کتاب «حوزه و بایستهها» تلاشی برای بازیابی هویتی حوزه
به گزارش سرویس کتاب و نشر خبرگزاری رسا، حجت الاسلام مهدی امیدی که امروز در پژوهشگاه شهید صدر و در میزگرد علمی «حوزه از آنچه هست تا آنچه باید» سخن می گفت با اشاره به این که آیت الله صدر در این کتاب به سه وجه شخصیتی اشاره و یکی از این وجوه را بر می گزیند اظهار کرد: «دنیاگریزِ معناگرا» و «دنیاگرای مصلحت جو» دو وجهی است که این استاد برجسته به آن ها اشاره و در پایان با بررسی و تدقیق درباره این شخصیت ها، شخصیت «دنیانگرِ تکلیف گرا» را به عنوان فرد برگزیده برای تبلیغ دینی معرفی می فرماید، اگرچه به این هم اشاره می کند که همین دنیانگری تکلیف گرا هم ممکن است با خطراتی همراه باشد.
وی افزود: در جایگاه تکلیف گرایی است که مصلحت دین بر مصلحت فرد مُقدّم و دردها و آرزوهای فردی به دردها و آرزوهای دینی تبدیل می شود.
عضو هیئت علمی مؤسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی (ره) ادامه داد: این دنیانگری تکلیف محور به آن معناست که دنیا باید به صورت ایجابی و نه سلبی دیده شود، در عین حال که فرد در این دیدگاه خود را نمی بیند و به جای آن، دین را می بیند.
وی اضافه کرد: می توان این نقد را مطرح کرد که مرحوم استاد آیت الله صدر در این مورد مسئله را به صورت تشریحی ندیده و بلکه آن را به شکل تعارضی و تقابلی دیده است.
امیدی در ادامه به منطق سعادت فردی در این موضوع اشاره کرد و گفت: می توان منطق سعادت فردی را در این موضوع پیش کشید و از دو وجه سعادت فردی مادی و معنوی یا صرفا معنوی و همچنین سعادت فردی – اجتماعی مادی و معنوی به آن نگریست و در آن تأمل داشت.
وی مسئله مهم دیگر در ضرورت تحول حوزه های علمیه را در موضوع مهم استعدادها و همچنین اراده ها دید و گفت: این هم از سرفصل هایی است که باید مورد توجه جدی قرار گیرد.
نیازهای فراوان تبلیغی و ضرورت جذب و فعالیت طیف وسیعی از مبلّغان
عضو هیئت علمی مؤسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی (ره) در ادامه تأکید کرد: ما برای پوشش نیازهای تبلیغی خود به طیف های وسیعی از مبلّغان نیاز داریم تا بتوانیم بر اساس آن نیازها بهترین استفاده را از ایشان داشته باشیم.
وی تأکید کرد: آیت الله صدر در کتاب خود پس از بررسی پارادایم های تحول حوزه، به راهبردها میرسد و این نکته مهم را بیان می فرماید که علم گرایی باید هدفمند باشد، به بیان دیگر وی به تعمق علمی همراه با عمل اجتماعی عالِمانه معتقد است و آن را مطرح می کند.
حجت الاسلام امیدی ادامه داد: راهبرد دیگر ایشان در این کتاب، راهبرد اصالت فقه است، یعنی فقه به عنوان آیینه اسلام معرفی و تلاش هرچه بیشتری انجام شود تا صافی و زلالی این آیینه به بازتاب بیشتر و بهتر اسلام بینجامد.
راهبرد راهبری امت و دفاع از تمامیت اسلام همیشه در رأس است
وی بحث جذابیت فقه را از دیگر نکات مهم این کتاب عنوان و بیان کرد: شهید صدر در این نکته به تلاش هرچه بیشتر برای معرفی فقه در همه ابعاد و ساحات زندگی و پاسخ به نیازهای انسان و جهان می پردازد و آن را تشریح می کند.
عضو هیئت علمی مؤسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی (ره) در پایان سخنان خود هدف و راهبرد دیگر شهید صدر در این کتاب را راهبری امّت و دفاع از تمامیت اسلام دانست که برای همیشه باید مورد توجه حوزه ها، روحانیت و مرجعیت باشد./826/د102/ق