مداحی از منظر رهبر انقلاب یک هنر متعالی است / فضای مداحی نیازمند تحول هنرمندانه است
میثم مخدومی، عضو هیأت کارشناسی مجموعه تخصصی آموزشی الحان الذاکرین، در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری رسا، با اشاره به اهمیت بازشناسی و تبیین دقیق ابعاد هنر مداحی گفت: اگر قرار باشد در این باره جریان منسجمی را در کشور گسترش دهیم باید با رویکرد آسیبشناسانه و هم ارتقایی به آن بپردازیم؛ از این رو ناگزیریم از منظر هنری و علمی به مداحی پرداخته شود.
وی با تأکید بر بررسی دغدغه رهبر انقلاب از سوی مداحان و کارشناسان آواهای آیینی و پرداختن هنرمندانه به مقوله مداحی خاطرنشان کرد: رهبر معظم انقلاب را افزون بر ولایت امری، جزء کارشناسان خبره هنر مداحی میدانیم؛ ایشان مداحی را یک هنر متعالی میدانند که باید آموخته شود.
وی صدای خوش و آهنگ متناسب را از توصیههای مهم رهبری به مداحان اهل بیت دانست و ابراز داشت: با خواندن کتاب «هنر از دیدگاه سید علی خامنهای» که حتی می بینیم به برخی دستگاهها و گوشههای آواز همچون ابو عطا و بیات اصفهان اشاره شده است؛ از این رو رهبر انقلاب تأکید دارند که الحان آیینی باید سامان یابد و متناسب با آیینهای دینی و مذهبی تنظیم شود.
این کارشناس شعر آیینی همچنین اظهار داشت: برخی آقایان پیش کسوت مداحی، صدای خوش را جزء لوازم فرعی مداحی می دانند در حالی که رهبر انقلاب صدای خوش و تسلط به فنون خواندن را از اصلیترین ارکان مداحی می دانند؛ اما با این شرط که ویژه مداحی و متناسب با فضای دینی باشد.
وی در ادامه با بیان این که ظرف و مظروف کار مداحی باید فاخر در نظر گرفته شود، ابراز داشت: وقتی قالب شعر و آهنگ ضعیف شود، محتوا هم به صورت ضعیف به مخاطب ارائه میشود، آن وقت است که بستر سوء استفاده کنندگان از مجالس اهل بیت فراهم میشود.
مخدومی با بیان این که در تدوین مجموعه تخصصی آموزشی الحان الذاکرین سعی شده است از کارشناسان مداحی با سلیقه های مختلف همفکری شده است، تصریح کرد: تدوین متنی جهت آموزش مداحی نیازمند هستیم تا قابل رجوع برای همه علاقه مندان باشد؛ در هر حال آن چه که دست اهالی موسیقی بود نمی توانست کاملا در این عرصه استفاده شود؛ بنابر این گروه کارشناسی الحان الذاکرین با حضور استادان آواز، آهنگسازان، مداحان و اهالی شعر و ادب توانسته، برای نخستین بار هنر مداحی را در قالبهای منتوع و به روز آموزشی و تخصصی پردازش کند.
وی همچنین توجه ویژه به انتخاب اشعار و ادای کلمات مناسب با لحن مداحی، استفاده از ردیفهای آوازی معتبر و بررسی تطبیقی آنها با یکدیگر و انتخاب نغمههای برتر برای گوشه ها پس از جستجو، منطبق سازی لحن مداحی و آواز بر اساس شعر، حذف تحریرهای مقدم و مؤخر در گوشههای دستگاه ها و به طور کلی تعدیل تحریرها، استفاده از کلام به جای تحریر در درآمد، فراز و فرودها و موارد اتصال نغمات، و استفاده از نغمات آئینی مناسب در نواحی مختلف ایران بویژه در ایجاد گوشه های متمم هر دستگاه را از ویژگیهای ردیف آوازی مجموعه الحانالذاکرین برشمرد.
مخدومی در پایان اظهار خرسندی کرد که در آینده شاهد نسلی از مداحان هستیم که با رعایت اصول و موزاین مداحی، گام مؤثری در عرصه تأثیرگذاری معنوی و ترویج فرهنگ اهل بیت(ع) بردارند.
گفتنی است، مجموعه آموزشی «الحان الذاکرین» در سایه تلاش سه ساله گروه کارشناسی طرح«الحان الذاکرین»، ابتدای امسال از سوی انتشارات آوای مهربانی راهی بازار نشر شد، علاقه مندان برای تهیه این مجموعه می توانند با شماره های 02188744303 و 02188740769 تماس بگیرند و یا به پایگاه اینترنتیalhan-al-zakerin.com مراجعه کنند./918/ت302/س