نگاهی به فعالیت مدارس علمیه کشور(3)؛
فعالیت علمی و فرهنگی طلاب در 4 مدرسه علمیه مشهد مقدس
خبرگزاری رسا ـ مدیر مدرسه علمیه عالی نواب، مدیر حوزه علمیه نورالصادق(ع)، مدیر مدرسه علمیه آیت الله فاضل قایینی و مسؤول آموزش مدرسه امام حسن عسکری(ع) در گفتوگو با رسا به تشریح فعالیتهای آموزشی، پژوهشی و فرهنگی این مدارس پرداختند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، مدیر مدرسه علمیه عالی نواب، مدیر حوزه علمیه نورالصادق(ع)، مدیر مدرسه علمیه آیت الله فاضل قایینی و مسؤول آموزش مدرسه امام حسن عسکری(ع) در گفتوگو با رسا به تشریح فعالیتهای آموزشی، پژوهشی و فرهنگی این مدارس پرداختند.
مباحثات در راستای آموزش کامل و مؤثر پیش بینی شده است
حجت الاسلام حجت گنابادی نژاد، مدیر مدرسه علمیه عالی نواب، با بیان این مطلب که رشته های تخصصی در این مدرسه تدریس می شود، خاطر نشان کرد: در حال حاضر سه رشته تخصصی کلام اسلامی، فقه و اصول و ادبیات عرب را در رأس دروس خود قرار داده ایم و طلاب واجد الشرایط با اتمام تحصیلات حوزوی در مقطع لمعتین در آزمون کتبی و شفاهی شرکت کرده و برای گذراندن تحصیلات تکمیلی گزینش می شوند.
وی ادامه داد: طلاب پس از اتمام دروس خود ملزم هستند که پایان نامه ای را در یکی از رشته های تخصصی از موضوعات درسی تدوین و دفاع کنند و پس از این مرحله مدرسه با مجوزی که مرکز مدیریت حوزه علمیه خراسان و شورای عالی انقلاب فرهنگی صادر نموده است، سطح سه تحصیلات حوزوی را به این دانش آموختگان اعطا می کند.
وی با عنوان اینکه ما اگر یک حوزه به روز و فعال از نظر علمی، فکری و معنوی باشیم قطعاً توانایی پاسخ به نیازهای جامعه را خواهیم داشت، گفت:حوزه های علمیه موظفند به تأمین نیازهای جامعه توجه داشته باشند و در صدد رفع نیازهای علمی موجود در جامعه باشند، و انجام این وظیفه نباید باعث شود که تأمین نیازهای خود حوزه مورد غفلت واقع شود.
رییس اداره اوقاف و امور خیریه استان خراسان رضوی همچنین با اشاره به برنامه های علمی مدرسه علمیه عالی نواب بیان داشت: محوریت دروس دراین مدرسه با فقه و اصول است.
وی مباحثه را از برنامههای مهمی دانست و با بیان اینکه مباحثه در برنامه آموزشی و تحصیلی این مدرسه پیش بینی شده است، افزود: در برخی از دروس افزون بر مباحثه های طلاب، جلسات مباحثه تخصصی با حضور یک ناظر توانمند برگزار می شود.
حجت الاسلام گنابادی نژاد برپایی جلسات مباحثه علمی را از امتیازات این مدرسه برشمرد و گفت: جلسات مباحثه طلاب با این هدف که یادگیری طلاب از نظر کیفی ارتقای بیشتری پیدا کند، برگزار می شود و این مباحثات در راستای یک آموزش کامل و مؤثر پیش بینی شده است؛ و باعث می شود که دوره آموزشی و تحصیلی طلاب به شرکت در کلاس و شرکت در امتحان سپری نشود.
این استاد حوزه علمیه مشهد تصریح کرد: پیش بینی برنامه و تکالیف پژوهشی از دیگر برنامه هایی است که مدرسه نواب در برنامه های خود مورد توجه قرار داده است و به هر طلبه نزدیک به پنج فرصت و تکلیف پژوهشی داده می شود.
وی افزود: مجموعه تحقیق هایی که تحت عنوان تحقیقات تنزیل نامگذاری شده، مجموعه پژوهش هایی که استادان به طلبه ها بر مبنای دروس ارایه شده پیشنهاد می کنند و پژوهشهایی که طلاب به صورت انتخابی گزینش می کنند، از جمله این فرصت های پژوهشی است.
وی در پایان خاطرنشان کرد: در حال حاضر این مدرسه نزدیک به صد طلبه دارد که مشغول به تحصیل علوم دینی هستند.
شرط ثبت نمره به پایان نامه، خلاصه نویسی، دیدگاه و برداشت طلبه از کتاب و درس است
حجت الاسلام حسن منصوریان، مدیر مدرسه علمیه نورالصادق(ع)، در خصوص فعالیت های علمی این مدرسه گفت: برنامه های علمی این مدرسه همانند دیگر مدارس درس، بحث، مطالعه و کارهای علمی صورت می گیرد. در مورد بحث پژوهشی نیز هر طلبه ای که بخواهد نمره ای برای او ثبت شود باید پژوهش های خود را برای آن درس ارائه دهد، بدین معنا که شرط ثبت نمره به پایان نامه، خلاصه نویسی، دیدگاه و برداشت خودش از کتاب و درس است.
وی با بیان اینکه این پژوهش ها توسط بانک نرم افزار و یا ممکن است شخصی انجام شود، ادامه داد: این پژوهش ها و مقالات در صورتی در حد اعلا ارائه شوند به اندازه بنیه علمی که کسب می کنند در نشریه داخلی مدرسه منتشر می شود و یا در سایت مدرسه بر روی فضای مجازی منتشر می شوند و طلبه از این طریق تشویق می شود.
مدیر مدرسه علمیه نورالصادق(ع) تصریح کرد: برنامههای فرهنگی مدرسه نورالصادق(ع) به جهت این که فضای استراحت ندارد به بیرون از مدرسه هدایت شده و در فضاهای طبیعی خارج از مشهد(همانند طرقبه) خارج از زمان آموزشی برگزار می شود؛ برخی از اوقات این برنامه ها به صورت مسابقات ورزشی درا دروگاه هایی که زمینه های مساعد داشته باشند اجرا می شود.
وی رفتن به سوی مزار شهدای گمنام را از دیگر برنامه های طلاب این مدرسه برشمرد و عنوان داشت: ساعت شروع مدرسه از ساعت هفت صبح می باشد و این برنامه تا اعت هفت و نیم در قالب دعا و احادیث اخلاقی برگزار می شود. البته سالن ورزشی مدرسه هم در اختیار طلابی که می خواهند صبح را با ورزش شروع کنند، قرار می گیرد.
حجت الاسلام منصوریان افزود: مسابقات کتابخانی از دیگر برنامه های طلاب می باشد که به صورت خلاصه نویسی و یا سؤالات تستی برای ترویج فرهنگ کتابخانی در این مدرسه برگزار می شود.
وی خاطرنشان کرد: شرط ورودی امسال مدرسه برای طلاب، حفظ زیارت جامعه کبیره، امین الله و آیت الکرسی بوده است.
وی با ذکر این که همه دروس در این مدرسه به صورت کارگاهی برگزار می شود، تشریح کرد: تدریس دروس در این مدرسه از حالت سنتی خارج شده و دروس به وسیله ابزارها کمک آموزشی صورت می گیرد و تقریبا تا توانسته ایم مدرسه را به این ابزار ها مجهز کرده ایم، البته استادانی که در این مدرسه تدریس دارند به متد آموزشی روز مجهز می باشند و آموزش روش تحقیق و پژوهش را گذرانده اند و طلاب را نیز به کارگاه روش تحقیق مجهز کردهایم.
مدیر مدرسه علمیه نورالصادق(ع) همچنین بیان کرد: درس اخلاق در این مدرسه به صورت یک روز در میان توسط حجت الاسلام علم الهدی، تولیت مدرسه تدریس می شود؛ و پنجشنبه ها صبح نیز کلاس صحیفه شناسی (بررسی اسناد صحیفه سجادیه و دعا و ...) برگزار می شود.
وی با بیان این که در ایامی که مناسب با ولایت باشد بحث کارگاه شناخت امیرالمؤمنین و موضوعات غدیر و در ایام محرم کارگاه مقتل شناسی برگزار می شود، افزود: در این مدرسه طلاب در پایه های پنج و شش ملبس می شوند و پس از ملبس شدن آن ها برای تبلیغ به مناطق جنوبی کشور که از قبل تعیین شده فرستاده می شوند و یک سری افراد پایههای پایین تر به صورت معین همراه این افراد اعزام می شوند که حال و هوای تبلیغ را درک کنند و وظیفه شرعی شان برایشان تدوین شود.
وی حضور در همایش هایی با موضوع طلبگی از دیگر برنامه های این مدرسه برای طلاب عنوان کرد و گفت: دروس تخصصی همانند صحیفه سجادیه، نهج البلاغه و تفسیر به صورت روش تحقیق از سوی استاد فیض آبادی در این مدرسه تدریس می شود.
ارتباط بین اولیای طلاب و مسؤولان مدرسه به تحصیل طلاب کمک میکند
حجت الاسلام محمدعلی دانا، مدیر مدرسه علمیه آیت الله فاضل قایینی مشهد، با اشاره به تاریخچه این مدرسه، ابراز داشت: زمان دقیق بنای مدرسه به سال های اول انقلاب می باشد و این مدرسه توسط آیت الله شیخ مهدی فاضل قایینی تأسیس شده است. این مدرسه در سال های آغازین تأسیسش از نشاط شاخصی در میان مدارس علمیه مشهد به جهت ارتباط با بزرگان و هم به برنامه ریزی مدرسه برخوردار بوده است.
وی با ذکر این که برنامه های این مدرسه بیشتر با محوریت های برنامه های آموزشی اداره می شود، تصریح کرد: برنامه های فرهنگی مدرسه آیت الله فاضل قایینی متناسب با شرایطی است که برای این مجموعه از سوی مسؤولان حوزه فراهم می شود. ویژه برنامه بیان روایات و احادیث در بین نماز های روزانه هر روز برگزار شده و دیگر برنامههای از قبیل مباحث اخلاق پنجشنبه ها و گاهی اوقات به شکل کارگاهی در میان طلاب اجرا می شود.
مدیر مدرسه علمیه آیت الله فاضل قایینی نیز تصریح کرد: از برنامه های فرهنگی خاص دیگر زیارت اهل قبور و آشنا شدن به عملیات تجهیز یک متوفی است.
وی با بیان این که یکی از برنامه های فرهنگی که در مدرسه صورت می گیرد است، تشریح کرد: ارتباط با اولیا طلاب و برگزاری جلسات مناسب ارتباط بین اولیای طلاب و مسؤولان مدرسه را تقویت و خانواده آن ها را توجیه می کند تا وظایفی که آنان نسبت به فرزندانشان به عنوان سربازان امام زمان(عج) دارند را به خوبی انجام دهند؛ این جلسات به گونه ای است که برخی از والدین تقاضا داشته اند که این برنامه ها به صورت خانوادگی برگزار شود.
حجت الاسلام دانا با یادآوری این که طلاب پایه یک و دو در این مدرسه مشغول فعالیت های علمی تحصیلی می باشند، گفت: طلاب در راستای درس هایی که می خوانند کارهای تحقیقاتی به عنوان کارهای پژوهشی در میان درس های آن ها، به آنان داده می شود تا افزون بر فراگیری علوم دینی به امر پژوهش اشتغال ورزند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: تخصصیشدن دروس در اهداف برنامه ریزی شده این مدرسه وجود دارد که در آیندهای نزدیک دورس تخصصی در این مدرسه ارائه شود.
مدیر مدرسه علمیه آیت الله فاضل قایینی ادامه داد: جذب استادان بر اساس شناختی که مسؤولان مدرسه داشته اند صورت گرفته است و اغلب این استادان از افراد فاضل حوزه علمیه هستند و هم انسان های دارای شأن سربازی امام زمان(ع)، و سال های سال است که در این مدرسه مشغول فعالیت هستند.
استادان کلاسها را پژوهش محور ارائه میکنند
حجت الاسلام علی قادری، مسؤول آموزش مدرسه امام حسن عسکری(ع)، در خصوص برنامه های علمی فرهنگی این مدرسه بیان کرد: از برنامههای مدرسه امام حسن عسکری(ع)، برگزاری کلاسهای اخلاق است که با حضور آیت الله سیدان، و حجج اسلام جرجانی، ضیائی، تهرانی، نقیبی و نور بخش و دیگر استادان اجرا می شود.
وی نیز به برنامه های فرهنگی این مدرسه در صبحگاه اشاره کرد و افزود: در برنامه های صبحگاه تمامی طلاب حضور داشته و حضور و غیاب عمومی می شوند و بعد از آن دعای عهد(قرائت ادعیه) و قرائت یک صفحه قرآن انجام می شود.
مسؤول آموزش مدرسه امام حسن عسکری(ع) خاطرنشان کرد: این مدرسه به علت همجواری با مسجد چهارده معصوم، تمامی طلبه هایش به نوبه ای برنامه های فرهنگی این مسجد را پوشش می دهند، به عبارتی آن ها از ظرفیت این مسجد به عنوان کارگاه استفاده نموده و برنامه هایی از قبیل سخنرانی، بیان احکام و قرائت یک صفحه قرآن و بیان تفسیر آن را برگزار می نمایند. برنامه دیگر برگزاری طرح ثقلین و شرح نهج البلاغه می باشد که در روز های شنبه برگزار شده و مورد رضایت همگان می باشد.
وی همچنین با اشاره به برنامه های اردویی این مدرسه گفت: برنامه های آموزشی ارودیی این مدرسه هرساله در روستاهای اخلمد و ارتیکن برگزار شده و طلاب در این اردوها شرکت میکنند و از کلاس هایی که برای آن ها در نظر گرفته شده استفاده می کنند.
حجت الاسلام قادری با یادآوری این که این مدرسه در سال گذشته 55 طلبه داشته و الان این تعداد به دو برابر ارتقا یافته است، ابراز داشت: معاون پژوهشی مدرسه در مقوله این امر موضوعاتی را به طلاب ارائه می دهد تا طلاب همزمان با آموزش به امور پژوهشی نیز تسلط یابند؛ البته در جلسات با استادان تأکید شده است که که کلاس ها پژوهش محور برگزار شود، بدین معنا که در کنار هر درسی(همانند فقه و اصول و ...) موضوعاتی به عنوان تحقیق به طلاب واگذار شود که مورد تحقیق و پژوهش قرار گیرد و سایر مباحثی که در این مدرسه ارائه می شود به گونه ای است که طلبه با تحقیق آشنا شود؛ البته نوع و چگونگی تحقیق از سوی معاون پژوهشی به طلاب اعلام می شود.
وی در ادامه اشاره کرد: این مدرسه درحال حاضر از 22 استاد برای تدریس علوم دینی بهره می برد، که در 27 مجموعه درسی تدریس می کنند یعنی سطح یک را داریم و طلاب پایه اول تا اتمام فقه و اصول و لمعتین در این مدرسه به تحصیل اشتغال می ورزند.
مسؤول آموزش مدرسه امام حسن عسکری(ع) در پایان عنوان کرد: بحث تخصصی شدن دروس در سطح یک کمتر می باشد، البته توضیحاتی برای طلاب تبیین می شود که آن ها پس از اتمام سطح یک در چه مؤسسات تخصصی یا آموزشی می توانند حضور پیدا کنند و مشغول تحصیل علوم دینی شوند؛ بدین صورت که استادانی در این زمینه دعوت می شوند و مؤسسات تخصصی به گونه ای برای طلاب معرفی می شوند./968/ز501/س
ارسال نظرات