نقش اعتکاف در افزایش معنویت جامعه بیبدیل است
حجت الاسلام محمدتقی پاشایی، استاد سطح عالی حوزه علمیه قم در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری رسا از اعتکاف به عنوان عبادتی بسیار با مشقت، اما سازنده نام برد و اظهار داشت: اگر اعتکاف با اخلاص انجام شود و نه با تفاخر به دیگران، چنان تأثیری در روح انسان میگذارد که وی را تا مدتها بیمه میکند و متنبه و آگاه میسازد.
وی با بیان اینکه خداوند متعال انسان را بر فطرت پاک آفرید، هدایت کرد، عقل او را رشد داد و به وسیله عبادت به کمال میرساند، اما نفس اماره، ابلیس و شیطانهای جنی و انسی او را به پرتگاه سقوط میکشانند، گفت: اعتکاف و خودسازی افراد نقش بسزایی در افزایش معنویت جامعه دارد و این امر به صلاح افراد جامعه هم است.
این استاد حوزه علمیه قم افزود: تواضع و ارتباط با خداوند با نماز، صبر و یاد از گرسنگان، تشنهگان و استقامت با روزه، سخاوت، بخشش و اصلاح اقتصادی وضع جامعه و افراد فقیر با خمس، زکات و صدقه، جهاد و تحمل سختی و دوری از تفاخر و آشنایی با هم کیشان با حج و آشنایی با پیامبر(ص) و امامان معصوم(ع) بر اثر دریافت مطالب اعتقادی، احکام و قرآن و آشنایی با آثار آنان حاصل میشود.
وی در ادمه با بیان اینکه اعتکاف یکی از سنتهای انبیای الهی به ویژه پیامبر اکرم(ص) و امامان معصوم(ع) است، گفت: پیامبران با خداوند متعال خلوت میکردند و مناجات و راز و نیاز داشتند، چنانچه در قرآن کریم آمده است که حضرت موسی(ع) چهل شب در طور سینا خلوت گزید و پس از وحی خداوند، دستورات الهی را بوسیله تورات برای امت به ارمغان آورد.
حجت الاسلام پاشایی یادآور شد: پیامبر اکرم(ص) پیش از بعثت به کوه جبلالنور و غار حراء میرفت و در آن جا به دور از چشم مشرکان با خداوند متعال مناجات میکرد تا در همان جا وحی بر آن حضرت نازل شد؛ در مدینه نیز دهه آخر ماه مبارک رمضان را معتکف میشدند که اکنون هم ستونهایی به همین نام یعنی محل اعتکاف پیامبر(ص) در مسجد النبی(ص) در مدینه وجود دارد.
وی با بیان اینکه در قرآن کریم آیات متعددی درباره اعتکاف آمده است و امامان معصوم(ع) هم که دنبالهرو سنت رسول الله(ص) بودند، آداب و احکام اعتکاف را برای مردم بازگو میکردند، گفت: در آیه 25 سوره حج آمده است که وقتی معتکف حداقل سه روز، خود را در مسجد حبس کند و از همسر، خوردن و آشامیدن دوری گزیند، یعنی دنیای مادی را ترک و به دنیای معنوی و روحانی سیر کرده است.
این استاد سطح عالی حوزه علمیه همچنین درباره زمان و مکان اعتکاف توضیح داد: اعتکاف زمان خاصی ندارد، انسان میتواند در طول ایام سال و به مناسبتهای مختلف غیر از روزهای حرام مانند عید قربان و عید فطر در اعتکاف شرکت کند و روح خود را از زنگبار گناه و تفاخر و غیره صیقل دهد، اما بهترین زمان اعتکاف در ماه مبارک رمضان به ویژه دهه آخر آن و بهترین مکان، مسجد جامع شهر، مسجدالحرام، مسجدالنبی و مسجد کوفه است.
وی در پایان توصیه کرد: معتکفان عمل خود را برای خداوند و به دور از هر نوع خود نمایی و ریا انجام دهند تا خداوند متعال همچنان که با حضرت موسی(ع) و انبیای الهی سخن گفت، با آنان نیز سخن بگوید؛ سخن خداوند متفاوت از هر سخنی است و با خواب، حالات مکاشفه و هدایتهای مختلف انجام میشود که میفرماید «کسانی که در راه ما جهاد کنند، راههای زیادی را به آنان میآموزیم.» /905/ت302/ی