جامعه نیازمند تبیین درست جایگاه پدر در کانون خانواده است
به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی حجتالاسلام رحیم کارگر عضو هیأت علمی پژوهشگاه اظهار داشت: تغییرات فرهنگی در جامعه به سمتی حرکت می کند که ما نیازمند بازتعریف مجددی از نقش پدر در خانواده و در سیاست های فرهنگی کشور هستیم، به عبارت دیگر یک سری تحولات و تغییرات سیاستی در کشور رخ داده است از جمله: جایگاه پدر در سیاست ها و قوانین کشور دیده نشده؛ به علت تغییر در ساختار و کارکردهای خانواده نقش پدر هم تغییر پیدا کرده است و در واقع متناسب با تحولات درونی خانواده ها جایگاه پدر هم دچار دگرگونی شده است که بی توجهی به آن آسیب های فراوانی به همراه دارد؛ با تزلزل جایگاه نهاد خانوده در ایران و حرکت آن به سمت فروپاشی و تزلزل جایگاه سنتی پدر هم دستخوش تغییر و تضعیف شده است.
وی ادامه داد: نقش پدر به عنوان راهبر و راهنمای خانواده و به عنوان کسی که باید تلاش فراوانی برای حفظ کانون خانواده داشته باشد به شدت در حال رنگ باختن است و مهمترین نکته این است که نقش پدر امروزه در حد کارکردهای اقتصادی و تامین امنیت خانواده تعریف شده و نقش های تربیتی و فرهنگی آن مورد غفلت واقع شده است و با توجه به این چند نکته مهم باید به این مطلب توجه داشت که به علت تغییرات وضعیت خانواده در ایران جامعه شاهد فروپاشی و تزلزل این نهاد مقدس است.
وی اضافه کرد: از این رو لازم است سیاست های فرهنگ مناسبی جهت حفظ کانوان خانواده با محوریت پدر و مادر داشته باشیم.
عضو هیأت علمی پژوهشگاه در ادامه ابراز داشت: نکته اصلی در اینجا این است که پدر چه نقش هایی در این زمینه باید ایفا کند که بتواند ضمن حفظ موقعیت خانواده، آن را به خوبی مدیریت کند و تأثیر مثبتی در روند تحولات خانواده داشته باشد.
وی افزود: با توجه به این سؤال توجه به چند راهکار ضروری است: در سیاست های فرهنگی کشور نسبت به خانواده و جایگاه پدر باز تعریف مجددی صورت گیرد و تلاش شود محوریت پدر در حفظ خانواده لحاظ شود . در این راستا پدر علاوه بر اینکه نقش اقتصادی و تأمین مالی خانواده را بر عهده دارد، باید بتواند در تصحیح رابطه اعضای خانواده با همدیگر بکوشد. همچنین در رابطه نهاد خانواده با سایر نهادهای اقتصادی، سیاسی، فرهنگی باید نقش درست تری ایفا کند. یعنی باید به این سمت حرکت کنیم که پدر ضمن اشراف به تغییرات فرهنگی و اطلاعاتی در دنیا بتواند در نوع استفاده از این فناوری ها نقش اساسی و درستی ایفا کند؛ باید پدران ما درصد ترسیم یک چشم انداز مطلوب برای خانواده خود باشند و اهداف روشن تری برای اعضای خانواده ترسیم کنند. لازمه این کار این است که جایگاه خانواده در سیاست های فرهنگی کشور به خوبی مشخص شود و نقش پدر در اقتدار معنوی خانواده به خوبی نشان داده شود. لازم است در قوانین و برنامه های توسعه کشور نقش فعال تری به پدران داده شود؛ متناسب با نیازها و مقتضیات روز وظایف و مسؤولیت های پدر مورد بازنگری قرار گرفته و ارزش و جایگاه پدر در خانواده به خوبی تشریح گردد. لازمه این کار این است که مسؤولان به صورت شعاری با مقوله روز پدر برخورد نکنند، بلکه ضمن توجه به کارکردهای بسیار مؤثر پدر در خانواده بکوشند که سایر قوانین و مقررات کشور بر این اساس وضع و اجرا گردد. در واقع پشتوانه اجرای بخشی از قوانین و مقررات در اجتماع و خانواده ها پدران هستند که متأسفانه هر روز شاهد تضعیف و تزلزل پدر در خانواده هستیم. تضعیف موقعیت پدران در خانواده ها زنگ خطری برای اجتماع به حساب می آید که نشان دهنده از هم گسیختگی خانواده است. با شدت گرفتن بحث هایی همچون زن سالاری و فرزندسالاری و همچنین تشدید فرد محوری در جامعه شاهد این هستیم که پدران نمی توانند از همه ظرفیت ها و توانایی های خود برای مدیریت خانواده به خوبی استفاده کنند؛ باید آسیب شناسی درستی از موقعیت پدر در خانواده ها داشته باشیم و بررسی کنیم که کدامیک از رفتارها و کارکردهای پدرانه درخانواده منجر به تزلزل و فروپاشی خانواده ها می شود و کدام رفتارها منجر به تقویت جایگاه خانواده می گردد. این آسیب شناسی تاکنون متوجه اصل خانواه و جایگاه زن بوده و نشان دهنده بی توجهی به نقش پدر در خانواده است . در هر حال در پایان توصیه می شود که مسئله قوام و پایداری خانواده توسط پدر مورد توجه سیاست گذاران، رسانه ها و مراکز تبلیغی و فرهنگی قرار گیرد و راه کارهای عملی جهت حفظ و صیانت از نقش پدر در خانواده اندیشیده و ارائه شود./908/د102/ن