خدایا؛ مرا از گناهان شستشو ده و عیوبم را پاک ساز!
حجت الاسلام حسین دیلمی، محقق حوزه علمیه قم در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری رسا، با اشاره به دعای روز بیست و سوم ماه مبارک رمضان بیان داشت: در این روز از خداوند متعال درخواست می کنیم که ما را از گناهان شستشو دهد و آنها را پاک کند. دعای این روز زبان توبه و ندامت و طلب پاکی و طهارت دارد.
وی اذعان داشت: جامعه و دستگاه قضایی به مجرمی که فرار نکند یا اعتراف کند یا اظهار پشیمانی کند ترحم بیشتری دارد، در دستگاه الهی هم این شیوه و سیره وجود دارد برای همین انسان گناهکار باید از درگاه خداوند طلب رحمت کند که »لایمکن الفرار من حکومتک».
این محقق علوم اسلامی بااشاره به آیه «یقول الانسان یومئذ این المفر» گفت: طبق بیان قرآن کریم، انسان گناهکار در حالی که پشیمان از گناهان خویش است این فراز را فریاد می زند و جواب میآید «الی ربک یومئذ المستقر».
وی گفت: انسان گناهکار باید به گناهان خود نزد خداوند اعتراف کند و با قبول اشتباهات خویش، اعتراف به گناه را وسیله جلب رحمت الهی قرار دهد. چرا که در پیشگاه الهی راهی برای کتمان گناهان خویش ندارد و طبق بیان قرآن در روز قیامت دهان بسته شده و سایر اعضا و جوارح به سخن در میآیند و بر انجام گناه شهادت میدهند.
وی خاطرنشان کرد: سیمای انسان در قرآن سیمای فردی است که در دنیا گناه کرده و در روز قیامت با بار سنگین گناه مواجه شده است برای همین می گوید «یا لیتنی کنت ترابا».
وی بیان داشت: مجرمین در روز قیامت از همه حتی از نزدیک ترین افراد پیرامون خود فرار می کند و به دنبال پناهگاهی مطمئن میگردند. از این رو انسان باید پیوسته مراقب اعمال و رفتار خویش باشد و در صراط مستقیم الهی حرکت کند.
وی یادآوری گناهان و اظهار پشیمانی از آنها را یکی از راز های خوشبختی انسان برشمرد و گفت: اینکه انسان گناهان گذشته خویش را به یاد آورد و در صدد اصلاح آنها بر آید از جلوه های رحمت الهی است.
این محقق حوزه علمیه اظهار داشت: انسانهای مومن و متقی پیوسته مراقبه و مشارطه داشته اند و با دقت گناهان خود را بررسی و با خود شرط می کردند که دیگر آنها را مرتکب نشوند.
وی با بیان این که در روایات اسلامی تاکید شده انسان در خوبی ها به بالاتر از خود نگاه کند اظهار داشت: متاسفانه امروز مردم در امور مادی به بالادست خود نگاه می کنند که نتیجه آن چشم و هم چشمی و رونق گرفتن بازار تجمل و فخر فروشی است.
حجت الاسلام دیلمی با اشاره به مطلبی در کتاب المیزان گفت: در مقابل قسم شیطان برای گمراه کردن مردم، خداوند هم اصرار دارد انسان ها را ببخشد.
وی توبه را رمز سعادت انسان دانست و گفت: نقل شده که حضرت داوود(ع) مراسم توبه به راه می انداخت و مردم در آن حاضر میشدند و استغفار می کردند.
وی طلب توبه از سوی جوانان را یکی از ارزشمندترین امور بیان داشت و ادامه داد: در روایات اسلامی نقل شده که هیچ چیز در محضر الهی محبوب تر از جوان توبه کننده نیست. /909/ت302/ع