۱۶ مرداد ۱۴۰۰ - ۱۵:۱۸
کد خبر: ۶۸۶۳۹۷

هنگام زیارت متوجه جایگاه ائمه نزد خداوند باشیم

هنگام زیارت متوجه جایگاه ائمه نزد خداوند باشیم
استاد حوزه علمیه در خصوص آداب زیارت، توجه به مقام امام نزد خداوند را لازم دانست و به نحوه درخواست از ائمه(ع) اشاره کرد و گفت: دعای اهل بیت(ع) رد نمی‌شود.

به گزارش خبرنگار سرویس حوزه و روحانیت خبرگزاری رسا، یکی از اعمال سفارش این روز‌ها یعنی ایام نزدیک به عزای سید‌الشهدا (ع) موضوع زیارت است. زیارت مقوله‌ای است که آدابی دارد و به جا آوردن این آداب چه در کنار حرم آل‌الله باشد و چه از راه دور بسیار سفارش و توصیه شده است.

در راستای بررسی آداب زیارت از منظر علما خدمت آیت‌الله مصطفی اشرفی شاهرودی از علما و اساتید باسابقه حوزه علمیه مشهد و از شاگردان مطرح امام خمینی و آیت‌الله خویی هستند ایشان در گفت و گویی درباره امر زیارت و آداب آن، صحبت هایی داشتند که در ادامه می خوانید.

آنچه خدا از نعمات بیکران بر بشریت نازل می‌کند همه به برکت ائمه (ع) است

وی درباره موضوع زیارت اهل بیت (ع) در دنیا گفت: اول باید بدانیم امام چه نقشی در دنیا دارد باید توجه داشته باشیم امام واسطه فیض خداوند متعال است یعنی خداوند متعال آنچه که در این دنیا از نعمات بیکران بر ما و بشریت نازل می‌کند همه به برکت امام هر زمان است. ائمه واسطه فیض و نعمات خداوند هستند و تمام اهل زمین و زمان اعم از مسلمان و غیره همگی از آن نعمات بهره می برند. بنابراین مقام ایشان نزد خدا والا و ارجمند است.

واسطه فیض بین خالق و مخلوق

استاد خارج فقه و اصول حوزه بیان داشت: اراده امام از اراده خدا جدا نیست «لا یریدون إلا ما أراد الله» مقام و منزلت آنها بزرگ است اما ما توجه نداریم فکر می‌کنیم امام اندازه یک شخصیت دینی است که برای عرض ادب به دیدن او می رویم غافلیم که اینها چه جایگاهی نزد خداوند دارند.

مقدراتی که ابتدا در خانه اهل بیت (ع) فرود می‌آید و از آنجا به همه عالم صادر می‌شود

وی افزود: همانطور که در زیارت امام حسین (ع) وارد شده «إِرَادَةُ الرَّبِّ فِی مَقَادِیرِ أُمُورِهِ تَهْبِطُ إِلَیْکُمْ وَ تَصْدُرُ مِنْ بُیُوتِکُمْ، خواست پروردگار در اندازه‌گیری‌های امورش به سوی شما (اهل بیت) فرود می‌آید و از خانه‌های شما صادر می‌گردد» خالق هر فیضی که می‌خواهد به مخلوقات نازل کند از طریق این خانواده لطف می‌کند بنابراین مقام و منزلت بسیار والایی دارند چطور در مقابل یک مسئول دولتی خضوع و خشوع می‌کنیم اما در مقابل کسی که همه خلقت در ید اراده اوست و این مقام را خدا به او داده ما توجه به این جهت نداریم و از کنار آن ساده می‌گذریم!

آداب پیش از رفتن به حرم

آیت‌الله اشرفی شاهرودی بیان داشت: در مقام زیارت ادب و احترام را رعایت کنیم، مثلاً پیش از رفتن به حرم طبق دستور لباس پاکیزه بپوشیم غسل کرده و قدم‌ها را کوتاه و آهسته برداریم سر به زیر بوده و مقابل امام با خضوع و خشوع زیارت بخوانیم نماز زیارت هدیه کنیم و دست به دعا بلند کرده از خدا بخواهیم به برکت امام، حوائج ما را برآورده کند.

وی افزود: برخی مواقع دیده می‌شود عده ای به حرم می‌آیند اما مشغول امر دیگری هستند به مسجد و اماکن این چنینی که می‌روند با موبایل سرگرم هستند فکرشان مشوش به غیر زیارت و دعاست به نوعی این مسخره کردن خود است مثل آنکه بلاتشبیه به دیدار مقام دولتی برویم اما آنجا با موبایل خود سرگرم باشیم و غافل از حضور آن شخص به امر دیگری بپردازیم خب قطعاً طرف مقابل این دیدار و حضور را قبول ندارد.

از امام چه بخواهیم؟

استاد عالی حوزه علمیه بیان داشت: با کمال تأسف به مقام امام دقت نمی‌شود و اینکه امام چه شخصیت و منزلتی دارد و چگونه باید با ایشان سخن گفت و ارتباط گرفت این سنخ زیارت و بی‌توجه بودن به آن مقام بلند اثر زیادی ندارد دوستان و شیعیان امیر مؤمنان علی (ع) توجه داشته باشند که به دیدار کسی رفته‌اند که هیچ وقت دعای او رد نمی‌شود!

وی افزود: امام چنان شخصیت بزرگی است که هرچه از خداوند متعال بخواهد رد نمی‌شود. اما باید توجه داشته باشیم که خواسته ما خلاف شرع نباشد خواهش معقول و قابل قبول باشد و بدانیم که گاهی عدم اجابت در مصلحت ماست بدبین نباشیم بگوییم ما خواستیم و اعتنا نشد! خیر گاهی صلاح نیست که چنین شود.

هنگام حضور در حرم چه کنیم؟

آیت‌الله اشرفی شاهرودی در پایان گفت: با توجه به این نکات و اینکه قلبمان متوجه ایشان باشد بعد هم با  کمال ادب وارد حرم شویم بعد زیارت نمازجعفر طیار یا دو رکعت نماز دیگر بخوانیم بعد دست به دعا بلند کنیم و ادعیه وارده بعد نماز را بخوانیم بعد هم در مدتی که در جوار حضرت هستیم مواظب باشیم خلاف شرع نکنیم، غیبت نکنیم، دروغ نگوییم اتهام به افراد نبندیم و امثال این موارد که باید رعایت شود.

ارسال نظرات