدف ادبی و استفاده از فنون و آریههای ادبی آفریده نمیشود، ولی گاهی به صورت ناآگاهانه حاوی این آرایههاست از جمله میتوان به استفاده از تمثیل، شعر و معما در برخی از این متون اشاره کرد.
اندرزها همیشه حاوی مطالب اخلاقی نیستند بلکه گاهی بیشتر از آن که به جنبه اخلاقی اشاره کنند به شیوه عمل مانند مهارتهای شغلی و رفتار حرفهای توصیه میکنند. در واقع گاهی اندرز فقط میکوشد تا روشهای تسهیل در عمل و کردار و ادب و نزاکت را آموزش دهد؛ بنابراین آثار اندرزگونه را میتوان از لحاظ موضوعی به دو دسته دینی و عملی ـ تجربی تقسیم کرد که غالب اندرزها در یکی از این دو دسته جای میگیرند.
با نگاهی به تاریخ ایران و حضور آریاییها و با تشکیل حکومتهای سیاسی میتوان دریافت که اندرزنامهنویسی دارای تاریخی به قدمت تشکیل حکومتهای سیاسی یا حتی آغاز اختراع خط بوده است. چنانکه در کتیبههای شاهان هخامنشی عبارات و جملات اندرزی، گاهی مستقیم و در بسیاری موراد غیرمستقیم به چشم میخورد. همچنین تمامی نصایح دینی و حتی عملی و تجربی که در گوشهگوشه اوستا آمده است، نشان از اهمیت اندرز و اندرزنامهنویسی در کتاب دینی زردشتیان دارد.
در دوران اشکانیان نیز این سنت کماکان ادامه داشته و در زمان ساسانیان و بهویژه در دوره انوشیروان به اوج خود رسیده است. حجم گسترده خداینامهها، آییننامهها و اندرزهای بسیاری که از این دوران بر جای مانده، شاهدی گویا بر این مدعاست. این نوشتهها بیشتر حاوی مطالبی در ستایش خردورزی، دانشاندوزی، پرهیزکاری و پرهیز از صفات ناپسندی، چون پیمانشکنی، غرور و نظایر آن و نیز ناسپاسی خداوند است و به عنوان حکمت عملی و تجربی از آنها میتوان یاد کرد.
اندرز به معنی وصیت، توصیه، موعظه، پند و نصیحت است و اندرزنامهها در زمره ادبیات شفاهی به شمار میآیند که با کمی تغییرات از نسلی به نسل دیگر انتقال یافتهاند. از اینرو تعیین مؤلف و تاریخ تألیف برای این آثار کاری دشوار و تقریباً محال است. اجرای درست آداب و رسوم دینی، شیوه مملکتداری، راستگویی، درستکرداری و در نهایت روشهای درست زندگی از جمله پندهای اندرزنامههاست. اندرزها در اصل بایدها و نبایدهایی هستند که ریشه در تجارب پیشینیان دارند و از جهت ساختار ظاهری به تعالیم دینی بسیار شبیهاند. اندرزنامهها از لحاظ دستوری اغلب دارای سبک روان و ساده با جملاتی کوتاه و روشن هستند و گاه اگر ابهام زبانی در این متنها دیده میشود، معمولاً عامدانه و به منظور جلب توجه بیشتر خواننده به مفهوم پند ایجاد شده است.
آثار اندرزی را به لحاظ موضوعی به دو دسته دینی و حکمت عملی ـ تجربی میتوان تقسیم کرد و بیشتر اندرزها معمولاً در یکی از این دو دسته جای میگیرند. این کتاب در دو بخش به بررسی اوضاع اجتماعی سه دوره باستانی هخامنشی، اشکانی و ساسانی پرداخته و ادبیات و اندرزهای آن دوران، تفاوت در سبک نگارش اندرزها و تأثیر جامعه بر نوع آنها را مورد مطالعه قرار داده است.
این کتاب پس از مقدمه در دو بخش تنظیم شده است. بخش نخست با عنوان اوضاع کلی ایران باستان در سه دوره باستانی هخامنشی، اشکانی و ساسانی به این سه دوره تاریخی پرداخته است. بخش دوم کتاب به متون اندرزی اختصاص یافته است که در دو فصل به متون اندرزی در دوره باستان و متون اندرزی در دوره میانه پرداخته است.
در بخش نخست به اوضاع کلی ایران در سه دوره هخامنشی، اشکانی و ساسانی و در پنج حوزه اجتماعی، اقتصادی، سیاسی، نظامی و دینی پرداخته شده و بر این اساس، ادبیات هر دوره مشتمل بر دو دوره زبانی باستان و میانه نیز مورد مطالعه قرار گرفته است.
در بخش دوم با عنوان متون اندرزی، ابتدا جملات، عبارات و اصطلاحات اندرزی هر دوره از میان تمامی متنهای برجایمانده از این دو دوره زبانی نظیر کتیبههای فارسی باستان، کتاب مقدس اوستا و متنهای فارسی میانه استخراج شده و ذیل دو فصل اندرزهای دینی و اندرزهای حکمت عملی و تجربی در این بخش گنجانده شده است. سپس با بهرهگیری از واژهنامههای مرتبط با زبانهای فارسی باستان، اوستا در دوره باستان و واژهنامههای فارسی میانه، مانوی و سغدی در دوره میانه، آوانویسی و ترجمه متنها صورت گرفته است.
در پایان کتاب نیز به یافتههای این پژوهش اشاره شده است؛ از قبیل تأثیر مستقیم اوضاع اجتماعی و مذهبی هر دوره بر مضمون اندرزهای آن دوره و نیز سبک نگارش خاص آن دوره با نگاهی ژرف، دقیق و علمی مورد بررسی قرار گرفته است.
«اندرزنامهنویسی در ایران باستان» نوشته نسرین اصلانی با مقدمه زهره زرشناس در ۴۳۵ صفحه، شمارگان ۵۰۰ نسخه و با بهای ۶۹ هزار تومان از سوی اندیشه احسان منتشر شد.
زندگی زیر پرچم داعش
کتاب «زندگی زیر پرچم داعش» اثر جدید مترجم کتاب از افغانستان تا لندنستان توسط انتشارات شهید کاظمی منتشر شد.
این اثر شاید متفاوتترین کتابی باشد که تا به حال دربارۀ بحران سوریه، داعش و «جنگ جهانی» موجود در این کشور نوشته شده است، کتابی که طعم تلخ زندگی در پایتخت داعش را به شما میچشاند این کتاب، جدیدترین اثر وحید خضاب، تاریخپژوه و مترجم تخصصی جریانهای تکفیری و جریان مقاومت است که پیش از این آثاری، چون روزی روزگاری القاعده، من در رقه بودم، در راه پردردسر، از افغانستان تا لندنستان، کاملا سری و فرمانده در سایه از او منتشر شده بود.
زندگی زیر پرچم داعش از سه بخش تشکیل شده است. در بخش نخست، خاطرات یکی از مخالفان نظام سوریه به نام سامر آمده است. او که در رقه زندگی میکرده، هم خاطراتش را از مبارزه با نظام سوریه و برخی مفاسدی که در این کشور وجود داشت و مردم این کشور را تا حد از نظام شور دلزده کرده بود نقل کرده و هم خاطراتش را از جریان سقوط شهر محبوبش به دست داعش و فجایعی که بر سر مردم این شهر آمد و هم از گریختنش از پایتخت خلافت.
در بخش دوم، خاطرات خبرنگار جنگی بی. بی. سی از روزهای درگیری کردها (با حمایت آمریکاییها) با نیروهای خلافت و کشتاری که در این بین از مردم شهر صورت میگرفت نقل شده است.
بخش سوم نیز دو مصاحبه با دو نیروی خارجی داعش است که زمانی در پایتخت دولت وحشت زندگی میکردهاند.
در بخشی از کتاب آمده است:
یک روز شنیدم بلندگوها دارند اعلام میکنند که چند نفر تا دقایقی دیگر اعدام خواهند شد. چند مرد را با چشمان بسته و دستبند، سرپا نگه داشته بودند. رو به روی آنها، مردی نقاب به چهره شروع به خواندن حکم کرد:
حسن، در کنار نیروهای رژیم میجنگیده، مجازاتش این است که سرش از تن جدا شود...
عیسی (که یک فعال رسانهای بود) با احزاب خارجی گفتگو داشته؛ مجازاتش این است که سر از تنش جدا شود...
مردی با شمشیر، اعدام را اجرا کرد...
کتاب «زندگی زیر پرچم داعش»، متفاوتترین کتاب درباره بحران سوریه و داعش به کوشش وحید خضاب گردآوری و ترجمه و در قطع رقعی و ۲۲۴ صفحه توسط انتشارات شهید کاظمی منتشر شد.
علاقهمندان جهت تهیه این اثر میتوانند از طریق درگاه اینترنتی www.nashreshahidkazemi.ir یا از طریق ارسال نام کتاب به سامانه ۳۰۰۰۱۴۱۴۴۱ کتاب را تهیه نمایند.
زنده باد کربلا
چهارمین کتابِ شهدای لشکر زینبیون
کتاب «زنده باد کربلا» چهارمین کتاب از شهدای دلیر لشکر زینبیون توسط انتشارات شهید کاظمی منتشر شد.
شهید ثاقبحیدر با نام جهادی «کربلا»، در روستای بورکی منطقه پاراچنار پاکستان به دنیا آمد. محیط مذهبی پاراچنار و فرهنگ شیعی مردم منطقه به ویژه خانواده ثاقب، از همان کودکی در جان و روح او رسوخ کرد و با تمام شور و شیطنتهای بیپایانی که داشت، پابهپای پدرش در هیئتها و فعالیتهای دینی و مذهبی شرکت میکرد.
با شروع جنگهای داخلی پاکستان و حمله وهابیت به منطقه شیعهنشین پاراچنار، ثاقبِ سیزده ساله اسلحه به دست گرفت و برای دفاع از مردم بیپناه و مظلوم به پا خاست. مخالفت خانواده به خاطر سن کم، تأثیری در اراده او نداشت و گاه با پدر در یک جبهه میجنگید. ثاقب در این جنگها بارها مجروح شد و از همان زمان شجاعت و شهامت بینظیر او زبانزد همه بود.
با فروکش کردن جنگهای داخلی و رفع خطر وهابیت، پدر و عموها ثاقب را به دبی نزد عموی دیگرش فرستادند تا از جنگ و خطر دور شود. او در دبی صاحب یک تویوتا و بعد یک اتوبوس شد و شروع به کار کرد. اما زندگی مرفه و درآمد بالای ثاقب، هیچگاه او را از فکر دشمن و حفظ اسلام ناب دور نکرد.
در دبی بود که خبر حمله تکفیریها به سوریه و قتل و غارت وحشیانه آنها را شنید. از همانجا در اولین فرصت و بیخبر، خود را به اعزام رساند و جزو مدافعین حرم پا به سوریه گذاشت. تجربه جنگی و شجاعت و اعتقاد راسخ او، خیلی زود توجه فرماندهان را جلب کرد و در عملیاتها و شناساییهای خطیر نقشآفرینی نمود.
کربلا حدود یک سال در سوریه در مقابل تکفیریها ایستاد و با شهامت جنگید و سرانجام زمانیکه منتظر تولد اولین فرزندش بود، هنگامی که همراه شهید محمد جنتی، فرمانده لشکر زینبیون برای شناسایی یکی از مناطق مهم عملیاتی رفته بود، به کمین تکفیریها برخورد کردند و پس از نبردی نابرابر، غریبانه به شهادت رسیدند.
کتاب «زنده باد کربلا» زندگینامه داستانی رزمنده شیردل لشکر زینبیون، شهید ثاقب حیدر (کربلا) در قطع رقعی و ۲۹۶ صفحه به قلم طاهره آقازاده توسط انتشارات شهید کاظمی منتشر شده است.
برشی از کتاب
«کربلا آمادهی شلیک میشد که ناگهان صفیر خمپارهای گوشش را خراشید. زمین زیر پایشان لرزید و زمان متوقف شد. هیچ صدایی به گوشش نمیرسید. یعنی جنگ تمام شده بود؟! چرا روی زمین خوابیده بود؟ میخواست از جا برخیزد؛ اما بدنش کوفته و بیحس بود. نگاهی به اطراف انداخت. از زمین، دود و آتش و خاک به هوا برمیخاست. کمکم صداها و هیاهوی اطراف بیشتر شد. موج انفجار او را پرت کرده بود. یک لحظه ذهنش به سرعت به کار افتاد: «مطهر… سرتاج…»
به زحمت از جا بلند شد. درد و سوزش از همهجای بدنش فریاد میکشید. کشانکشان خود را به مطهر رساند. مطهر و سرتاج روی زمین افتاده بودند. تمام چهره و پیکرشان خونین بود. فریاد زد… فریاد زد…؛ اما پاسخی نشنید. دیگر هیچ دردی حس نمیکرد. انگار تهی شده بود. کربلا کنار مطهر شکست. سرش را در آغوش گرفت. نمیدانست هوا را خاک و غبار گرفته یا چشمانش تار میبیند! شاید هم پردهی اشک نمیگذاشت ببیند. امروز چندم بود؟ هشتم! روز جوان ارباب… شب تاسوعا… تاسوعا…! روزِ «إنکسرَ ظَهری»! کربلا شکست کنار پیکر مطهر… علمدار زینبیون بر خاک افتاده بود و او صدای «اللهاکبر» لشکر شام را میشنید. «الشام… الشام… الشام…»
علاقهمندان جهت تهیه این اثر میتوانند از طریق درگاه اینترنتی nashreshahidkazemi.ir و یا از طریق ارسال نام کتاب به سامانه ۳۰۰۰۱۴۱۴۴۱ اقدام کنند./925/ت303/ق
ارسال نظرات