عضو هیأت علمی دفتر تبلیغات خراسان:
منکران ولایت فقیه جامعیت اسلام را قبول ندارند
خبرگزاری رسا ـ حجت الاسلام الهی خراسانی با تأکید بر این که ولایت عامه و احکام اجتماعی اسلام تعطیل پذیر نیست، گفت: کسانی که میگویند فقیه، ولایت ندارد با پیش فرضهای ولایت مشکل دارند و در واقع جامعیت اسلام را قبول ندارند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، حجت الاسلام الهی خراسانی، معاون آموزش دفتر تبلیغات اسلامی خراسان رضوی، روز گذشته در چهارمین نشست جوان امروز که در محل تالار اجتماعات این مرکز برگزار شد به تبیین فلسفه کارکرد و قلمرو ولایت فقیه در اندیشه امام راحل پرداخت و گفت: حکومت و ولایت عامه برای اجرای احکام، ضروری است و لازمه اجرای احکام، قدرت و اختیار در حیطه اجراست که زمان حضور، از مناصب امام و در عصر غیبت بر عهده ولایت فقیه است.
وی با تأکید بر اینکه ولایت عامه و احکام اجتماعی اسلام تعطیلپذیر نیست و تنها شخص است که تغییر میکند، افزود: علم(دانش مدیریت)، عدالت(صلاحیت فقهی) و کفایت(صلاحیت اجتماعی) حداقل صفات لازم برای حاکم عهده دار ولایت عامه است.
حجت الاسلام الهی خراسانی، برهان مبتنی بر قاعده لطف، اصل قدر متیقن از حکومت عادلانه، برهان اصلحیت و ضرورت اجرای احکام را از براهین ولایت فقیه برشمرد اظهار داشت: از این رو به همان دلیل که پیامبر گرامی اسلام(ص) حق تصرف در این امور را داشتند(ضرورت ولایت عامه به دلیل عدم نسخ احکام اجتماعی اسلام، اتفاق عقلا و منابع نقلی)، ولی فقیه هم حق تصرف در همه امور دارد.
معاون آموزش دفتر تبلیغات اسلامی خراسان رضوی، واقعه غدیر را اعلام ولایت سیاسی حضرت علی(ع) دانست و گفت: مراد از اینکه ولایت فقیه با ولایت معصوم تفاوتی ندارد، ولایت سیاسی است. اینکه امام راحل(ره) فرمود ولایت فقیه را خدا ایجاد کرده و ولایت او شعبه ای از ولایت رسول الله است نیز به همین معنا است نه اینکه ولی فقیه هم مانند معصوم(ع) امکان تصرف در عالم را داشته باشد و یا از عصمت برخوردار باشد.
وی ادامه داد: شیعه و سنی معتقدند در لزوم ولایت فقیه بر فتوا، قضا و حسبه اختلافی ندارند بحث اینجاست که چه اموری جزو حسبه محسوب می شود که در این میان برخی ولایت مقیده و برخی ولایت مطلقه را قبول دارند، از این رو می توان گفت وقتی امور حسبه نیازمند حضور ولی فقیه است پس حکومت به طریق اولی نیازمند ولی فقیه است.
این استاد حوزه علمیه مشهد با بیان اینکه فلسفه ولایت فقیه، مسؤولیت دین در حوزه اجتماعی است، تصریح کرد: کسانی که می گویند فقیه ولایت ندارد با پیش فرض های ولایت مشکل دارند و در واقع احکام اجتماعی اسلام را انکار می کنند و این یعنی اعتقاد به سکولاریزم. این افراد جامعیت اسلام را قبول ندارند.
حجت الاسلام الهی خراسانی واقعیت، جامعیت و ابدیت احکام اسلام را از پیش فرض های ولایت فقیه برشمرد و گفت: انان که ولایت فقیه را رد می کنند به جای استدلال، برای انکار خود تبلیغات می کنند.
وی با تأکید بر اینکه باید دین شناس را متخصص دانست و گرنه فقاهت لازم نیست، ابراز داشت: ولی فقیه باید منشأ حاکمیت را فضایل و دستور الهی بداند چرا که منشأ اختیارات وی، اذن الهی است.
وی در خصوص ولایت مطلق و مقید فقیه اظهار داشت: این تقسیمبندی به واژه «مطلقه» که در سیاست و استبداد مطرح است ارتباطی ندارد زیرا در مطلقه سیاست، تنها اراده فرد حاکم نافذ است و در مقیده آن نیز به شرط رأی پارلمان اراده حاکم تعیین کننده است؛ اما در ولایت، مطلقه در مقابل مقیده است نه مشروطه.
معاون آموزش دفتر تبلیغات اسلامی خراسان در ادامه به اختیارات و قلمرو کار ولی فقیه اشاره و خاطرنشان کرد: تعیین موضوع احکام اجتماعی، اجرای احکام اجتماعی، رفع تزاحم احکام و قانونگذاری از شئون ولایت فقیه محسوب می شود.
وی یادآور شد: کار مراجع، صدور فتوا و معرفی احکام یعنی کار علمی ارتباطی است و ربطی به ولایت سیاسی ندارد؛ اما در مرحله اجرای این احکام، تنها حکم یک نفر نافذ است ولیِ اجرا مقدم بر ولیِ کشف است؛ از این رو نظارت معنا ندارد.
این استاد حوزه با تأکید بر ضرورت سیستمسازی برای ولایت عامه اظهار داشت: تنها وجه اسلامیت یک نظام، ولایت فقیه و شورای نگهبان نیست. برای اجرای وظایف فوق، نیازمند وجود سیستم هایی چون قوه مجریه، مقننه و قضاییه است.
عضو هیئت علمی دفتر تبلیغات اسلامی خراسان گفت: ولایت فقیه از تمام اختیارات ولایت عامه امام، برخوردار است و اینگونه نیست که محدود تر و پایین تر باشد. ولایت فقیه به معنای شئون عینی افتاء است و محدود شدنش معنا ندارد. همچنین احکام حکومتی ولایت فقیه قلمرو جغرافیایی ندارد و مرز جغرافیایی ولایت عامه را محدود نمی کند مگر اینکه توافق در تنفیذ باشد.
وی با تأکید بر اینکه شرط ولایت فقیه، عدالت است نه عصمت تصریح کرد: منشأ ولایت فقیه تعریف نیست بلکه تشخیص قطعی روشن جمع فقهای منتخب مردم است. همانگونه که وقتی پزشک خطا کند از صلاحیت نمی افتد، خطای مرجع نیز او را از مرجعیت نمی اندازد زیرا مشخص نیست همه احکام او مطابق با واقع باشد.
حجت الاسلام الهی خراسانی در پاسخ به این سؤال که آیا همراهان حضرت امام در آغاز انقلاب با ولایت فقیه مشکل داشتند، گفت: اگر هم اختلافی وجود داشت بر سر تفسیرهای ولایت فقیه بود نه اصل ولایت فقیه.
وی افزود: سیستم و مکانیسم سازی در دوره رهبر معظم انقلاب بیش از زمان امام بوده است؛ زیرا احراز موضوع و رفع تزاحمات و احتیاط در زمان ایشان بیشتر بود و ایشان حتی اموری را که جزو اختیارات مسلمشان است به عقل جمعی واگذار میکند.
این استاد حوزه در پاسخ این سؤال که آیا امور تکوینی جزء امور اجتماعی و شئون ولایت فقیه محسوب می شود ابراز داشت: مداخله در این امور همچون تعیین عید فطر بر فقیه واجب نیست؛ اما اینگونه نیست که اجازه مداخله و بیان نظر نداشته باشد.
گفتنی است، در پایان این گردهمایی که 13 خردادماه در محل سالن اجتماعات دفتر تبلیغات اسلامی خراسان رضوی برگزار گردید، فیلم آخرالزمانی «روزی که زمین از حرکت ایستاد» نمایش و با حضور یاسر آیین، منتقد و کارشناس بازی های رایانه ای نقد و بررسی شد./930/پ201/س
ارسال نظرات