نگاهی کوتاه به زندگی علامه سید جعفر شهیدی
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، لرستان همواره زادگاه علم و فرهنگ و چراغی فروزان در عرصه علم و دانش جمهوری اسلامی ایران بوده است. نام این استان که با نام بزرگانی از جمله آیت الله بروجردی، علامه سید جعفر شهیدی، محدث سید نعمت الله جزایری و بسیاری دیگر از علما و اندیشمندان گره خورده است همواره شاهد تربیت بزرگانی بوده که در طول عمر مبارک خود خدمات ماندگاری را برای نظام اسلامی از خود به یادگار گذاشتند.
علامه سید جعفر شهیدی یکی از مفاخر و بزرگان علمی استان لرستان است که در سال 1297 پا به جهان گیتی نهاد. وی تحصیلات ابتدایی، راهنمایی و نیمی از متوسطه را در زادگاهش بروجرد سپری کرد و باقی مانده دوره متوسطه خود را در تهران به اتمام رساند.
در آن زمان و قبل از پیروزی انقلاب اسلامی ایران حوزه علمیه نجف اشرف مرکز تجمع علما و اندیشمندان و علم آموزان جهان اسلام بود؛ از آن رو علامه سید حعفر شهیدی نیز در سال 1320 جهت تحصیل و فراگیری علوم دینی و یادگیری فقه و اصول اسلامی راهی نجف شد و تا رسیدن به درجه اجتهاد در آن شهر سکنی گزید.
علامه شهیدی پس از بازگشت به ایران در شهر قم به زندگی خود ادامه داد و از محضر آیتالله بروجردی، آیت الله سید حسین طباطبائی بروجردی، سید ابوالقاسم خویی و بسیاری از مراجع و علمای دینی آن زمان بهره برد.
وی بعد از گذشت 7 سال حضور در قم به علت بیماری به تهران بازگشت، اما بیماری و کسالت نیز نتوانست مانعی برای علم آموزی علامه سید جعفر شهیدی شود و او پس از ورود به دانشگاه و جهت ادامه تحصیل موفق به دریافت لیسانس رشته منقول و دکترای زبان و ادبیات فارسی از دانشکده ادبیات تهران شد.
آشنایی علامه شهیدی با محمد معین زمینه ای برای همکاری وی با علیاکبر دهخدا را فراهم کرد و بعد از تشکیل موسسه لغتنامه دهخدا، وی معاونت این سازمان را به عهده گرفت.
همنشینی با استادانی از جمله بدیع الزمان فروزانفر و جلال آل احمد سبب شد تا علامه بتواند نقش بسزایی در تدوین فرهنگ معین و لغتنامه دهخدا داشته باشد و پس از آن نیز علاوه بر ریاست موسسه لغتنامه دهخدا و مرکز بینالمللی آموزش زبان فارسی، به یکی از پژوهشگران برجسته زبان و ادبیات فارسی، فقه و تاریخ اسلام نائل آید.
از علامه شهیدی در حدود 15 کتاب و تألیف و حدود 120 مقاله به یادگار مانده است و به جرأت می توان گفت ترجمه کتاب گرانقدر نهج البلاغه از مهم ترین دستاوردهای علمی زمان حیات علامه به حساب می آید که در سال 1369 به چاپ رسید.
اما وی به جز ترجمه نهج البلاغه کتب زیادی از جمله مهدویت در اسلام، جنایات تاریخ، چراغ روشن و دنیای تاریک، تاریخ تحلیلی اسلام تا پایان امویان، قیام امام حسین(ع)، زندگانی حضرت فاطمه زهرا (س) شیرزن کربلا به رشته تحریر در آورد.
علامه شهیدی به جهت نگارش کتاب تاریخ اسلام در سال 1385 برنده کتاب سال ایران شد، این کتاب همواره مورد استفاده دانشجویان در دانشگاه های سراسر کشور و مراکز علمی قرار گرفت.
کتاب جنایات تاریخ که در سه جلد از سوی علامه شهیدی گردآوری شده بود توسط ساواک توقیف شد، اما بعدها با گذشت زمان، وی لزوم انتشار بعضی مطالب انتقادی را چندان ضروری ندانست و آنها را از چاپ بعدی حذف کرد.
سرانجام پس از چندین دهه تلاش در راستای ارتقا سطح علمی و معنوی ایران اسلامی علامه سید جعفر شهیدی در صبح روز یکشنبه، 23 دی 1386 در اثر ناراحتی ریوی در تهران دیده از جهان فروبست و پیکر وی در کنار امامزاده عبدالله به خاک سپرده شد.
برگزاری چنین همایش هایی سبب حفظ نام و یاد و ترویج اندیشه ها، افکار و آثار این عالم بزرگ خواهد شد و ابن اقدام کوچکترین کار در پاسخ به تلاش های شبانه روزی علامه شهیدی در راستای ترویج مکتب تشیع در جهان اسلام می باشد. کسی که آیت الله سید علی خامنه ای، رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران در پیامی به مناسبت درگذشت وی به عنوان « ادیبی فرزانه و مورخی ژرفنگر و انسانی والا و با کرامت و در شمار مفاخر علمی» از او یاد کردند.
امیدواریم سازمان های فرهنگی در برهه کنونی علاوه بر مهیا نمودن بستر مناسب جهت فعالیت علمی اندیشمندان، با برگزاری آیین ها و محافل در راستای تجلیل از مقام بزرگان و علمای کشور که در گذشته خدمات بسیاری را در راستای ارتقاء سطح علمی کشور به یادگار گذاشته اند علاوه بر شناساندن و ترویج عقاید و دستاوردهای آن ها به افزایش روحیه نخبه پروری در جامعه کمک کنند.
/9464/ی704/ر