طرح مسائل نو از آثار فضای بازعلمی است

حجت الاسلام علی اصغر نصرتی، عضو هیات علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندبشه اسلامی در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری رسا گفت: یکی از آسیب های پژوهش دینی، فقدان نظام و سامانه مناسب برای پژوهش است و متاسفانه مراکز پژوهش در یک نظام انسجامی با یکدیگر ارتباط ندارند.
وی با بیان آنکه نبود چنین مرکزی موجب شده حداقل ارتباط بین پژوهشگران و مراکز پژوهشی و سایر پژوهشکده ها را شاهد باشیم، ادامه داد: عامل اصلی عدم اطلاع و بهره نگرفتن از کارهای تحقیقاتی انجام شده توسط سایر مراکز و پژوهشگران و در نتیجه موازی کاری و اسراف نیروهای مادی و انسانی به دلیل اندیشیده نشدن چنین سامانه ای است.
وی جزم اندیشی و تحجر در تحقیقات دینی را یکی از مشکلات بخش پژوهش عنوان کرد و بیان داشت: جزم اندیشی فکر را محبوس و فضا را بسته می کند و جرات نوآوری را از محقق می گیرد.
این محقق حوزه علمیه قم با بیان اینکه، نبود فضای باز آسیب های زیادی به همراه دارد، ادامه داد: طرح مسائل نو به نو و روی نیاوردن به موضوعات تکراری از آثار فضای بازعلمی است. گاهی لازم است فرضیه ای نوآورانه یا موضوعی ناآشنا در فضای کار پژوهشی طرح شود و اگر محقق نتوانست به نتیجه درست برسد آن را متوقف کند، اما نو بودن نباید مانع طرح بحث شود.
محقق حوزه علمیه قم، سایه نیانداختن فضای متشنج چالشی، تبلیغاتی در حوزه پژوهش را خواستار شد و گفت: نیاز به ظرفیت نقد از سوی صاحبان نظریه و جرات عمل کردن به نقد و افزایش تحمل جامعه علمی می تواند به بهبود فضای پژوهش در حوزه علوم اسلامی کمک کند.
وی اظهار داشت: جامعه علمی ما این تحمل را داشته باشد که اگر محققی در روش یا محتوا به اشتباه رفت، او را از میدان بیرون نکنیم بلکه فرصت تجزیه و تحلیل مجدد به او بدهیم.
این محقق علوم سیاسی، یکی از موانع پیش روی تحقیقات دینی را شخص محوری عنوان کرد و گفت: باید از افراد عبور کنیم زیرا خداوند انسان ها را برای رشد و تکامل خلق کرده است و هرکس ظرفیت و قابلیت هایی دارد که باید نمود و بروز پیدا کند.
وی گفت: شخص محوری از گذشته بوده است و امروز هم به آن مبتلا هستیم و گاهی در طول تاریخ مدت زمان زیادی طول کشیده است تا شخصیت هایی که گل کرده اند، اندیشه آنها نقد و بررسی شده و نظریه ای جدید درانداخته شود.
این محقق علوم اسلامی، گفت: اندیشمند حوزه علوم دینی نباید بگویند ما شهید مطهری داشتیم بلکه باید شخصیت های بزرگتر برای دوران امروز تربیت شوند. /909/ت302/ع