ویژگیهای شیعیان از نگاه امام صادق
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، آیت الله سید جعفر سیدان، استاد سطح عالی حوزه علمیه، عصر امروز در ادامه سلسله جلسات روش ساختاری تفسیر قرآن کریم با اشاره به شخصیت علامه مجلسی اظهار کرد: شخصیت این بزرگوار طوری بود که اگر کسی مقداری آگاهی در زمینه حدیث، مطالب علمی، اعتقادی، اخلاقی، اجتماعی و عملی داشته باشد و به آثار این بزرگوار پیوسته مراجعه کند، به خوبی می فهمد که شخصیت ایشان شخصیتی استثنایی بوده و شخصیتی همانند ایشان در سراسر پهنه هستی نداریم.
این استاد سطح عالی حوزه علمیه ادامه داد: ایشان شخصیتی هستند که در زمینه مطالب علمی و عقیدتی ممتاز بوده و کتاب بحار الانوار ایشان در 110 جلد به چاپ رسیده است. همچنین ایشان مشکل ترین احادیث را تفسیر می کردند و احتمالات مختلفی را که در هر یک از آن ها مطرح بوده است رواج می دادند، تا حدی که هنگامی انسان به دیگر مطالب مراجعه می کند، نکته خاصی را نمی بیند و عالی ترین مطالب تشریحی در بحث های کلامی، فلسفی و حدیثی و در ارتباط با معارف اعتقادی و اجتماعی در گفته های ایشان آمده است.
وی با اشاره به گفته امام صادق(ع)، تصریح کرد: امام صادق(ع) نقل کرده اند که شیعیان ما چهار صفت را دارند؛ اهل هدایت، اهل تقوا، اهل ایمان و اهل ظفر هستند و این چهار شاخصه را در خود دارند، اهل هدایت یعنی هدایت شده اند و در انتخاب مکتب حق به حقیقتی دست یافته اند، از نظر آگاهی نیز آنان به آگاهی سالمی رسیده و به هر چیزی واقف شده اند، همچنین این ها در عمل هم موفق به تقوا هستند و از متقین به شمار می روند و وظایفشان را به خوبی انجام می دهند، از نظر علمی نیز شایسته هستند و از اهل ایمان به شمار می روند.
پیروزی در مناظره های علمی و انگیزه حرکت به سوی رستگاری؛ دو نمونه از مصادیق اهل ظفر
آیت الله سیدان با اشاره به چهارمین شاخصه شیعیان از دیدگاه امام صادق(ع) خاطرنشان کرد: شیعیان اهل ظفر هستند یعنی این که اینان به سبب شیعه بودن، انگیزه حقیقی را در سیر رسیدن به حقیقت داشته و آخرت را قبول دارند و شهادت برای آن ها فیض به حساب می آید؛ همچنین طرفین نسبت به یکدیگر قدرت خاصی را داشته و چنین انسان های پر تلاش و ساعی پیروز خواهند بود.
این استاد سطح عالی حوزه علمیه ادامه داد: در روایت دیگری آمده است که اهل ظفر یعنی شیعیان ما در مناظره های علمی و بحث های دینی پیروز می شوند و در این زمینه خدا نیز به آنها کمک می کند. در مناظر ه های دینی و علمی کسی که شیعه و فهمیده شده و از مکتب اهل بیت مطالبی را گرفته است، می تواند نجات یابد. امام رضا(ع) نیز در سخنان خود می فرمایند که علوم ما را فرا گیرید، در این صورت با هر که مناظره کنید پیروز خواهید بود، بنابراین مشعلی از نور بر انسانی که تابع مکتب آنان باشد، داده می شود که از ظلالت نجات یابد.
وی با بیان این که فتح، نصرت و ورود مردم به دین خدا به صورت فوج فوج نیازمند سپاسگزاری و استغفار است، گفت: از استغفار محکم و بدون بازگشت دوباره به آن نباید غفلت خورد بلکه باید شکرگزار حقیقی خداوند متعال باشیم. همچنین یکی از معصومان به حضرت صادق(ع)، نامه ای را نوشت که به من چیزی بیاموزید تا شکرانه دنیا و آخرتم باشد و حضرت صادق(ع) برای او نوشتند که «با استغفار کردن ملازم باش و از استغفار هرگز فاصله نگیر».
انسان های معصوم اشتغالات روزانه و بدیهی خود را با یاد و نیت خداوند متعال انجام می دهند
آیت الله سیدان با اشاره به استغفار انسان های معصوم یادآور شد: استغفار انسان های معصوم از خطا و پاک از همه پلیدی ها و خاندان گرامیشان و استغفار حضرت محمد مصطفی(ص) و ائمه اطهار بر اساس بیان مرحوم علامه مجلسی به منظور تعلیم به دیگران و تواضع در برابر پیشگاه خداوند بوده و همین که توجه این بزرگواران به خداوند متعال و شناخت آن ها از حضرت حق آن چنان بالاست که فعالیت های روزانه بدیهی خود را به نیت خداوند متعال انجام داده و حال و معرفتشان به گونه ای است که دوست دارند، دائما به خداوند متعال توجه داشته باشند.
این استاد سطح عالی حوزه علمیه افزود: این چنین انسان های معصوم و پاک از گناه به سبب شناخت و علاقه فوق العاده خود نسبت به خداوند، اشتغال های روزانه خود را که بدون نیت الهی انجام می شود، عامل گناه دیده و برای آمرزش آن استغفار می کنند. مرحوم مجلسی در صفحه 210 از جلد 25 بحار الانوار نقل می کنند که وقتی این بزرگواران به خداوند متعال توجه دارند، با معرفتی که دارا هستند، هر کاری را که به انجام می رسانند، مایه عنایت و عظمت الهی بوده و اگر کسی از محبت خدا چیزی چشیده باشد، عظمت او را درک می کند.
وی با بیان این که انسان های الهی در عین خوب بودن خود را پلید تصور می کنند، خاطر نشان کرد: همچنین چون این بزرگواران در ارتباط با محبت تمام خداوند هستند، عذاب وجدان گرفته و در عین خوب بودن خود را بد می پندارند و در زندگی روزمره خود را مقصر تلقی می کنند. ما نیز باید در بررسی زندگی خود روش و منشمان را بر اساس سیره اهل بیت اجرا کنیم تا به رستگاری برسیم./864/پ201/ب4