۲۷ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۲:۵۴
کد خبر: ۲۸۱۳۵۳
حجت‌الاسلام حاج علی‌اکبری:

پرداختن به امور نفسانی انسان را زمین‌گیر می‌کند

خبرگزاری رسا ـ کارشناس مذهبی گفت: افتادن در دام هواهای نفسانی ولو بدواً در امور مباح و حلال هم اتفاق بیفتد، دو ضربه بزرگ به انسان می زند. چون این کار حرام و گناه نیست، بلکه خواهش دل و خواسته نفس است.
حجت‌الاسلام حاج علي‌اکبري

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا،  حجت الاسلام محمدجواد حاج علی اکبری، رییس امور مساجد تهران  در جلسه این هفته صحیفه سجادیه که در مجموعه شهدای انقلاب برگزار شد در ادامه بررسی هشتمین دعای مبارکه در صحیفه سجادیه، گفت: در این فراز با دو آسیب بسیار بزرگ آشنا می شویم که انسان با اشاره امام معصوم(ع) به این دو خطر توجه پیدا کرده و به خداوند متعال پناهنده می شود و این هدایت هم در مرحله پیشگیری و هم در مرحله درمان اتفاق می افتد تا برای مقابله با این خطرات بزرگ مهیا باشد.

 

وی در ادامه افزود: افتادن در دام هواهای نفسانی ولو بدواً در امور مباح و حلال هم اتفاق بیفتد، دو ضربه بزرگ به انسان می زند. چون این کار حرام و گناه نیست، بلکه خواهش دل و خواسته نفس است.

 

وی تصریح کرد: نخستین مخاطره این است که انسان را زمین‌گیر کرده و از سیر مقامات معنوی باز می‌دارد، یعنی با سلوک در مسیر انسانیت و طی منازل کمال منافات دارد. درواقع نفس با پاسخ های مثبتی که دریافت می کند، تغذیه و پروار می شود و به همین نسبت، عقل کاهش پیدا می کند. فضای فطرت انسان غبارآلود شده و سرمایه اصلی سیر و سلوک ما که عبارت است از وقت و عمر است بر باد می رود.

 

این کارشناس مذهبی افزود: در صورت داشتن نیاز جدی در امور مباح و حلال، پرداختن به آن با سیر منازل سلوک منافات ندارد، چون حضرت حق راضی است از این که انسان به این درخواست پاسخ مثبت بدهد، چون باعث زنده ماندن، نشاط و سلامت جسمانی می شود.

 

وی با اشاره به خواسته های نفسانی انسان افزود:  وقتی خواسته دل با رضای الهی هماهنگ است که به از راه حلال به یک نیاز واقعی پاسخ داده شود. در اینجاست که می توانیم در امور عادی زندگی مانند آب نوشیدن قصد قربت کنیم، بسم الله بگوییم و آبی که می نوشیم هم به لحاظ بدنی بهره مند می شویم و هم از نظر عقلی رشد می کنیم. به خصوص اگر بعد از نوشیدن ، پوشیدن، غذا خوردن و امور دیگر زندگی الحمدلله هم بگوید قصد غربتش کامل خواهد شد.

 

حجت‌الاسلام حاج علی‌اکبری با اشاره به خطر دوم تبعیت از هوای نفس افزود: خطر دوم در متابعت هوا در امور حلال، این است که مسیر خواهش های نفسانی مسیر لغزنده ای است. لغزش اول، تنوع طلبی است که وقتی انسان به خواسته ای جواب داد خواسته بعدی هم پیشنهاد می دهد و مانند ابتلائات در شبکه مجازی است که به محض جواب دادن به یک مورد، درخواست ها و پیام های بعدی برقرار می شود. تنوع طلبی هم این گونه است و به طور مرتب تکرار می شود. پیگیری خواهش های دل در امور حلال به مرور به منطقه گناهان کوچک سرایت کرده و از آن به منطقه کبائر می رسد. پس در کنار تبعیت از هوای نفس، مخالفت با هدایت خدای متعال هم صورت می گیرد.

 

وی با اشاره به راه حل و مسیر نجات انسان از فریب شیطان افزود: به منزله یک راهبرد در متن کلام الهی و در کلمات اولیای الهی تفصیل داده شده است و باید اصل را بر مخالفت با هواهای نفسانی قرار دهیم و هرچه که برسیم تا «یحببکم الله» که حب خاصی است و شامل عموم مخلوقات نمی شود، باید «فتبعونی» را اطاعت کنیم.

 

رییس امور مساجد تهران در پایان با تاکید بر لزوم توجه به ذکر خدا افزود : یادآوری و ذکر و هدایت در جاری زندگی و به ویژه اگر از اقران و اشباح و نظائر انسان مانند دوست و همکار و آشنا باشد، باید بیشتر مراقب بود. به عنوان مثال اگر به حسب ظاهر همکار یا دوست یا همسر از ما از لحاظ سن، علم و سواد پایین تر باشد، احتما فخرفروشی بالاتر می رود. مقاومت نفس اماره در چنین شرایطی در برابر پذیرش هدایت صدها بلکه هزاران برابر می شود./817/پ202/ح

ارسال نظرات