۳۱ شهريور ۱۳۹۰ - ۱۹:۱۷
کد خبر: ۱۱۳۲۹۰
استاد حوزه علمیه مشهد:

جلوی ورود مراسیل حدیثی و روایی غیر شیعی به فقه شیعی گرفته شود

خبرگزاری رسا ـ استاد حوزه علمیه مشهد ابراز داشت: در کتاب های فقه مقارن باید استنادات شیعه را مشخص کرد و مشاهده کرد که دلایل فقه شیعه چیست.
نشست علمي


به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، حجت الاسلام ربانی بیرجندی، استاد فقه و اصول حوزه علمیه مشهد، در نشست تخصصی فقه مقارن که با حضور استادان دروس خارج حوزه علمیه مشهد در دفتر تبلیغات اسلامی خراسان رضوی برگزار شد، گفت: درباره مرحوم ابن ابی عمیر که جزو اصحاب اجماع و مشایخ ثلاثه است نقل شده «از ایشان سوال می شود که چرا از راویان اهل سنت حدیث نقل نمی کنید؟ وی پاسخ می دهد به این دلیل که من خوف این را دارم که روایات اهل سنت با روایات اهل بیت(ع) خلط شود و من سخنان غیر مستند را به اسم اهل بیت(ع) نقل کنم».

وی ادامه داد: بنده این امر را در ذهن خود پروراندم تا به این نیتجه رسیدم که این آفت در میان برخی از راویان شیعی بوده است؛ با بررسی برخی از روایات دریافتم که یکی از راویان حدیثی ما از امام صادق(ع) روایتی نقل کرده است و بعد دریافتم که این حدیث سابقه در احادیث اهل سنت(ع) دارد و برایم مشخص شد که آن اتفاقی که از قبل پیش‌بینی می شده، متأسفانه بروز یافته است.

این استاد سطوح عالی حوزه علمیه مشهد افزود: باید بررسی کرد که آیا بزرگانی مثل سید مرتضی و شیخ طوسی در ضمن بحث های مقارن و بحث های فقه الخلاف خود روایات و احدایث را به عنوان استناد مطرح می کردند یانه؟ از دوره علامه حلی بسیاری از مراسیل وارد فقه شیعه شد و اگر آن ها شکافته شود مشخص خواهد شد که از فقه شیعی نیست، این مساله برای فقه ما آفت شده است، لذا باید برای این که مراسیل حدیثی و روایی غیر شیعی وارد فقه شیعه نشود چاره ای اندیشیده شود.

حجت الاسلام ربانی خاطرنشان کرد: شیخ عباس قمی در سفینة البحار می‌گوید «در کتاب های فقه مقارن باید استنادات شیعه را مشخص کرد و مشاهده کرد که دلالیل فقه شیعه چیست».

در ادامه حجت الاسلام شیرازی بیان داشت: در نجف اشرف کتاب آیت الله حکیم گامی برای باز شدن راه در این جهت (فقه مقارن) است و با شرایطی که ما الان داریم این کار باید عملی شود و علاوه بر علمای نجف بقیه نیز در این جهت گام بردارند.

وی یادآور شد: علمای آن زمان در این امور بسیار موفق بودند، ولی متأسفانه با مسائل حکومتی که در چندی پیش اتفاق افتاد این امر مسکوت ماند. امروز حوزه های علمیه از ظرفیت بسیار فوق العاده ای برخوردار هستند و اگر شرایط سیاسی اجازه می داد این مسأله در حد بسیار اعلایی قرار می‌گرفت.

این استاد حوزه علمیه مشهد ابراز داشت: امروز در نجف اشرف در این زمینه گام هایی برداشته می شود و امید است با فعالیت هایی که در ایران انجام می شود، پل ارتباطی کاملی با حوزه علمیه نجف برقرار شود تا سرعت خاصی به این امر داده شود./968/پ202/ع

ارسال نظرات