مدیریت جامع پژوهشی در حوزه های علمیه امری ضروری است
ابوالفضل خراسانی، معاون پژوهشکده علوم وحیانی معارج، در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری رسا در آمل با بیان این که ضرورت پژوهش در حوزه های علمیه بر کسی پوشیده نیست که باید در این راستا اهتمام ارزنده ای وجود داشته باشد، گفت: تصمیم گیران امور پژوهشی باید بیش از پیش به ضرورت ها و کاستی ها در امر پژوهش توجه داشته باشند.
وی با اشاره به این که باید به بعد مسأله شناسی در امور پژوهشی توجه ویژه ای شود، خاطرنشان کرد: مراکز پژوهشی باید به دنبال اولویت ها باشند تا بتوانند در وهله اول برای حل و تصمیم سازی پیرامون آن چاره اندیشی کنند.
دبیر شورای عالی پژوهش پژوهشکده علوم وحیانی معارج با تاکید بر این که باید پژوهش های علوم دینی پاسخ گوی تغییرات اجتماعی و شرایط جدید علمی فرهنگی باشد، بیان داشت: علم و پژوهش مرهون روشی است که دانش را تولید میکند که در این راستا باید به ابزارهای تولید توجه ویژهای داشته باشیم.
خراسانی با بیان این که روش شناسی ما در تحقیق و پژوهش باید کاربردی باشد تا بتواند نتیجه بخش شود، گفت: مشکل جدی ما این است که علوم تجربی و علوم انسانی از غرب وارد دانشگاههای ما شده است که باید در این علوم به یک روش شناسی جدیدی که به طور مستقل به محصولات کاربردی منجر شود برسیم تا بتواند پاسخ گوی مبانی فلسفی و دینی ما باشد.
معاون پژوهشکده علوم وحیانی معارج با اشاره به این که عقلانیت موجود در کتب وارداتی ما سکولار بوده و متناسب با نیازهای بومی جهان اسلام نیست، بیان داشت: اگر در روش شناسی پژوهشهای خود به دنبال نوآوری نباشیم سرانجام سر از تحجر و رکود در خواهیم آورد.
وی با تاکید بر این که فعالیتهای تحقیقاتی و دستآوردهای پژوهشی در حوزه دین بدون آگاهی از نیازها و پرسشها نمیتواند زمینهساز رشد و توسعه فرهنگ دینی باشد، خاطرنشان کرد: محور پژوهش های ما باید در این راستا باشد که نیازها را شناخته و پس از بررسی اولویت ها به سمت آن حرکت کنیم.
دبیر شورای عالی پژوهش پژوهشکده علوم وحیانی معارج با بیان این که در کار تحقیق و پژوهش باید از سطحی نگری، عوامگرایی و از عرضه آثار پژوهشی کم عمق دوری کرد، گفت: در امر تحقیق و پژوهش نباید از آموزش غافل باشیم و دلیل این امر آن است که بسیاری از طلاب با تحقیق و روشهای آن ناآشنا هستند.
خراسانی با اشاره به این که مجموعه کارهای پژوهشی حوزه باید بتواند یک جمع کامل را به وجود آورد تا همه نیازهایی را که حوزه متصدی آن است پوشش دهد، بیان داشت: با پراکنده کاری و بی نظمی نمی توانیم به جایی برسیم که در این راستا باید یک مدیریت و مرکزیت قوی وجود داشته باشد که وظیفه هدایت تحقیقات را بر عهده گیرد.
معاون پژوهشکده علوم وحیانی معارج با بیان این که ما در بخش توزیع اندیشهها در علوم اسلامی هماهنگ با نیاز جامعه عمل نمیکنیم، گفت: همان گونه که برای تولید علم برنامه وجود دارد باید برای توزیع آن نیز برنامه ریزی دقیقی صورت گیرد./950/ت302/پ