کتابداران مؤثرترین قشر در توسعه فرهنگ کتابخوانی هستند

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، نشست «هماندیشی با کتابداران» صبح امروز 28 آبان با حضور مجید غلامی جلیسه معاون فرهنگی، آموزشی و پژوهشی موسسه خانه کتاب و جمعی از کتابداران و فعالان حوزه کتابداری در سرای اهل قلم برگزار شد.
معاون فرهنگی، آموزشی و پژوهشی موسسه خانه کتاب در ابتدای این نشست ضمن گرامیداشت هفته کتاب و مقام کتابدار، اظهار کرد: برای دوستان کتابدار هر روز و هر هفته، هفته کتاب است، چراکه در طول سال بهطور مستمر با کتاب مأنوس هستند، از اینرو این هفته را بهانهای دانستیم تا با افرادی که از اساس با کتاب مأنوس هستند و جنسشان از کتاب است، دیدار و ادای دینی نسبت به فعالیتهای کتابداران در یکسال گذشته داشته باشیم.
وی در ادامه افزود: البته در کشور رسم این است که مسؤولان و برنامهریزان در هفته کتاب با برگزاری برنامههای مختلف به بحثهای ترویجی در حوزه کتاب میپردازند و کمتر به پیشزمینههای این امر توجه میکنند اما ما در خانه کتاب معتقدیم که اگر بخواهیم کتاب و کتابخوانی را در جامعه رواج دهیم، باید توجهمان را نسبت به اقشار مرتبط با حوزه کتاب مانند نویسندگان، ناشران، کتابفروشان و به ویژه کتابداران بیش از پیش معطوف کنیم.
کتابداران موثرترین قشر در توسعه فرهنگ کتابخوانی
جلیسه با بیان اینکه هفته کتاب برای ما مانند بهاری میماند که سرآغاز حرکت و فعالیت در حوزه کتاب است، ادامه داد: از اینرو با همین رویکرد ما چندین هماندیشی و صبحانه کاری را با ناشرین و اتحادیه ناشران، با رسانهها و به خصوص رسانههای فعال در حوزه کتاب و فعالان سایبری در حوزه کتاب تعریف کردیم و ضمن قدر دانی از فعالیت ایشان، برای همافزایی و تعامل بیشتر در سال آینده رایزنی کردیم.
معاون فرهنگی، آموزشی و پژوهشی موسسه خانه کتاب، موثرترین قشر در توسعه فرهنگ کتابخوانی در جامعه را کتابداران عنوان کرد و گفت: اساسا حلقه میانی تولید و تقاضای کتاب در جامعه کتابدارن هستند. البته کتابفروشان و موزعان نیز در این امر نقش دارند، اما با توجه به اینکه بیش از 70 درصد مردم ترجیح میدهند کتابهای مورد نظر خود را از کتابخانهها تهیه کنند، نقش کتابداران در این میان بیش از پیش نمایان میشود.
وی تأکید کرد: بنابراین اگر مسؤولان بخواهند فرهنگ کتاب و کتابخوانی را در جامعه ترویج کنند، باید در برنامههای خود توجه ویژهای به کتابداران و مشکلات آنها داشته باشند.
شتابزدگی در انتقال تکنولوژی و آسیبهای کتابداری
مجید غلامی جلیسه با بیان اینکه متأسفانه برخی کتابداران ما نقش خود در ترویج کتابخوانی فراموش را کردهاند، گفت: نگاههای علمیتری که در کتابخانهها در حوزه سایبر ایجاد شده، به نوعی مقوله کتابداری و کارکرد اجتماعی کتابداری را تحت تأثیر قرار داده و این آفتی است که گریبانگیر جامعه کتابداری ما در نسل آینده خواهد شد. هنوز بخش عمدهای از مخاطبین و علاقمندان حوزه کتاب، آنگونه که باید با کارکرد محیط مجازی آشنا نیستند و فراموش کرد این بخش عمده، به روند کتابخوانی در کشور آسیب خواهد زد.
وی عنوان کرد: ما در انتقال تکنولوژی از غرب به ایران دچار شتابزدگی شدهایم. بحث دیجیتال سازی یا نشر الکترونیک با چنان سرعتی وارد جامعه ما شد که فراموش کردیم که ما یک جامعه سنتی بودیم و هستیم. فکر میکنم که این حرکت باید کمیحسابشدهتر و برنامهریزی شده تر با ترسیم یک افق روشن صورت بگیرد و نباید هیجان حضور ما در این عرصه، اهداف اصلی این امر را تحت شعاع قرار دهد./817/پ202/ب4