منزلت جامعه مدرسین باید حفظ شود
نسبت به جایگاه جامعه مدرسین که پیشتازان انقلاب شکوهمند اسلامی ایران هستند در نگاه امام و رهبری و قاطبه حوزویان، سخن گفتن به درازا خواهد کشید و اکنون مجال آن نیست.
در انتخابات گذشته و حماسه سیاسی پیش روی ملت قهرمان ایران، شاهد مواردی هستیم که جایگاه و اعتبار و منزلت جامعه مدرسین حوزه علمیه قم را نشانه رفته است.
جامعه مدرسین حوزه علمیه قم چه پیش از انقلاب و چه پس از آن در بزنگاهها حضور یافته و نقش پدرانه و مشفقانه خود را ایفا کرده است و از سرزنش ملامتگران نهراسیده و تکلیف انقلابی خویش را به جا آورده است.
هنوز انتخابات 1376 را به خاطر داریم که علمای دلسوز چگونه وارد میدان شدند و با صراحت، نظر خویش را اعلام کردند و گذشت زمان نشان داد که نخبگان دینی کشور به خطا نرفته بودند.
اما پس از آن، گاه مسائلی پیش آمده که مانع از اقتدار جامعه مدرسین در اظهار نظرها شده است. معتقدم هر قدم و قلمی که بخواهد از ابهت این جمع انقلابی و حوزوی بکاهد خیانتی بزرگ به نظام مقدس جمهوری اسلامی و بنیان گذار فقید آن مرتکب شده است؛ پس هر چه در توان داریم باید در راستای تقویت این نهاد دینی و انقلابی، نثار کنیم.
در این دوره از انتخابات که تعدد نامزدان محترم را شاهد هستیم، حیرت مردم که اعتماد بالایی به خبرگان و نخبگان و مدرسان حوزه دارند، بیشتر شده است. مؤمنانی که در گزینش مرجع تقلید خود، نظر این اساتید بزرگوار را حجت میدانند منتظر هستند که جامعه مدرسین حوزه علمیه قم نظر خود را اعلام کند تا از میان صالحان به اصلح برسند.
مردم البته روحانیت و مدرسان حوزه را قیم خود نمیدانند اما در خبرگی و دلسوزی آنان نیز تردید ندارند از این رو است که عوام و خواص ملت، خواهان اظهار نظر جامعه مدرسین هستند.
البته ممکن است مصلحت جامعه این باشد که از مصداق خاصی حمایت نکرده و به نظرات کلی بسنده شود چنان چه در این انتخابات نیز بارها اعلام شد جامعه قصد ورود مصداقی ندارد. اما چه میشود کرد وقتی مراجعات مردم از حد میگذرد و برخی از مدرسان محترم حوزه را به این تشخیص میرساند.
به هر حال احساس تکلیف بزرگان حوزه که عمری شاگردان بسیار پرورده و در مقام رفیعی قرار دارند امری شخصی است اما زمانی که قرار است نظری از سوی جامعه مدرسین اعلام شود لوازمی دارد که نمیتوان از آن غفلت کرد.
مردم باید متوجه تغییر رویکرد جامعه مدرسین بشوند و ضرورت آن را بدانند تا جامعه به تشتت آرا متهم نشود. از سوی دیگر اگر قرار است نظری مصداقی اعلام شود این درجه از اهمیت را دارد که جلسهای با حضور اکثریت اعضا و رأی گیری قانونی و حضوری صورت پذیرد و نظر اکثریت (ثلثین) لحاظ شده و طی بیانیهای قاطع به اطلاع عموم برسد.
بدیهی است پس از اعلام نظر جامعه مدرسین، معدود مخالفان از اساتید هم حرمت اکثریت را حفظ کرده و جداگانه موضعی نخواهند گرفت. همچنین مدرسان معزز حوزه علمیه قم، در رأی گیری تنها به نظر شخصی خود اکتفا نخواهند کرد و پیامدهای حمایت از یک شخص را بسته به چینش نامزدان و ترفندهای مخالفان در نظر خواهند گرفت و مصلحت سنجی خواهند کرد. چنانچه نیم نگاهی هم به لایههای میانی و پایینی حوزویان که اکثریت را شامل میشود خواهند داشت؛ چرا که همراهی شاگردان در تنقیح و تثبیت رأی جامعه مدرسین حوزه در جامعه و بین مردم بسیار اهمیت دارد.
سوگمندانه شاهدیم، این تدابیر به تمام و کمال رعایت نشده و بازهم اظهار نظری متزلزل از جامعه مدرسین صادر شده است. جلسهای فوق العاده که به حد نصاب نرسیده و نظر اکثر یک جمع معدود با مؤید و قرینه امضای اعضای غیر حاضر به مردم اطلاع رسانی شده است!
تردیدی نیست که اجماع حوزیان و متدینان در این دروه از انتخابات که نامزدان متعددی از جریان اصولگرایی در رقابت هستند، بسیار کلیدی و راهگشا خواهد بود.
اعلام حمایت قاطع و جامع از یک نامزد انتخاباتی، تکلیف را یکسره خواهد کرد و احتمالات را پایین خواهد آورد. این چیزی است که خواسته ملت بوده و برخی از مراجع معظم تقلید نیز بر آن پای فشردند.
اما سوگ و سوز که باز چند دستهگی و اعلام مواضع متناظر و متناقض، به حیرتها افزوده و اقتدار جامعه مدرسین حوزه علمیه قم نیز به چالش کشیده شده است.
ای کاش در فرصت باقیمانده حضرات اساتید، فرصتی را مجدد برای انقلاب و نظام مصروف داشته و یا اعلام بیطرفی کرده و یا از یک نامزد، حمایت جامعی به عمل بیاورند تا باز چون همیشه مشعل دار حماسه سیاسی ملت باشند که فرمود: «فَاسْأَلُوا أَهْلَ الذِّکْرِ إِنْ کُنْتُمْ لاَ تَعْلَمُونَ» .
حامد عبداللهی/916/ی702/ع