۱۵ خرداد ۱۳۹۲ - ۲۱:۴۵
کد خبر: ۱۷۰۲۸۸
دومین مناظره نامزدها در رسانه ملی؛

جلیلی: قدرت فرهنگ بیش از قانون است / عده ای به دنبال انحصار در عرصه فرهنگ هستند

خبرگزاری رسا ـ کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری با بیان اینکه قدرت فرهنگ بیشتر از قانون است، بر شناخت دقیق ظرفیت‌های فرهنگی و ابعاد دقیق آن با استفاده از مبانی دینی تأکید کرد.
سعيد جليلي

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، سعید جلیلی در دومین مناظره انتخاباتی هشت نامزد یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری به مدت چهار دقیقه به بیان رئوس رویکردها و برنامه‌های فرهنگی اجتماعی خود را پرداخت و گفت: مزیت نسبی ما فرهنگ است و امام راحل با همین تکیه بر قدرت فرهنگی این حرکت بزرگ را شروع کردند. 

وی افزود: اگر برای ما تولید قدرت و عزتی شد مبتنی بر فرهنگی بود که مبنای حرکت‌های ما بود و حضرت امام خمینی‌(ره) با استفاده از ظرفیت‌های فرهنگی توانستند این همه پیشرفت را برای ملت ایجاد کنند.

 

این نامزد انتخابات ریاست جمهوری گفت: فرهنگ یک موضوع در کنار سایر مقولات نیست بلکه فضای تنفسی مانند سیاست و اقتصاد است، اگر بتوانیم از این ظرفیت به خوبی استفاده کنیم قدرت و آن ظرفیتی که ایجاد می‌کند بسیار بیشتر از معقولاتی حتی مانند قانون است.

 

وی ادامه داد: در طول تاریخ قدرت فرهنگ بود که توانست مغول‌ها را شکست دهد و در جنگ تحمیلی قدرت فرهنگ و تفکر بسیجی و فرهنگ بسیجی بود که آن پیروزی‌ها را رقم زد و در موضوع هسته‌ای فرهنگ استقلال‌طلبی و استکبارستیزی این ظرفیتها را ایجاد کرد.

 

جلیلی تصریح کرد: باید ظرفیت‌های فرهنگی را دقیق شناخت، نیاز به شناخت ابعاد دقیق از مبانی دینی داریم که بعد دچار خطا نشویم که به بی‌راهه برویم و دچار تضعیف شویم.

 

وی با بیان اینکه جدا بودن فرهنگ از سیاست و اقتصاد بازی‌هایی است که می‌خواهند در بیاورند تا از ظرفیت‌های آنها جدا شوند، گفت: اینکه بگوییم فرهنگ هنر برای هنر یک بحث غلط است، رییس جمهور باید از این ظرفیت فرهنگی در زمینه‌های مختلف استفاده کند.

 

این نامزد انتخابات ریاست جمهوری تأکید کرد: باید شورای عالی انقلاب فرهنگی مهم‌تر از شورای عالی امنیت ملی باشد چراکه زیربنا است، باید ظرفیت‌های نرم افزاری و سخت‌افزاری را به خوبی بشناسد و آزاد کند و از همه آنها به عنوان یک فرصت استفاده کند.

 

وی بر بحث عدالت فرهنگی که تمام آحاد جامعه بتواند از ظرفیت‌های خود استفاده کنند، تأکید کرد و افزود: باید بدانیم در برخی جاها که سرمایه‌گذاری می‌کنیم در جاهای دیگر سرمایه‌گذاری نکنیم، باید در بخش‌های مولد فرهنگ سرمایه‌گذاری کنیم.

 

پس از طرح دیدگاه‌های فرهنگی سعید جلیلی، نامزدهای دیگر به مدت دو دقیقه به نقد نامزد پرداختند، اگر نقدی نداشتند می‌توانستند زمان خود را ذخیره کرده و در بخش‌های دیگر استفاده کنند و اگر به زمان بیشتری نیاز داشتند می‌توانستند نقطه نظرات خود را ایراد کرده و از وقت آنان در بخش‌های دیگر برنامه کاسته می‌شد.

 

علی اکبر ولایتی گفت: نباید یک موضوعی را خلط کنیم، اینکه گفته شد موضوع فرهنگ را سیاست‌زده نکنیم منظور این نیست که فرهنگ و سیاست از هم جداست، سیاست‌زدگی به معنای اینکه برخی افراد به دنبال غرض‌های سیاسی هستند و می‌خواهند از فرهنگ به عنوان یک ابزار استفاده کنند، نباشد.

 

غلامعلی حداد عادل، با بیان اینکه قرار بود این مناظره فرهنگی اجتماعی باشد، اظهار کرد: معتقدم مهم‌ترین دستاوردی که امروز در جامعه داریم پیوند دولت و مردم و پیوند نظام و مردم است که در جهت وحدت اعتقادی ایجاد شده است.

 

وی افزود: مردم اطمینان دارند که نظام به اعتقادات آنها معتقد است و احترام می‌گذارد، امام راحل برای آن در بین جامعه محبوب بود که می‌دیدند حرف دل آنها را می‌زند و این طور جامعه در این 34 سال پشت سر نظام بوده است.

 

این نامزد انتخابات ریاست جمهوری ادامه داد: در اثر وحدت مردم و نظات است که نیروهای اجتماعی بسیج می‌شوند، اگر در عرصه‌های علمی جوان‌های دانشجو در انرژی هسته‌ای یا سایر رشته‌ها به موفقیت‌های خوبی نائل می‌شوند در اثر این وحدت است.

 

وی با بیان اینکه جوان‌ها سرمایه هستند و باید این سرمایه را حفظ کرد و آسیب‌هایی که به آنها وراد می‌شود شناخت، یکی از مهم‌ترین ارکانی که باید در جامعه ایرانی حفظ شود خانواده دانست و خطاب به دکتر عارف پرسید: بعضی از سریال‌های ماهواره‌ای و برخی فیلم‌ها با چه نیتی تهیه می‌شود.

 

حداد عادل ادامه داد: بیشتر این سریال‌ها چنان طراحی شده که بنیان خانواده را ویران کند، جمع کردن آنتن اگر راه درستی نیست خوب است دوستان بگویند چه کار باید کرد رها کنیم تا به اسم آزادی و امنیت دشمن هرکاری خواست با ما بکند.

 

حجت‌الاسلام حسن روحانی، نیز از اعتقاد آقای جلیلی پرسید و اظهار کرد: برخی این دایره خودی را به تعداد خاص و گروه خاص و یک عدد خاص که بالا نیست تنگ کرده و هرکس مثل خودشان فکر نکند محکوم می‌کنند و فکر آنان را حاصل توطئه می‌دانند و می‌گویند طراحی استعمار و صهیونیسم بود و اساسا دنبال حذف و کناره‌گیری از سطح حضور در جهان هستند.

 

وی افزود: به اعتقاد من باید زمینه فعالیت‌ها را در امور فرهنگی باز کنیم؛ چرا شرایط به گونه‌ای شده است که فرار مغزها تحقق پیدا می‌کند چون در دانشگاه‌ها مقداری جاده یکطرفه درست کردیم و نگذاشتیم اساتید و محققان بروند خارج و در سمینارها شرکت کنند.

 

محمدباقر قالیباف، گفت: اگر یکجانبه‌نگری کنیم و تنها بگوییم تولید ثروت یا تولید قدرت طبیعتا نمی‌توانیم یک پیشرفت همه‌جانبه را داشته باشیم و در جامعه یک اصلاح اتفاق بیفتد، جامعه یک موجود زنده است اما متأسفانه برخی وقت‌ها جامعه را مانند کودک لوس و ساده‌لوح نگاه می‌کنند.

 

وی تصریح کرد: زمانی جامعه را به عنوان یک موجود زنده رشید و بالغ نگاه می‌کنند، باید بدانیم اگر کرامت فردی حفظ شد عکس‌العمل نشان می‌هد، امروز در سطح جامعه می‌بینیم که از یک همبستگی ملی برخوردار نیستیم و همدلی وجود ندارد.

 

این نامزد انتخابات ریاست جمهوری گفت: موضوع‌های اقتصادی مانند فقر، فساد و تبعیض و سوء مدیریت سبب شده که نتوانیم یک همدلی برای یک پایه قدرت اساسی داشته باشیم، دولت آینده باید به این موضوع‌های اجتماعی به صورت منطقی، دقیق و اثرگذار نگاه کند.

 

وی تصریح کرد: باید متدیینین و نخبگان جامعه نقش خود را در جامعه بینند، نیازمندیم که ساختارهای اجتماعی را در داخل جامعه تقویت کنیم، دولت تبلور عینی اراده مردم در عرصه تصمیم‌گیری باشد و همه مردم در تصمیم‌گیری و تصمیم‌سازی نقش داشته باشند.

 

قالیباف با بیان اینکه پیشرفت برای ما یک ضرورت است نه یک انتخاب و برای پیشرفت نیازمند یک همدلی هستیم و همدلی با تبعیض و ناهنجاری‌های اجتماعی نمی‌شود، گفت: قدرت ملی و انرژی بزرگی که مردم با انقلاب خود نشان دادند، این بود که یک رویکرد اجتماعی و فرهنگی در دولت می‌تواند از ظرفیت منابع انسانی به بهترین شکل استفاده کند.

 

محسن رضایی، ابراز کرد: هرچه جلو می‌رویم به سه آسیب‌شناسی که مطرح کردم یعنی فقر، ناتوانی مراکز تصمیم‌گیری مانند شورای عالی انقلاب فرهنگی و ناتوانی مسؤولان نزدیک‌تر می‌شویم، مناسب است آقای جلیلی به بحث سلامت اشاره کنند که سلامت روحی و روانی از مهم‌ترین بحث‌های کشور است.

 

سیدمحمد غرضی، پرسید: آیا انقلاب اسلامی توانسته به فرهنگ غرب هجوم ببرد یا فرهنگ غرب توانسته به این فرهنگ هجمه وارد کند؟

 

محمدرضا عارف، با بیان اینکه سخنان دکتر حداد عادل را قبول دارد که امروزه بهترین راهکار برای مبارزه با کانال‌های ماهواره‌ای حذف نیست، گفت: باید با خلق و تولید آثار خوب جوان‌هایمان را تشویق کنیم به جای اینکه به سمت کانال‌های غیراخلاقی خارج از کشور بروند از کانال‌های تلویزیونی خودمان استفاده کنند.

 

وی تصریح کرد: نگاه ما به فرهنگ دولتی است، این نگاه در نهایت نوعی نگاه سیاسی و امنیتی شدن فضای سیاسی را نتیجه داده است، دولت به جای سفارش خلق آثار زیربناها و زیرساخت‌ها را ایجاد کند و خود را خادم فرهنگ بداند نه مسؤول فرهنگ.

 

این نامزد انتخابات ریاست جمهوری خواستار میدان دادن به فرهنگیان و اعتماد به آنا شد و گفت: با اعتماد به متولیان فرهنگ آثار خوبی را خواهیم داشت که راه مقابله با تهاجم فرهنگی بستن و حذف نیست که امروزه جواب نمی‌دهد و در عصر ارتباطات نمی‌توانیم با حذف اقدام کنیم.

 

سعید جلیلی در پاسخ به نقدها و سخنان ارائه شده، ابراز کرد: یکی از کارویژه‌های نظام اسلامی باز شدن زنجیرها برای آزاد شدن ظرفیت‌ها است، انقلاب اسلامی خودش هجوم به فرهنگ غرب بود و پیام انقلاب هم همین هجوم بود که ما در موضع فعال هستیم نه انفعال.

 

وی ادامه داد: اینکه صد شبکه فارسی زبان ماهواره‌ای درست می‌کنند می‌خواهند پاسخ این قدرت انقلاب را بدهند، آثار این شبکه‌ها به میزان هزینه‌ها چیزی نبوده و این نشانه قوت فرهنگی انقلاب اسلامی ایران بوده است.

 

این نامزد انتخابات ریاست جمهوری افزود: امروز عده‌ای انحصار و اشرافیت در حوزه فرهنگ ایجاد می‌کنند و می‌گویند فقط ما هستیم هرکس خلاف افراد صحبت کرد با ابزار فرهنگی شدیدترین حملات را کردند و این انحصار مانع بروز ظرفیت‌ها می‌شود.

 

وی گفت: ما اعلام می‌کنیم دو روزنامه بسته شد اما اعلام نمی‌کنیم چه میزان از ظرفیت‌های فرهنگی وجود دارند، باید این ظرفیت را ایجاد کنیم تا همه استفاده کنند چرا وقتی بحث از عدالت و آزادی می‌کنیم این امر را نمی‌بینیم.

 

جلیلی با طرح این سؤال که چرا تنها یک نگاه تنگ سیاسی داریم که تنها نگاه کنیم اگر فلان جریان سیاسی آزادی داشت بگوییم آزادی هست و اگر نداشت بگوییم آزادی نیست، اظهار کرد: یک جوان 25 ساله بوشهری فیلمی ساخته به نام تنهای تنها درباره انرژی هسته‌ای و از من بهتر از انرژی هسته‌ای دفاع کرده است.

 

وی گفت: باید به تولید محصولات فرهنگی بها دهیم و ظرفیت‌ها را ایجاد کنیم تا این پیام به سراسر جهان منتقل شود، هرچقدر از این ظرفیت بیشتر استفاده کرده و به فرهنگ در عرصه‌ موضوعات بیشتر بها دهیم و پشتیبانی کنیم، راه ظرفیت‌های فرهنگی باز می‌شود./920/پ202/ج

ارسال نظرات