آرمان شهرهای بشری نقد و بررسی می شود
حجت الاسلام بهروز محمدی منفرد، عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری رسا، بیان داشت: کتاب نقد اتوپیا به زودی به بازار نشر خواهد آمد.
وی بیان داشت:تعریف اتوپیا از آشفتگی و سختی خاصی برخوردار است و نگارندگان اتوپیا نتوانسته اند به تعریف مشترکی از آن دست یابند.
این محققق علوم عقلی بیان داشت: در زبان فارسی اتوپیا به جایی که وجود ندارد، آرمان شهر، مدینه فاضله و... معنا شده است، اما در معنای کلی مراد از این واژه شهرهای فاضله و سرزمین های خیالی است که تاکنون در تاریخ محقق نشده است.
وی با بیان اینکه واژه اتوپیا از آغاز قرن 16 میلادی استعمال شده است ولی رد پای آرمانشهر و جامعه فاضله در تفکر انسانی اصالت دارد، گفت: در این کتاب اندیشه اتوپدیا را در اندیشه افلاطون و به صورت خاص در عصر مدرن یعنی بعد از رنسانس بررسی کرده ایم.
کارشناس فلسفه اخلاق گفت: آرمان شهرهای مثبت، برخی طرح های اتوپیا در قالب اتوپى منفی، دیستوپیا و یا ضد اتوپی که دنیای تخیلی ناخوشایند، ناامن، سخت و وحشتناکی را برای بشریت در آینده ترسیم می نمایند، بررسی کرده ایم.
وی بیان داشت: همراه با تطور اتوپیا، نقدهایی نیز بر آرمان شهرها وارد شده که بررسی همه نقدها از حوصله کتاب خارج است ولی از این میان، کارل پوپر به لحاظ نوع نقادی جایگاه ویژه ای دارد.
این استاد حوزه و دانشگاه اظهار داشت: آرمان شهرگرایی مفهومی دیرینه است که با رشد اندیشه بشری همزاد گشته است و از آنجا که با فطرت آدمی آمیخته است همواره مورد توجه قرار گرفته و آرمان شهرهای مختلفی توسط اندیشه وران تدوین گشته است در عین اینکه در تضاد کامل با هم هستند.
حجت الاسلام محمدی منفرد اذعان داشت: دراین کتاب که پایان نامه دوره دکتری حوزه من است، بیست و دو نقد به اتوپیا وارد کرده ام و در بخشی به تناقضات این مفهوم پرداخته ام که مورد توجه جدی داوران رساله علمی قرار گرفت.
وی بیان داشت: در این کتاب تلاش کرده ام با بیان اوصاف آرمان شهر مهدوی، حکومت موعود را تبیین کنم و وجه برتری آرمان شهر نبوی را بر سایر آرمان شهرهای گفته شده تاریخی به اثبات برسانم. /909/ت302/ع