تفقه از شرایط لازم برای تبلیغ دین است
حجت الاسلام اصغر ثنایی، رییس مرکز آموزش های فرهنگی کاربردی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری رسا گفت: از آنجا که برای همه افراد جویای علم امکان فراگیری و آموزش در محل خود فراهم نیست، از این رو ناگزیر باید عده ای برای کسب علم به مراکز علمی سفر کنند.
وی در ادامه با بیان این که هجرت امری ضروری و اجتناب پذیر است، افزود: ممکن است هجرت با انگیزههای مختلف صورت بگیرد ولی در فضاهای دینی هدف از هجرت، کسب علوم و دانش دینی برای نشر معارف اسلامی و دینی در جوامع مختلف است.
این پژوهشگر حوزوی درباره ضرورت بازگشت طلاب پس از کسب علم به محل خود اظهار داشت: با توجه به محتوای آیه نفر که می فرماید «پس چرا از هر فرقهاى، گروهى نزد پیامبر نمى روند تا دانش دین بیاموزند و هنگامى که به سوى قومشان بازگشتند آنان را از مخالفت با احکام الهى هشدار دهند، باشد که آنان بترسند» ضرورت دارد طلاب پس از پایان تحصیل و کسب علم به منطقه و دیار خود برگشته و مردم را ارشاد و انذار کنند.
وی با اشاره به شرایط لازم برای تبلیغ و مبلغ خاطر نشان کرد: در عرصه تبلیغ دین، مبلغ توانا نقش مهمی را ایفا می کند، از این رو، هم به لحاظ علمی و هم روحی باید دارای شرایطی خاص باشد.
حجت الاسلام ثنایی با بیان این که تبلیغ دین از وظایف پیامبران و در امتداد آن است، ادامه داد: خداوند متعال در قرآن کریم در توصیف صفات مبلغان فرموده است «همانان که پیام هاى خدا را ابلاغ مى کردند و از خدا مى ترسیدند و از هیچ کس جز خدا بیم نداشتند و حسابرس بودن خدا بس است; پس بایسته است که تنها از او پروا شود» از این رو مبلغ باید عاشق و دلباخته ترویج دین باشد و در انجام وظیفه از هیچ کسی غیر از خداوند نهراسد.
وی تفقه در دین را از شرایط لازم برای تبلیغ دین دانست و بیان داشت: تفقه یعنی انسان با ممارست و تلاش علمی توانایی و هنر فهم دین از منابع دینی، قرآن و سنت را بدست آورد.
این پژوهشگر حوزوی تأکید کرد: برای کسب علم با هدف ترویج دین و امر تبلیغ مدت و میزانی مشخص نیست و این امر برای افراد مختلف متفاوت است، از این رو ممکن است برای بعضی 10 سال، برای دیگری 20 سال و برای فردی دیگر کمتر باشد، مهم آموختن مبانی و معارف و توانایی ارائه آن به دیگران است.
وی تصریح کرد: از آن جا که مدت معین و مشخصی برای امر تبلیغ متصور نیست، لازم است برای هجرت طلاب به مناطق تبلیغی، هجرت کوتاه مدت و بلند مدت را با اهداف خاص مشخص کرد.
رییس مرکز آموزش های فرهنگی کاربردی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، بهترین نوع تبلیغ را بیان خالصانه احکام، همراه با بیان فضائل اهل بیت(علیهم السلام) دانست و گفت: خلوص در نیت و عمل به گفته ها سبب می شود تا سخنان مبلغ تأثیرگذاری بیشتری داشته باشد.
وی در پایان گفت: اگر چه محرم و ماه مبارک رمضان ظرف زمانی تبلیغی مناسبی برای ترویج احکام می باشد ولی تبلیغ دارای زمان و مکان مشخص نیست و در هر زمان و مکانی که بستری مناسب برای تبلیغ وجود دارد باید به آن اهتمام ورزید./919/ت302/ع