انگیزه اصلی در ایجاد داعش مسائل سیاسی بوده است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، سیدمحمدعلی تقوی، عضو هیأت علمی دانشگاه فردوسی مشهد شب گذشته ششم اسفند در همایش علمی «غیرت سازی و خشونت در خاورمیانه» که در دانشکده حقوق دانشگاه آزاد مشهد برگزار شد، به بیان چگونگی شکل گیری داعش در منطقه خاورمیانه پرداخت.
وی با اشاره به این که در خاورمیانه کارنامه قابل دفاعی وجود ندارد، گفت: آیا باید گفت که سرنوشت خاورمیانه این است که شاهد هیچ تحول مثبتی نباشد و آیا داعش سرنوشت محتوم خاورمیانه است؟.
تقوی با بیان این که ریشههای چنین جنبشهایی در فرهنگ خاورمیانه، فرهنگ عربی و یا فرهنگ اسلامی نیست؛ بلکه این جنبشها ریشه در سیاست دارد، اظهار کرد: جنبش داعش را باید مانند جنبش فاشیستی تحلیل کرد و نباید به صورت فکری تحلیل کرد بلکه باید یک تحلیل سیاسی و اجتماعی در رابطه با آن ارائه داد.
منازعات سیاسی عاملی در جهت قدرتمند شدن داعش در منطقه
عضو هیأت علمی دانشگاه فردوسی مشهد، منازعات سیاسی را عاملی در جهت قدرتمند شدن داعش در منطقه دانست و خاطرنشان کرد: عواملی چون جهادیهای تکفیری و فوق رادیکالها، فرصت طلبانی که در جست وجوی پول و یا قدرت اند، عملگرایانی که طالب ثبات هستند و کسانی که تحت تأثیر ایدئولوژی این گروه سیاسی و به ویژه، خلافت جهانی قرار گرفته اند را باید باخت داعش دانست.
وی با اشاره به این که اساس گروه داعش خارجیها بودند و جنگجویان خارجی بسیاری در آن حضور دارند که اکثر آنان یا از کشورهای اسلامی و یا مسلمانانی هستند که تحت تبلیغ در کشورهای اروپایی و یا آمریکا قرار گرفته اند، بیان کرد: شکست بهار عربی، سلطه جویی قدرتهای جهانی، جنگ داخلی در سوریه و بحران سیاسی در عراق زمینههای موفقیت داعش هستند.
تقوی با تأکید بر این که داعش بر اساس یک دیدگاه سیاسی و اجتماعی ایجاد و در نهایت جهت تأیید خود و کسب محبوبیت به سمت یک ایدئولوژی پیش رفته است، گفت: انگیزه اصلی در ایجاد داعش مسائل سیاسی بوده است و نقش مسائل سیاسی و اجتماعی را در شکل دهی داعش بیشتر از فرهنگ می توان مشاهده کرد.
وی با بیان این که داعش به اقدامات خود رنگ و لعاب دینی و مذهبی میدهد، بیان کرد: این مسأله درست است که همه جنبشها مبنای فکری دارند؛ اما باید دید کدام عوامل وزن بیشتری در شکل گیری در چنین جنبشهایی را دارا هستند.
اتحادیه عرب منشأ بسیاری از درگیریها در خاورمیانه است
محسن مدیرشانهچی، عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی مشهد در ادامه گفت: امروز در دنیایی که به سوی منطقهگرایی حرکت میکند، خاورمیانه دچار وضعیت ضد منطقهگرایی شده و امیدوارم از این بحرانهای به وجود آمده در منطقه بتوانیم به خوبی گذر کنیم.
وی با بیان این که غربیها خاورمیانه را جدا از دیگر قارهها در نظر میگیرند و به گفته برخی از اندیشمندان غربی خاورمیانه نقش قلب جهان دارد، تصریح کرد: خاورمیانه از لحاظ جغرافیایی در وسط قرار گرفته اما در واقع در گوشهای از جهان رها شده و امروز در هر کجا جهان مباحثی همچون اتحادیهها و منطقهگرایی در سراسر جهان شکل گرفته اما در منطقه خاورمیانه وضعیت معکوس است.
عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد مشهد با بیان این که خاورمیانه بیشتر از هر چیزی با توجه به موقعیت خود نیازمند قدرتهای بزرگ و قدرتهای منطقهای مانند ایران است، گفت: در حال حاضر 50 گروه تکفیری در منطقه در حال فعالیت هستند و آخرین منطقهای که در جهان هنوز نظامهای متکی به فرد دارد، منطقه خاورمیانه است.
مدیرشانهچی با اشاره به این که سالانه دهها هزار کشتار سیاسی و فرقهگرایی در منطقه رخ میدهد، عنوان کرد: درگیریهای شیعه و سنی در قرن 21 در خاورمیانه شکل گرفته و اتحادیه عرب در منطقه، منشا بسیاری از این درگیریها بوده که این اتحادیه با دیگر اتحادیههای جهان همچون نفتا و آ.سه.آن قابل قیاس نیست.
گفتنی است، انتخابات هیأت مدیره انجمن علوم سیاسی ایران، شاخه خراسان در دانشکده حقوق دانشگاه آزاد مشهد برگزار شد.
در این انتخابات 10نفر شرکت کردند که از این تعداد محسن مدیرشانه چی، سیدمحمدعلی تقوی، وحید سینای، رضا دانشمندی و حسین فرزانه پور به عنوان اعضای اصلی این انجمن در خراسان انتخاب شدند. همچنین علی اصغر داوودی به عنوان بازرس و بهرام شیخ نژاد و مرضیه الوند به عنوان اعضای علی البدل این انجمن انتخاب شدند./934/پ202/ب5