غیبت کردن زمینه ترویج گستاخی را فراهم میکنم
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در قزوین، حجت الاسلام والمسلمین عبدالکریم عابدینی، امام جمعه موقت قزوین، شب گذشته بیستم آذر، در جلسه تفسیر امامزاده اسماعیل، با اشاره به آیه دوازده سوره حجرات، به تبیین ماهیت غیبت پرداخت و گفت: دستهای از روایات اسلامی هستند که از اصل حکم غیبت و شرایط آن و اینکه غیبت چه کسانی واجب است، خبر میدهند.
نماینده ولی فقیه در دانشگاه قزوین با بیان اینکه در روایات اسلامی غیبت کسی که سه ویژگی را دارد، حرام بوده و جایز نیست، ابراز داشت: کسی که سخن میگوید اما دروغگو نیست و کسی که با مردم زندگی میکند اما به آنها ظلم نمیکند؛ کسی که به وعدهای که داده عمل میکند، شخصیتی کامل و قابل احترام دارد که عدالتش بین مردم ظاهر شده، غیبت او حرام است و اخوت و حقوق برادریش بر مردم واجب است.
وی با ابراز تأسف از اینکه گاهی برخی از افراد شعار غلط، نه غزه نه لبنان جانم فدای ایران، را سر میدهند، گفت: این افراد همچون اعراب جاهلیت که گاهی بتهای خود را از خرما میساختند و در زمان گرسنگی آنها را میخوردند، اگر منافعشان را در خطر ببینند، حاضرند حتی به کشور خودشان خیانت کنند. ما نسبت به تمام مؤمنان جهان حقوقی داریم، حتی اگر آنها را نشناسیم.
امام جمعه موقت قزوین با بیان کلیدیترین جمله در فهم ماهیت غیبت، ابراز داشت: پیامبر گرامی اسلام(ص) درباره غیبت فرمودند غیبت یعنی درباره برادر دینیات چیزی بگویی که اگر بشنود ناراحت و رنجیده خاطر شود، چنانچه چیزی که در او هست را بگویی، غیبتش را کردهای؛ اما اگر آن مورد در او نباشد، به او تهمت زدهای و بهتان محسوب میشود.
این استاد دانشگاه در ادامه اظهار داشت: اگر شخص غیبت کننده بگوید من جلوی خودش هم این حرف را میزنم، مجوز غیبت نیست و آن را حلال نمیکند؛ و نه تنها از بار گناه آن نمیکاهد، بلکه زمینه گستاخی را بیشتر میکند.
وی با بیان اینکه غیبت یعنی افشا کردن اسراری که از نظر مردم پنهان و خداوند آن را مستور نگاه داشته است، ابراز داشت: امام کاظم(ع) فرمودند اگر کسی پشت سر دیگری سخنی را بگوید که تمام مردم میدانند، غیبت محسوب نمیشود، اما اگر چیزی را بگوید که مردم نمیدانند، غیبت کرده است.
نماینده ولی فقیه در دانشگاه قزوین ادامه داد: اگر همه مردم حتی خود شخص از آن عیب آگاه باشند، اما آن شخص از شنیدنش نارحت شود، حتی اگر غیبت نباشد، اذیت کردن مومن است که خود آن نیز حرام است.
حجت الاسلام والمسلمین عابدینی با اشاره به آثار سوء غیبت در دنیا و آخرت گفت: غیبت اعمال نیک انسان را باطل میکند، پیامبر گرامی اسلام(ص) فرمودند غیبت در دین شخص مسلمان، سریعتر از مرض جذامی که از درون، آدمی را تباه میکند، اثر دارد.
امام جمعه موقت قزوین با اشاره به حدیثی از پیامبر اکرم(ص) که هر کس غیبت زن یا مرد مسلمانی را بکند، خداوند تا 40 روز نماز و روزه او را قبول نمیکند، یادآور شد: در این مدت تکلیف نماز و روزه بر گردن او هست، اما مقبول درگاه خداوند نیست، زیرا خداوند در قرآن کریم بر این موضوع تاکید کرده است که اعمال را فقط از متقبن قبول میکند، پس غیبت کننده از محدوده تقوا بیرون است.
این استاد حوزه در پایان با بیان اینکه در روایات فراوانی وارد شده، غیبت باعث میشود حسنات شخص غیبت کننده در نامه اعمال غیبت شونده قرار گیرد، اظهار داشت: بدون اینکه شخص غیبت شونده زحمتی کشیده باشد، اگر شخصی علیه مؤمنی مطلبی را نقل کند و قصد ریختن آبروی وی را داشته باشد تا او را از نظر مردم بیاندازد، خداوند او را از ولایت و رحمت خودش خارج میکند و تحت ولایت شیطان میبرد تا شیطان بر او مسلط شود./955/پ202/س