آیت الله وحید خراسانی:
نهایت کمال انسان رسیدن به مقام تفکر است
خبرگزاری رسا ـ حضرت آیت الله وحیدخراسانی غایت و نهایت کمال انسان را رسیدن به مقام تفکر دانست و گفت: بشر خواه یا ناخواه بدون مدد از وحی، توأم با انحراف است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حضرت آیت الله حسین وحید خراسانی از مراجع تقلید، روز چهارشنبه در درس تفسیر خود که با حضور طلاب و روحانیان در مسجد اعظم قم برگزار شد در ادامه تفسیر سوره مبارکه آل یاسین خاطر نشان کرد: بحث در صراط مستقیم در چندین مقام از جمله مفهوم این کلمه، مصداق آن، تفاوت مصادیق و مبدا، و منتها و حد وسط صراط است.
وی تاکید کرد: اینها مباحثی بسیار عمیق است و چون قرآن کریم کلام الله است امتیاز کلام خدا بر کلام بشر از جهات متعددی است و عمده این است که کفوی برای کلام خدا نیست همان گونه که ذات خداوند فوق تشبیه است کلام او نیز فوق تشبیه است.
استاد برجسته حوزه علمیه قم تصریح کرد: اگر کسی عمق این مطلاب را فهمید بعد می فهمد «من فسر القرآن برایه فقد کفر» یعنی چه.
حضرت آیت الله وحید خراسانی یاد آور شد: مرجع برای فهم کلام خداوند تبارک و تعالی منحصر به دو نکته است یکی خود قرآن که کلام خدا را باید از خود او آموخت و راه دوم نیز منحصرا بیتی است که در آن قرآن نازل شده و این است سرّ حدیث ثقلین که می فرماید انی تارک فیکم الثقلین کتاب الله و عترتی لن یفترقا حتی یردا علیّ الحوض.
این مرجع تقلید بیان داشت: قرآن منهای استفاده از کلمات اهل بیت (ع) لا یغنی و لا یسمن، آن هدایت اساسی منوط به جمع هر دو است.
این مفسر قرآن در ادامه تصریح کرد: مفهوم صراط مستقیم عبارت است از راهی که در آن راه ابدا اعوجاجی وجود ندارد؛ انحراف هر خطی از دو حال خارج نیست یا به یمین است و یا به یسار و این است جوهر کلام امیرالمومنین (ع) که واقعا شق القمر کرده است منتها کیست که الیمین و الیسار را بفهمد.
حضرت آیت الله وحید خراسانی در ادامه درس تفسیر خود نهایت کمال انسان را رسیدن به مقام تفکر دانست و تاکید کرد: تفکر غیر از تخیل و توهم است ، ادراکات احساسی، تخیلی و توهمی در مدارج جزئیه محقق می شود ولی مُدرکات فکریه نتیجه تعقل است و تعقل هم کار انسان است ولی خود این انسان در تمام طول عمر، فکرش و عقلش یا منحرف به یمین و یا منحرف به یسار و بین افراط و تفریط است.
این استاد برجسته حوزه علمیه قم یاد آور شد: این بشر اگر به اوج برسد یعنی در حکمت مشّاء بشود ارسطو و در حکمت اشراق افلاطون شود نهایت امر این است که خود مکتب مشّاء که روح پیدا کرد به وسیله مکتب اشراق و این مکتب جمع کرد افراد نخبه بشر را، آن وقت این بشر با این کمال فکری دمی که افلاطون خواست از دنیا برود عصاره همه حکمت را در چند کلمه گفت و گفت بی اختیار آمدم ، بی اختیار رفتم و عاقبت فهمیدم که نفهمیدم.
وی ادامه داد: این است منتهای افلاطون، و نتیجه حکمتش این است که فهمیده که نفهمیده است و اینها با افرادی که به کوچکترین چیزی مغرور می شوند قابل مقایسه نیستند.
حضرت آیت الله وحید خراسانی ابراز داشت: بشر خواه یا ناخواه بدون مدد از وحی لا محاله توام با انحراف است، آنچه تضمین می کند این است و اگر این مساله خوب فهمیده شد ارزش صراط مستقیم نیز فهمیده می شود.
وی اضافه کرد: اما از جهت مصداق نیز صراط مستقیم مصادیقی دارد، خود خدا صراط مستقیم دارد و این است عظمت مطلب یس و القرآن الحکیم، اما افسوس که یک عمر سوره یاسین خواندیم و نفهمیدیم اما آنهایی که فهمیدند کجایند.
وی ابراز داشت: خود پیامبر هم باید با قرآن شناخته شود، پیامبر کسی است که نعمت خدا بر او تمام شده است ، آن نعمت میسور تمام آن به ولایت کبری است، الْیَوْمَ أَکْمَلْتُ لَکُمْ دینَکُمْ وَ أَتْمَمْتُ عَلَیْکُمْ نِعْمَتی ... آن هم مربوط به این است، آن اتمام نعمت به ولایت در نتیجه ارتباط به این نقطه است./924/پ202/ج
ارسال نظرات
نظرات بینندگان
اللهم صل علی محمد و آل محمد و عحل فرجهم
پاسخ