۰۵ فروردين ۱۴۰۰ - ۰۹:۰۰
کد خبر: ۶۷۷۰۸۹
یادداشت؛

۸ راهبرد اساسی حمایت از تولید

۸ راهبرد اساسی حمایت از تولید
مسأله توسعه و افزایش توان تولید داخلی باهدف رونق اقتصادی کشور، یکی از دغدغه‌هایی است که قریب به ۱۲ سال در نام‌گذاری سال‌ها توسط مقام معظم رهبری خود را نمایان کرده است.

به گزارش سرویس سیاسی خبرگزاری رسا، رونق تولید را می‌توان پیشران توسعه اقتصادی کشور دانست زیرا تحقق آن نه‌تنها می‌تواند سبب بهبود وضعیت کشور و مردم درزمینهٔ اقتصاد و معیشت شود بلکه می‌تواند زمینه جهش صادراتی ایران را نیز ایجاد کرده و با کاهش وابستگی به نفت، توسعه صادرات غیرنفتی را محقق کند.

امروز تقریباً این اجماع در کشور شکل‌گرفته است که با تقویت تولید رقابت‌پذیر و دانش‌بنیان، می‌توان شاخص‌های اقتصادی، به‌ویژه اشتغال را بهبود بخشید و اقتصاد کشور را در مقابل شوک‌های داخلی و خارجی، مصون داشت.

اما همان‌طور که در نام‌گذاری سال 1400 توسط مقام معظم رهبری هم مطرح شد، موانع و مشکلات داخلی و خارجی گوناگونی در مسیر رونق تولید وجود دارد که نیازمند پشتیبانی و مانع زدایی است.

باوجود سال‌ها سیاست‌گذاری باهدف حمایت از تولید، هم گزارش‌های بین‌المللی و هم ارزیابی‌های داخلی، نشانگر وضعیت نامناسب محیط کسب‌وکار و امنیت سرمایه‌گذاری در ایران است. انحصار و وجود موانع جدی در اعطای مجوز به کسب‌وکارها، تنگنای تأمین مالی تولید، بی‌ثباتی مقررات و اتخاذ تصمیم‌های ناگهانی، عایدی بالای فعالیت‌های نامولد و رقیب تولید، مشکلات فراوان در استیفای حقوق مالکیت و اجرای قراردادها، در کنار برخی مسائل و مشکلات ناشی از تحریم‌های اقتصادی وضعیتی را در محیط کسب‌وکار و تولید کشور ایجاد کرده که نرخ رشد اقتصادی ایران پایین است.

اگر نتیجه حمایت از تولید را رشد اقتصادی بدانیم، آخرین آمار صندوق بین‌المللی پول از تولید ناخالص داخلی کشورهای منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا نشان‌دهنده آن است که در حال حاضر تولید ناخالص داخلی جمهوری اسلامی ایران به‌عنوان سومین اقتصاد منطقه با کشور دوم یعنی عربستان سعودی بیش از 8/1 برابر و با کشور اول یعنی ترکیه، بیش از 4/2 برابر فاصله دارد.

بر اساس مطالعات انجام‌شده در مراکز پژوهشی، گزارشات سیاستی منتشرشده، آسیب‌شناسی‌ حمایت‌های صورت گرفته از تولید در ایران، تجربیات سایر کشورها در حمایت از تولید و نیازها و ضرورت‌های تسهیل تولید در ایران، راهبردهای حمایت از تولید در کشور را می‌توان به‌عنوان چارچوبی برای ایجاد جهش تولید در کشور در هشت سرفصل اصلی ارائه کرد:

تدوین راهبرد توسعه صنعتی و انتخاب پیشران‌ها

شفافیت، رقابت و تسهیل ورود به کسب‌وکارها و اداره بنگاه‌ها

کاهش هزینه فرصت تولید از طریق هزینه‌دار کردن فعالیت‌های نامولد رقیب تولید

تأمین امنیت سرمایه‌گذاری و کاهش هزینه‌های مبادلهپ

توسعه و ارتقای تأمین مالی تولید

ثبات و پیش‌بینی پذیری بازار ارز و حفظ رقابت‌پذیری تولید داخل

دستیابی به فناوری‌های برتر و تجاری‌سازی آن‌ها

رسمی شدن کسب‌وکارها و کاهش بخش غیررسمی در اقتصاد

حمایت اثربخش از تولید و سرمایه‌گذاری و تحقق شعارهای رونق و جهش تولید، قابل تحقق است، ولی نیازمند تغییرات اساسی در محیط حاکم بر سرمایه‌گذاری و تولید، سیاستگذاری‌ها و رفتار مسئولان و تحول در کارکرد برخی دستگاه‌های اجرایی و نیز تصویب و اجرای برخی قوانین و مقررات لازم است.

براساس گزارشات سیاستی موجود، در شرایط فعلی لازم است تا به‌عنوان گام اول راهبرد توسعه صنعتی با اجماع نسبی نخبگان کشور طراحی شود و براساس آن بخش‌های پیشران رشد اقتصادی تعیین شوند و در اولویت حمایت قرار گیرند.

همچنین نظام بانکی و بازار سرمایه، اصلاح‌شده و اعتبارات و منابع مالی کشور طی فرایندی شفاف و نظارت‌پذیر به‌سوی کسب‌وکارهای پیشران هدایت شوند.

ازجمله راهبردهای مؤثر در رونق تولید کشور، تصویب قوانین جدید مالیاتی است؛ با تحقق این امر فرصت‌های کسب سود از مسیرهای نامولد و رقیب تولید، مسدود شده و سهم بخش غیررسمی در اقتصاد کاهش می‌یابد.

با بهبود محیط کسب‌وکار، ارتقای امنیت سرمایه‌گذاری و نهادینه‌سازی شفافیت و رقابت زمینه برای تولد و رشد بنگاه‌ها در چارچوب راهبرد توسعه صنعتی، تسهیل می‌شود.

در پایان باید این نکته را متذکر شد که ایجاد جهش تولید در کشور بدون رفع چالش‌های مربوط به محیط کسب‌وکار و همچنین کاهش انگیزه در فعالیت‌های سودجویانه رقیب تولید از طریق اتخاذ سیاست‌های مالیاتی مناسب و تعیین و معرفی اولویت‌های توسعه صنعتی ممکن نیست. همچنین حمایت‌های تعرفه‌ای، بانکی، یارانه‌ای و مشابه آن از تولید، بدون تأمین الزامات مطرح شده، اثری جز توزیع رانت‌های غیر موثر ندارد و اهداف جهش تولید را محقق نخواهد ساخت.

علی دارا | پژوهشگر و فعال رسانه‌ای

/998/

منبع: تسنیم
ارسال نظرات
نظرات بینندگان
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۰۵ فروردين ۱۴۰۰ - ۱۲:۰۱
پیش به سوی ایرانی آباد با رئیس جمهوری جوان و انقلابی
1
0
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۰۵ فروردين ۱۴۰۰ - ۱۲:۱۰
ای سرو بوستان ایستادگی! ای زیباترین گل باغ حسین! ای جوان رعنا و رشید حسین! ای علی را یادگار!
ای علی اکبر! سلام و درود بی پایان بر صورت و سیرت پیامبر گونه ات.
میلاد حضرت علی اکبر(ع) و روز جوان مبارک
1
0
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۰۵ فروردين ۱۴۰۰ - ۱۴:۲۲
وجود عناصر توانمند انقلابی و جهادی مطابق فرمایشات مقام معظم رهبری مدظله العالی در مناصب حکومتی خود، راه حل است.
همانطوری که حضور آیت ا... رئیسی در قوه قضاییه بر خلاف جو سازی های ناجوانمردانه ای که در انتخابات ریاست جمهوری در سال ۹۶ صورت گرفت و منفعت طلبان بزدل بی مایه خود فروخته ناتوان که امروز کارنامه شکست خورده شان در معرض دید عموم مردم قرار دارد به دروغ در بوق و کرنا کردند که اگر آیت ا...رئیسی ، رئیس جمهور شود در خیابان بین زن و مرد دیوار کشی می شود ، که امروز کارنامه آیت ا... رئیسی در قوه قضاییه با اقدامات تحولخواهانه و عدالتخواهانه و مبارزه با مفسدان ایشان، بسیار درخشان و مورد تایید همگان است.
و در عوض همگان شاهدند که دولت مورد حمایت ایشان در خیابان ها دیوار مردمی در صف گوشت و مرغ تشکیل داده است.!!!…

انشا… با حضور آیت ا… رئیسی یا دکتر محمدقالیباف در راس دولتی جوان،حزب الهی و با روحیه کار و تلاش جهادی مطابق شاخص های اعلام شده توسط مقام معظم رهبری شاهد تحولاتی چشمگیر در حوزه های مختلف اقتصادی همچون اصلاح نظام بانکی( بنحوی که منابع مالی کشور بجای تخصیص به بخش های غیر مولد نظیر سکه و ارز و خروج آن از کشور برای خرید خانه و سرمایه گذاری، بصورت تشویقی در اختیار شرکت های دانش بنیان جهت پیشرفت حرکت علمی کشور قرار گرفته و… )اصلاح نظام مالیاتی(بنحوی که اقشار ثروتمند جامعه و دلالان و واسطه ها دارای کد شناسایی مالیاتی گردند و هرکسی که خارج از حیطه تعریف شده و دارای کد اقتصادی و مالیاتی اقدام به دلالی و واسطه گری نماید و یا با دلالان و واسطه گران به هرنحوی وارد معامله شود مجرم شناخته شده و توسط دستگاه قضایی به اشد مجازات محکوم گردد.)اصلاح نظام گمرکی(ایجاد نظام بازرسی ویژه مناطق مرزی کشور و گمرکات توسط نهاد ریاست جمهوری و قوه قضاییه بصورت مشترک بنحوی که بصورت موثر جلوی ورود کالای قاچاق به کشور گرفته شود.)و ایجاد اصلاحات ساختاری در سایر بخش های کشور ،اقتصادی و اداری با برنامه ای مدون و زمانبندی شده در گام دوم انقلاب و کشور باشیم.به نحوی که مردم بصورتی ملموس تغییرات و تحولات صورت گرفته در اقتصاد کشور را همچون قوه قضاییه مشاهده نمایند.
0
1
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۰۵ فروردين ۱۴۰۰ - ۱۴:۳۰
حمایت از تولید داخلی و فرهنگی سازی استفاده از تولیدات داخلی واجب شرعی است
0
0