فلج اطفال هدیه غرب به کشورهای اسلامی
به گزارش سرویس مانیتورینگ خبرگزاری رسا، بی بی سی فارسی در خبری گفت: سازمان بهداشت جهانی امروز در جلسه اضطراری به این نتیجه رسید که انتشار ویروس فلج اطفال در سال 2014 به "وضعیتی غیرعادی" تبدیل شده است و "وضعیت اضطراری برای سلامت جهانی" اعلام کرد.
این ویروس در حال حاضر در کشورهای افغانستان، کامرون، گینه استوایی، اتیوپی، عراق، نیجریه، پاکستان، سومالی، سوریه و اراضی اشغالی شیوع پیدا کرده است.
این سازمان در نشست خود به این نتیجه رسید اگر اقدام هماهنگ بینالمللی انجام نشود، ریشهکنی این ویروس به خطر میافتد در حالی که این بیماری با استفاده از واکسن یکی از قابل پیشگیریترین بیماریهای عفونی دنیاست.
بر اساس بیانیه سازمان بهداشت جهانی، اگر اقدام مناسبی انجام نشود، سلامت عمومی در کشورهای دیگر هم به خطر میافتد.
در این بیانیه آمده است: در پایان سال 2013 شصت درصد موارد فلج اطفال ناشی از انتشار بینالمللی "ویروس مهاجم فلج اطفال" (wild poliovirus) بود و شواهد روز افزونی وجود داشت که مسافران بزرگسال در شیوع آن نقش داشتند."
"اما این ویروس مهاجم، در فصل کمسرایت 2014، تا به حال از سه کشور به ده کشور سرایت کرده است: در مرکز آسیا (از افغانستان به پاکستان)، در خاورمیانه (از سوریه به عراق) و در مرکز آفریقا (از کامرون به گینه استوایی)."
این وضعیت در تضاد آشکار با وضعیت مشابه در سال پیش بوده است. با توجه به اینکه فصل پرسرایت هم اکنون آغاز شده سازمان بهداشت جهانی به این نتیجه رسیده که اقدام یکسویه و منفرد کم اثر است و باید اقدامی یکپارچه و بینالمللی برای جلوگیری از گسترش این ویروس صورت گیرد.
سازمان بهداشت جهانی در بیانیه خود هشدار داده است که کشورهای زیادی هستند که به ویروس آلوده نیستند، اما جنگ و نا امنی و بی ثباتی به برنامه واکسیناسیون عمومی آنها به شدت لطمه زده و در مقابله با ویروس مهاجم با دشواری بسیاری روبرو هستند.
از سال 1988 که برنامه ریشه کنی جهانی آن آغاز شد شمار مبتلایان از 30 هزار نفر به 223 نفر در سال 2013 کاهش پیدا کرد.
فلج اطفال در سالهای اخیر در افغانستان، پاکستان و نیجریه مشکلساز بوده است.
از بین این ده کشور، سه کشور هم آلوده به ویروس هستند و هم ویروس را به کشورهای دیگر گسترش میدهند: پاکستان، کامرون و سوریه.
سازمان بهداشت جهانی از این ده کشور خواسته است که اعلام وضعیت اضطراری کنند و تمام ساکنانشان (و افراد خارجی که بیش از چهار هفته در این کشورها زندگی کردهاند) پیش از سفر به خارج واکسن فلج دریافت کنند.
این وضعیت باید تا شش ماه پس از شناسایی آخرین مورد سرایت از این کشورها به کشورهای دیگر برقرار بماند.
سازمان بهداشت جهانی ماه پیش اعلام کرد که فلج اطفال در هشتاد درصد دنیا محو شده و موارد این بیماری دیده نمیشود، اما تاکید کرده بود برای رسیدن به هدف جهانی ریشهکنی کامل فلج اطفال تا سال 2014 اقداماتی جدی باید صورت بگیرد.
جنگ تروریست ها علیه مردم در سوریه سبب شد 14 سال پس از اینکه فلج اطفال در این کشور ریشهکن شده بود بار دیگر موارد بیماری در آن دیده شود.
توقف واکسیناسیون و آوارگی چند میلیون نفر در کشورهای همسایه سبب گسترش بیماری در منطقه شده است. از این رو طرحهای واکسیناسیون فلج اطفال در اردن، مصر، جنوب ترکیه، عراق و لبنان برای جلوگیری از گسترش بیماری راهاندازی شده است.
پاکستان از جمله معدود کشورهایی است که فلج اطفال در آن ریشه کن نشده است.
افغانستان هم با مشکل شیوع بیماری مواجه است و در حالیکه سالانه حدود یک و نیم میلیون کودک بین مرز دو کشور تردد میکنند بنابراین دو کشور دائم باعث شیوع بیماری در یکدیگر میشوند و بررسیها نشان میدهد که ویروس مشابهی در دو کشور مسئول ایجاد بیماری بوده است.
در حالی که طالبان افغانستان برخی اصول طب مدرن را پذیرفتهاند طالبان پاکستان افراطیتر و بنیادگراتر هستند و بیشتر شبیه بوکو حرام در نیجریه رفتار میکنند.
گروه های وهابی تندرو در این کشور واکسیناسیون را توطئهای برای عقیم کردن کودکان مسلمان معرفی می کنند و بعضی از مددکارانی که برای واکسیناسیون کودکان فعالیت میکنند مورد حمله تندروها و ستیزهجویان قرار می گیرند./1421/1409/ح