۱۷ شهريور ۱۳۹۲ - ۱۶:۰۱
کد خبر: ۱۸۳۴۱۷

چند خبر کوتاه از رادیو قرآن

خبرگزاری رسا ـ دعوت مسلمانان به اطاعت کامل از پیامبر اسلام در جنگ و صلح و در همه برنامه‌ها موضوعی است که شبکه رادیویی قرآن در برنامه «ندای ایمان» به آن می‌پردازد.
 راديو قرآن

به گزارش خبرگزاری رسا به از روابط عمومی رادیو قرآن، روز دوشنبه 18 شهریور 1392 هجری شمسی، مطابق با سوم ذی القعده 1434 هجری قمری و برابر با 9 سپتامبر 2013 میلادی است که مهمترین رویدادهای تاریخی این روز می‌توان به تولد «ابن مُنیَر» فقیه و مفسر مسلمان مصری درسال620 هجری قمری، رحلت استاد کبیر آیت ا... سیدمحمد فشارکی فقیه محقق و عالم درسال 1316 هجری قمری و همچنین درگذشت استاد علی نقی وزیری موسیقیدان ایرانی در سال 1358 هجری شمسی اشاره کرد.

نگاهی به زندگی مفسر و فقیه مصری ابن مُنیَر در برنامه صفحه تقویم

درگذشت نویسنده متعهد، جلال آل احمد در سال 1348 هجری شمسی و آغاز فعالیت خبرگزاری زنان جمهوری اسلامی ایران درسال 1380هجری شمسی از دیگر رویدادهای این روز است.

میلاد ابن مُنیَر؛ خطیب معتبر سده هفتم یکی از مهمترین رویدادهای سوم ذیقعده است.

ابن مُنیَر از خطبای معتبر و فقهای مالکی در چنین روزی از سال 683 هجری قمری در اسکندریه چشم از جهان فروبست.

ابن مُنیَر، ابوالعباس‌ ناصرالدین‌ احمد بن‌ محمد بن‌ منصور بن‌ قاسم‌ بن‌ مختار جذامى‌ جروی‌، فقیه‌ مالکى‌، مفسر، خطیب‌ و قاضى‌ اسکندریه در قرن هفتم هجری قمری به‌شمار می‌رفت. ابن منیر در سوم ذی‌القعده سال 620ق(مصادف با 28 نوامبر 1223م) چشم به جهان گشود.

وی‌ در اسکندریه‌ زاده‌ شد و همان‌جا نزد پدر خود و ابوبحر عبدالوهاب‌ ابن‌ رواج‌ و یوسف‌ ابن‌ مخیلى‌ حدیث‌ فراگرفت.

ابن مُنیَر به‌ فراگیری‌ علوم‌ دیگر نیز علاقه‌ داشت‌، چنان‌که‌ در فقه‌ مختصر ابن‌ حاجب‌ را آموخت‌ و بعد‌ها با مؤلف‌ آن‌ دیدار داشت‌ و از وی‌ اجازه افتا گرفت.

وی در رشته‌های‌ گوناگون‌ از فقه‌ و اصول‌، علوم‌ قرآنى‌ و ادبیات‌ عرب‌ مهارت‌ داشته‌ و شخصیت‌ علمى‌ و اجتماعى‌ وی‌ مورد ستایش‌ مؤلفان‌ قرار گرفته‌ است.

ابن مُنیَر در مدارس‌ متعددی‌ از جمله‌ در جامع‌ جیوشى‌ تدریس‌ کرد، ولى‌ در منابع‌، از شاگردان‌ وی‌ تنها شمار اندکى‌ چون‌ ابن‌ راشد قفصى‌ و ابوحیان‌ نام‌ برده‌ شده‌اند.

ابن‌ قرمس‌ نیز به‌ گفته خویش‌ مشیخه ابن‌ منیر را استخراج‌ نموده‌ و نزد خود وی‌ قرائت‌ کرده‌ است.

ابن مُنیَر در دوران‌ زندگى‌ خود مناصب‌ مختلفى‌ داشته‌، چنان‌که‌ مدتى‌ تصدی‌ «دیوان‌ نظر» را به‌ عهده‌ داشت‌ و در 651ق‌ به‌ نیابت‌ از قاضى‌ ابن‌ تنسى‌ به‌ قضا پرداخت‌.

در 652ق‌ مستقلاً به‌ این‌ مقام‌ منصوب‌ شد و در ضمن‌ عهده‌دار مقام‌ خطابه‌ نیز گردید اما در 680ق‌ بر اثر سعایت‌ جمعى‌ از دشمنانش‌ نزد سلطان‌ از این‌ مقام‌ برکنار شد.

وی‌ پس‌ از برکناری‌ به‌ قاهره‌ رفت‌ و نزد امیر علم‌الدین‌ شجاعى‌ و سلطان‌ قلاوون‌ صالحى‌ از خود دفاع‌ کرد و بار دیگر به‌ قضای‌ اسکندریه‌ منصوب‌ شد، ولى‌ دیری‌ نپایید که‌ مجدداً معزول‌ گردید.

ابن مُنیَر در سن شصت و سه سالگى‌ در اسکندریه‌ درگذشت‌ و در مقبره پدرش‌ در جامع‌ غربى‌ به‌ خاک‌ سپرده‌ شد.

مسجدی‌ که‌ وی‌ در آن‌ مدفون‌ شده‌، هم‌اکنون‌ باقى‌ است‌ و به‌ جامع‌المنیر معروف است.

ابن مُنیَر دارای‌ آثار متعددی‌ بوده‌ که‌ از آن‌ میان‌ تنها «الاتصاف‌ فیما تضمنه‌ الکشاف‌ من‌ الاعتزال»، بار‌ها از جمله‌ در 1966م‌ در حاشیه الکشاف‌ زمخشری‌ در قاهره‌ به‌ چاپ‌ رسیده‌ است‌.

دو اثر وی‌ نیز به‌صورت‌ خطى‌ موجود است‌: «البحر الکبیر فى‌ نخب‌ التفسیر»، در تفسیر قرآن‌ که‌ نسخه‌هایى‌ از آن‌ در کتابخانه گوتا موجود است‌؛ «تحریر التنزیه‌ و تحذیر التشبیه‌»، در مبحث‌ صفات‌ الهى‌ که‌ نسخه‌هایى‌ از آن‌ در برلین یافت‌ مى‌شود.

گویا خطبه‌های‌ ابن‌ منیر در دیوانى‌ گرد آمده‌ بود، برخى‌ از اشعار او نیز در منابع‌ نقل‌ شده‌ است.

ابن مُنیَر ، ابوالعباس‌ ناصرالدین‌ احمد بن‌ محمد بن‌ منصور بن‌ قاسم‌ بن‌ مختار جذامى‌ جروی، سرانجام در تاریخ یکم ربیع‌الاول سال 683 هجری قمری(مطابق با 18 مه 1284م) در حدود سن شصت و سه سالگی چشم از جهان فروبست.

برنامه «صفحه تقویم» به سردبیری و تهیه کنندگی فاطمه گنجی هرروز ساعت8:40 با محوریت مهمترین رویدادهای تاریخی روز برروی موج اف ردیف100مگاهرتز از رادیو قرآن پخش می‌شود.

این برنامه کاری از گروه تفسیر رادیو قرآن است که هر روز جز روزهای جمعه به روی آنتن می‌رود و تلاش شده تا در این برنامه متن آیاتی که با خطاب به مومنان آغاز می‌شود همراه با ترجمه و تفسیر کوتاهی از آیه به مخاطبان ارائه شود.

نگاهی به چگونگی اطاعت از خدا و رسول توسط مومنان در برنامه ندای ایمان

برنامه «ندای ایمان» که با محوریت تفسیر آیات قرآن خطاب به ایمان‌ آورندگان، هر روز از شبکه رادیویی قرآن تقدیم شنوندگان می‌شود یکشنبه 17 شهریورماه به بیان و بررسی آیه 20 سوره انفال اختصاص دارد.

آیه 20 سوره مبارکه انفال در خطاب به مؤمنان، به آن‌ها یادآور می‌شود که از خدا و رسول اطاعت کنند و سرپیچی نکنند در حالی که سخنان او را می‌شنوند.

در آیات 20 تا 23 سوره مبارکه انفال، در خصوص موضوع شنیدن و عمل کردن به مسلمانان یادآوری شده که از آنچه از رسول خدا سرپیچی نکنند.

این آیات در زمینه دعوت مسلمانان به اطاعت کامل از پیامبر اسلام در جنگ و صلح و در همه برنامه‌هاست.

لحن آیات نشان می‌دهد که بعضی از مؤمنان از وظیفه خود در این زمینه کوتاهی کرده بودند.

از این رو در آیه 20 سوره مبارکه انفال خداوند می‌فرماید:(ای کسانی که ایمان آورده‌اید از خدا و پیامبرش اطاعت کنید) و باز برای تأکید اضافه می‌کند(هیچگاه از اطاعت فرمان او روی گردان نشوید در حالی که سخنان او و اوامر و نواهی او را می‌شنوید).

شک نیست که اطاعت فرمان خدا برهمه لازم است، چه مؤمنان و چه کافران ولی از آنجا که مخاطبان پیامبر(ص) و شرکت کنندگان در برنامه‌های تربیتی ایشان، مؤمنان بودند، روی سخن در آیه 20 سوره مبارکه انفال با آنهاست.

این برنامه رادیویی از ساعت 18:50 به مدت 5 دقیقه بر روی موج اف ام ردیف 100 مگاهرتز به روی آنتن شبکه رادیویی قرآن می‌رود.

هر روز معرفی یک کتاب درباره حج در برنامه "اشاره" از رادیو قرآن

برنامه اشاره کاری از گروه مناسبت‌های ویژه رادیو قرآن است که این میان برنامه با محوریت معرفی کتاب هرروز ساعت 8:30 با معرفی یکی از کتاب‌های حوزه حج از شنبه 16 شهریورماه تا پایان هفته حج برروی آنتن شبکه رادیویی قرآن می‌رود.

شنوندگان شبکه رادیویی قرآن در این هفته هر روز با یکی از کتاب‌های مربوط به آداب و مناسک حج و فلسفه این سفر روحانی و معنوی آشنا می‌شوند.

برنامه «اشاره» کاری از گروه مناسبت‌های ویژه است که هر روز ساعت 8:30 به همت فاطمه گنجی به معرفی کتاب‌هایی در حوزه آموزه‌های قرآنی می‌پردازد./966/د101/ی

ارسال نظرات