مهمترین شاخصه انقلاب اسلامی تأکید بر جنبه تمدنی اسلام است
حجتالاسلام والمسلمین علیرضا اعرافی، رییس جامعة المصطفی العالمیه(ص) در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری رسا با اشاره به تعریف سبک زندگی اسلامی گفت:سبک زندگی در سه بخش فردی، خانوادگی و اجتماعی معنا مییابد.
وی افزود: الگوها و شیوههای سبک زندگی در ارزشهای درونی شده فرد و جامعه ریشه دارد؛ که این موضوع در بنیانهای فکری معرفتی فرد و جامعه بنیان مییابد.
رییس جامعة المصطفی العالمیه(ص) ادامه داد: سبک زندگی زمانی گفته میشود که آن الگو و روش به صورت درونی شده و نهادینه شده در آمده باشد و شکل عمومی یافته باشد.
وی با بیان اینکه سبک زندگی در صورتی به آیین و دینی انتساب پیدا میکند، که آن آیین جنبه تمدنی، شمول و فراگیری داشته باشد؛ ابراز داشت: اسلام به دلیل داشتن جنبه تمدنی و به دلیل نگاه شامل و فراگیر آن ظرفیت ایجاد سبک زندگی را دارد، همانگونه که در درون اسلام به طور مستقیم و غیرمستقیم شاهد تعریف سبک زندگی در زمینههای گوناگون هستیم.
حجتالاسلام والمسلمین اعرافی اضافه کرد: برخی از این جنبههای سبک زندگی دینی به طور مستقیم در منابع و متون مورد تأکید قرار گرفته است و برخی در جریان تمدنی اسلام به وجود میآید.
دو جنبه سبک زندگی اسلامی
وی اضافه کرد: بخشی از سبک زندگی اسلامی به طور مستقیم برآمده از متون و آیات ما است، مانند آنچه که در کتاب علامه مجلسی آمده، یا بخش اندکی از آن در کتاب مفاتیح الحیات آمده است.
رییس جامعة المصطفی العالمیه(ص) اظهار داشت: بخش دوم سبک زندگی اسلامی سبک زندگی مسلمانی است که در پدیدههای تمدنی گوناگون مانند هنر و معماری تفسیر و بیان میشود، و به طور مستقیم در متون و منابع به آن اشاره نشده است.
وی با اشاره به اینکه از بستر نوع اول سبک زندگی و نیازهای جوامع اسلامی، بخش دوم سبک زندگی متولد میشود، خاطرنشان کرد: تفکیک این دو نوع سبک زندگی بسیار مهم است؛ که هماکنون شاهد تلاشهایی برای ایجاد نوع دوم سبک زندگی در جامعه هستیم.
حجتالاسلام والمسلمین اعرافی افزود: دنیای غرب و تمدن غیرالهی آن گرچه در بستر مسیحیت شکل گرفت اما به تدریج بنیانهای فکری الهی و توحیدی خود را کنار گذاشت و به تمدنی سکولار و مادی تبدیل شد.
وی سبک زندگی غرب را در جنبههای فردی، اجتماعی و خانوادگی با اسلام دارای تفاوتهای جدی دانست و اضافه کرد: البته ممکن است در برخی زیرشاخهها فرهنگ غرب اشتراکاتی با اسلام وجود داشته باشد.
نمونهای از سبک زندگی اسلامی در دوران درخشان اسلام
رییس جامعة المصطفی العالمیه(ص) ادامه داد: بازشناسی تفاوتها و تشابهها، همچنین بازسازی سبک زندگی بر اساس اسلام و متناسب با نیازهای روز جامعه از اهمیت ویژهای برخوردار است و به این دلیل رهبر انقلاب بر موضوع سبک زندگی اسلامی تأکید کردند.
وی بیان کرد: مجموعه تأکیدات رهبر معظم انقلاب در طی دهه اخیر منظومهای است که به حوزههای تمدنی و تفکر انقلاب اسلامی بازمیگردد، روح اندیشه ایشان به این نگاه تمدنی انقلاب اسلامی بازمیگردد که یکی از نتایجش ایجاد سبک زندگی اسلامی است.
حجتالاسلام والمسلمین اعرافی ابراز کرد: در دورانی از تاریخ تمدن اسلامی شاهد عصر شکوفایی و درخشش تمدن اسلامی هستیم، در آن عصر اسلام پیشگام تمدن بشری و پیشگام تولید علم و دانش و نماد رشد و ترقی در جهان بود.
وی اضافه کرد: در آن عصر درخشان ایران اسلامی از جایگاه مناسبی در اندیشه و تولید فکر و سامان دادن به جنبههای مختلف زندگی همچون علم، معماری و هنر برخوردار بود که متأسفانه در دوران متأخر این وضعیت تغییر یافته است.
رییس جامعة المصطفی العالمیه(ص) با بیان اینکه در دوران کنونی سبک زندگی غرب و نظام ارزشی غرب بر جهان حاکم شد، اضافه کرد: در حال حاضر پیروی از فرهنگ غرب نماد ترقی و پیشرفت محسوب میشود.
مهمترین شاخصه انقلاب اسلامی تأکید بر جنبه تمدنی اسلام است
وی گفت: مهمترین شاخصه انقلاب اسلامی و بیداری اسلامی بنای آن بر ویژگی و جنبه تمدنی است.
حجتالاسلام والمسلمین اعرافی اظهار داشت: تمدن اسلامی گفتمان ویژه تمدنی خود را دارد و برای عرضه این گفتمان به جهانیان نیاز به تدوین و تبیین مبانی معرفتی خود به جامعه است.
وی با اشاره به اینکه اسلام نظام ارزشی جدید پایهریزی خواهد کرد، افزود: باید در علم، دانش، اندیشه و هنر گامهای بزرگی برداریم و سبک زندگی اسلامی را به عنوان الگویی برای جهانیان مطرح کنیم.
رییس جامعة المصطفی العالمیه(ص) تصریح کرد: سبک زندگی اسلامی به شرطی تحقق مییابد که نخبگان حوزه علمیه فعالیتی چشمگیرتر از وضع کنونی انجام دهند.
وی خاطرنشان کرد: حوزه علمیه، دانشگاهیان و متفکران غیرحوزوی باید در کنار یکدیگر قرار گیرند و در عرصههای جدید سیاسی، اجتماعی به تولید محتوا بپردازند، البته کارهایی در این زمینه انجام گرفته که کافی نیست./914/پ201/ن