چند خبر کوتاه از خراسان رضوی
به گزارش خبرگزاری رسا در مشهد، حجتالاسلام سیدمحمود مرویان حسینی، مدیرکل تبلیغات اسلامی خراسان رضوی در مراسم تودیع و معارفه رییس اداره تبلیغات اسلامی شهرستان مهولات با بیان وجود دو جبهه حق و باطل از ابتدای تاریخ، ابراز کرد: در ادبیات قرآنی، از جبهه حق به «سبیل الله» تعبیر شده است و در برابر راه خدا جریان دیگری به نام «سبیل الطاغوت» مطرح است و این دو راه در همه زمانها و امتها در برابر هم صفبندی داشتهاند.
وی افزود: جان مایه اصلی اهل راه خدا، بصیرت است و رسالت انسانهایی که در راه خدا تلاش میکنند آن است که با بصیرت دیگران را به حق دعوت کنند.
این استاد حوزه و دانشگاه، راه باطل را محصول عدم بصیرت عنوان کرد و افزود: رسالت انبیای الهی، عالمان دنیاشناس و مبلّغان و مجاهدان راه خدا آن است که بر بصیرت جامعه بیفزایند.
وی با بیان این که رسالت سازمان تبلیغات اسلامی و شبکههای مرتبط با آن، بصیرت افزایی برای جامعه است تا افراد در جبهه حق قرار بگیرند، به کتاب انسان 250 ساله اشاره کرد و افزود: به نظر مقام معظم رهبری اولویت اول ائمه هدی(ع) در طول دوران زندگی مجاهدانهشان، پیادهسازی عقلانیت دینی در جامعه بود.
مدیرکل تبلیغات اسلامی خراسان رضوی با بیان ضرورت تشکلسازی در این برهه از زمان گفت: فرهنگهای منطقهای به فرهنگهای ملی و جهانی تبدیل شدهاند و امروز صنعت بر فرهنگ برتری یافته و با ابزارهایی که در اختیار افراد جامعه قرار گرفته، به صورت فراگیر جهانیسازی فرهنگی در حال اتفاق است.
مرویان حسینی گفت: برای آنکه نسل ما که میراثبر ارزشهای اسلامی ـ ایرانی و سوابق مجاهدانه دوران دفاع مقدس هستند حفظ شوند، باید گروههای اجتماعی خودی تشکیل دهیم.
وی بیان کرد: اگر گروههای اجتماعی در جلسات مذهبی و حول قرآن با ادبیات و ساختار دینی فعالیت داشته باشند، ضمن حفظ نشاط و شادابی و پشتیبانی از یکدیگر، سپری فرهنگی در برابر فرهنگهای بیگانه ایجاد میکنند.
مدیرکل تبلیغات اسلامی خراسان رضوی با بیان این که تشکلسازی دینی، بستر همگرایی نوجوانان و جوانان شده است، اظهار کرد: از همین رو این تشکلها توسط روحانیان و آشنایان به فرهنگ انقلاب اسلامی غنیسازی و فرهنگسازی میشود.
یادآور میشود، در این جلسه که امام جمعه، فرماندار و مسؤولان شهرستان مه ولات حضور داشتند، از فعالیتهای حجتالاسلام وحدانی تقدیر و حجتالاسلام عباسعلی فاطمی، به عنوان رییس جدید اداره تبلیغات اسلامی شهرستان مهولات معرفی شد.
تاثیرمناظره های امام رضا(ع) درگسترش فرهنگ تشیع و مبانی اسلام ناب
دکتر محمد حسین رجبی دوانی استاد تاریخ اسلام دانشگاه امام حسین(ع) با اشاره به این که فرصت های پیش روی امام رضا(ع)،منحصر به فرد بود، اظهارکرد: ائمه قبل امام رضا(ع) سخت تحت فشار قرار داشتند و آن حضرت اگر چه به اجبار و اکراه به مرو آورده شد و مامون زیرکانه در پس این ماجرا اهداف خیلی مهم را دنبال می کرد اما امام رضا(ع) این تهدید را تبدیل به فرصتها کردند و از آنها بهره بردند فرصت هایی که برای هیچ یکی از امامان ما پیش نیامد.
وی با اشاره به قرائت حدیث سلسله الذهب توسط امام رضا(ع) در نیشابورگفت: نیشابور آن زمان مرکز بزرگ علمی بود حدود 24 هزار نفر محدث آن روز در این شهر اجتماع کردند تا سخنان امام را بنگارند. استقبال از حضرت ساعت ها به طول انجامید. علما و محدثان بسیاری بودند که از حضرت سوال کردند و امام آن حدیث عظیم سلسله الذهب را بیان کردند. جالب است محدثان اهل تسنن حدیث سلسله الذهب را از امام نقل کرده اند. در تاریخ آمده است به خاطر هوای گرمی حضرت، نقابی بر چهره داشتند و این حدیث را بیان کردند. وقتی مردم حدیث را از امام شنیدند به امام گفتند ما که زمان پیامبر نبودیم و ایشان را ندیدیم اما شما نواده پیامبر و وارث او هستید لذا از امام خواستند نقاب را از چهره یشان کنار بزنند که وقتی امام رضا(ع) نقاب را کنار زدند عده ای با دیدن سیمای امام غش کردند، عده ای گریه و گروهی آه و ناله می کردند. عده ای به عنوان تبرک به لباس امام دست می کشیدند خلاصه شرایط عجیب و خاصی پیش آمد.
رجبی دوانی افزود: مهم ترین مسأله ای که امام رضا(ع) در این زمان مطرح کردند تبیین جایگاه امامت و معرفی امام بود ایشان در قالب مناظره هایی که مامون برپا کرده بود، ولایت و امامت را به زیبایی تبیین کردند که اوج این ماجرا در حدیث سلسله الذهب مشاهده می شود که حضرت پس از بیان این حدیث و در حالی که نویسندگان قلم های خود را کنار گذاشته بودند ناگهان سرمبارک خویش را از کجاوه بیرون آوردند و فرمودند: «بشرطها و شروطها و انا من شروطها»، یعنی صرف اینکه موحد باشید و به توحید الهی اعتقاد داشته باشید کافی نیست و باید به ولایت ما نیز اعتقاد داشته باشید.
دکتر رجبی دوانی به تاثیرمناظره های امام رضا(ع) درگسترش فرهنگ تشیع و مبانی اسلام ناب، اشاره کرد وگفت: در دوران امام رضا(ع) این مناظره ها از سوی آن حضرت اتخاذ شد. چون تا آن زمان حضرت در فقه شهرت داشتند تصور مامون این بودکه اگر حضرت را با متکلمان و بزرگان فرقه ها و ادیان گوناگون مواجه کند و آنها مسائل مختلفی را مطرح کنند و امام نتواند پاسخگو باشد، از این طریق می تواند جایگاه ایشان را نزد مردم پایین بیاورد اما امام رضا(ع) نه تنها تبحرشان را در همه علوم نشان دادند بلکه با هر کسی به زبانی که داشت حرف زدند امام فقط به زبان عربی سخن نگفتند بلکه به زبان اصلی هر کسی و با تسلطی که به کتابهایشان داشتند،سخن گفتند و آنجا بود که عملا قدرت اسلام به رخ دیگر ادیان کشیده شد.
پایه ریزی بحث های فلسفی وعقل گرایانه توسط امام(ع) در ایران
استاد تاریخ اسلام دانشگاه امام حسین(ع) با اشاره به اینکه فسلفه جهان مدیون امام رضا(ع)است،تصریح کرد: مناظرات باعث شد فقه وسعت پیدا کند و بحث های فلسفی و عقل گرایانه توسط امام رضا(ع) در ایران پای ریزی شود. این کار امام رضا (ع)، بود و حتی دانشمندان و فیلسوفان اهل سنت از حضرت درس گرفتند و تا ظهور صفویه، دوستداران فلسفه در جاهای مختلف کشور بودند حتی از جاهای دیگر دنیا می آمدند ایران که از فلسفه بهره ببرند این اتفاق به برکت وجود حضرت رضا(ع) بود.
وی افزود: از دیگر برکات هجرت امام هشتم(ع) به ایران، این بود که حب اهل بیت با آمدن امام رضا(ع) به ایران در این سرزمین نهادینه شد. ما با موج حضور سادات علوی در پی هجرت امام رضا (ع)به این سرزمین،مواجه شدیم. در هیچ کشوراسلامی به اندازه ایران امامزاده وجود ندارد.
آغاز فعالیت نهضت مردمی پوستر انقلاب در مشهد
نهضت مردمی پوستر انقلاب فعالیت های گرافیتی خود را همزمان با مراسم استقبال از شهدای تازه تفحص شده در مشهد آغاز و در دهه کرامت باطرح هایی در رابطه با اعتراض به تجاری شدن مشهد ادامه داد.
برپایی نمایشگاه کتاب تخصصی عاشورا و محرم در هفدهمین نمایشگاه کتاب مشهد
سیدسعید سرابی، مدیرکل فرهنگ و ارشاد خراسان رضوی با اشاره به تقارن برگزاری هفدهمین نمایشگاه کتاب مشهد با ماه محرم عنوان کرد: تقارن برگزاری نمایشگاه کتاب با ماه محرم باید تبدیل به یک فرصت شود.
وی با بیان این که باید در قالبی جدا به محرم و عاشورا در نمایشگاه کتاب پرداخته شود، اظهار کرد: برگزاری نمایشگاه کتاب تخصصی عاشورا و محرم یکی از کارهایی است که میشود در نمایشگاه انجام داد.
سرابی در جلسه مشورتی هفدهمین نمایشگاه کتاب ناشران ایران در مشهد مقدس، بر توسعه کیفی هفدهمین نمایشگاه کتاب ناشران ایران در مشهد مقدس تأکید کرد و گفت: با توجه به اینکه در سالهای گذشته بر توسعه کمی نمایشگاه نیز تأکید شده بود، این نمایشگاه توسعه لازم را در این بخش داشته است.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی افزود: هدف ما در این دوره از نمایشگاه، فقط توسعه کیفی نمایشگاه کتاب است، تعداد ناشران مطرح نیست بلکه حضور با کیفیت ناشران و ناشران برجسته کشور در این نمایشگاه اهمیت دارد.
وی با اشاره به برگزاری اولین نمایشگاه رسانههای دیجیتال همزمان با نمایشگاه کتاب در سال گذشته، افزود: تجربه سال گذشته در حوزه برگزاری نمایشگاه رسانههای دیجیتال، تجربه موفقی بود با بررسی ستاد اجرایی نمایشگاه، اگر امکانپذیر باشد، دومین نمایشگاه رسانههای دیجیتال نیز همزمان با هفدهمین نمایشگاه کتاب برگزار میشود.
سرابی ادامه داد: در برگزاری نمایشگاه رسانههای دیجیتال، توسعه کیفی در کنار توسعه کمی اهمیت دارد، زیرا سال گذشته با توجه به ظرفیت مشهد در رسانههای دیجیتال، در کمیت نیز کمبود داشتیم.
اختصاص غرفهای به مشهد 2017 در نمایشگاه کتاب مشهد
مدیر کل فرهنگ و ارشاد خراسان رضوی اختصاص غرفهای به مشهد 2017 را با اهمیت خواند و اظهار کرد: باید در نمایشگاه جایگاهی برای مشهد 2017 اختصاص پیدا کند، زیرا بخشی از اطلاعرسانی عمومی و حساسسازی آحاد مردم میتواند در نمایشگاه کتاب صورت گیرد.
وی هماهنگی و همکاری با دستگاههای مرتبط با حوزه کتابخوانی از جمله اداره کل کتابخانههای عمومی، مرکز اسناد و کتابخانه ملی، شرکت تعاونی ناشران، نمایشگاه بینالمللی مشهد را مهم دانست و بر آن تأکید کرد.
سرابی اطلاعرسانی داخلی نمایشگاه را با مهم دانست و افزود: یکی از حوزههایی که همواره جزو مطالبات است، اطلاعرسانی داخلی نمایشگاه است؛ سال گذشته کارهای خوبی در این حوزه شد که امیدواریم امسال نیز توجه ویژهای به این حوزه انجام شود تا مردم زودتر به کتابی که نیاز دارند، برسند.
در ابتدای این جلسه، یوسف امینی، معاون فرهنگی و مطبوعاتی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی، نمایشگاه کتاب را از بسترهای ترویج فرهنگ مطالعه و کتابخوانی در جامعه عنوان کرد و افزود: نمایشگاه کتاب در تقویم فرهنگی خراسان ثبت شده است و اگر برگزاری این نمایشگاه با تأخیر مواجه شود، با سیر مطالبات مردمی در جامعه مواجه میشویم.
وی حل معضلات و مشکلات جامعه را در گرو فرهنگ مطالعه دانست و بیان کرد: نمایشگاه کتاب بخشی از نیازهای جامعه به کتاب را پوشش داده است و همین امر باعث شده است تا سایر دستگاههای فرهنگی نیز با حساسیت و همگرایی بیشتری در این حوزه ورود پیدا کنند.
در این جلسه، اکبر شیخ، رییس مرکز اسناد و کتابخانه ملی خراسان رضوی بر حضور پررنگ و با برنامه این مرکز در نمایشگاه کتاب تأکید کرد و گفت: این نمایشگاه، تمرینی برای برگزاری نمایشگاه کتاب در مشهد 2017 است لذا این مرکز به صورت ملی در نمایشگاه حضور خواهد داشت.
وی افزود: برگزاری کارگاههای آموزشی و ارائه گواهینامه آموزشی به شرکتکنندگان در این کارگاهها، ارائه آثار مکتوب و کتابهای ریاست محترم جمهور از دیگر برنامههای این مرکز است.
محمد کاظم دبیری، معاون طرح و برنامهریزی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی نیز با اشاره به برگزاری نمایشگاه رسانههای دیجیتال گفت: سال گذشته 20 درصد ظرفیت رسانههای دیجیتال استان در نمایشگاه ارائه شد، با در اختیار داشتن سالنی بزرگتر در این دوره از نمایشگاه، امکان برگزاری یک نمایشگاه در این حوزه با توسعه کمی و کیفی وجود دارد.
در این جلسه همچنین، نمایندگان دستگاههای اجرایی از جمله اداره کل کتابخانههای عمومی، شهرداری مشهد، انتشارات بهنشر، نمایشگاه بینالمللی مشهد، شرکت تعاونی ناشران خراسان رضوی بر همکاری در برگزاری هفدهمین نمایشگاه کتاب ناشران ایران در مشهد مقدس تأکید کردند.
توزیع ویژهنامه «قرار زیارت» در مشهد و حاشیه شهر
حجتالاسلام مجید خداوردی، دبیر ستاد مردمی بزرگداشت 23 ذیالقعده با بیان این که زیارت ائمه اطهار(ع) آرامش را بر قلب و جان زائر حکمفرما میکند، افزود: در ویژه نامه «قرار زیارت» که در مشهد و حاشیه این شهر توزیع میشود، مزایای زیارت پرداخته شده است.
وی ابراز کرد: در این ویژهنامه روایات و آیات در زمینه زیارت و به خصوص زیارت امام رضا(ع) طی مصاحبه با آیتالله سیدان، آیات عظام ناصر مکارمشیرازی و لطفالله صافیگلپایگانی و الهام گرفتن از بخشی از منویات رهبر معظم انقلاب در روز میلاد ثامنالحجج(ع) بررسی میشود.
دبیر ستاد مردمی بزرگداشت 23 ذیالقعده بیان کرد: ویژهنامه « قرار زیارت» با تیراژ 10 هزار تایی، در 50 تشکل حاشیه شهر مشهد، 250 هیأت و تشکل داخل شهر مشهد و پس از نماز جمعه 13 شهریورماه توزیع خواهد شد.
وی ادامه داد: همچنین برخی روزنامههای کثیرالانتشار نیز برای همکاری و چاپ این ویژهنامه اعلام آمادگی کرده که تعداد تیراژ آن افزایش یابد و بیشتر مردم بتوانند از این ویژهنامه بهرهمند شوند.
کسب هفت عنوان برتر دانشجویان خراسان رضوی در مرحله کشوری مسابقات قرآن و عترت دانشجویان کشور
کارشناس امور قرآن و عترت دانشگاه فردوسی مشهد از کسب هفت عنوان برتر دانشجویان خراسان رضوی در مرحله کشوری مسابقات قرآن و عترت دانشجویان کشور خبر داد.
مسعود فتاحزاده با بیان این که مرحله کشوری سیامین جشنواره قرآن و عترت دانشجویان که از تاریخ 9 الی 11 شهریورماه به میزبانی دانشگاه کردستان و شهر سنندج برگزار شد، اظهار کرد: دانشجویان دانشگاه فردوسی توانستند در هفت رشته قرائت تحقیق آقایان، قرائت ترتیل بانوان، حفظ 10 جزء بانوان، ترجمه و مفردات قرآنی، شعر قرآن و عترت و همچنین، وبلاگنویسی قرآن و عترت رتبههای برتر را به خود اختصاص دهند.
وی با اشاره به اسامی برگزیدگان خراسان رضوی در این مسابقات، عنوان کرد: در این دوره از مسابقات قرآن و عترت دانشجویان ابوالفضل قاسمزاده رتبه اول وبلاگنویسی، فرحناز حمزه رتبه دوم شعر قرآن و عترت و ملیحه مشرفی رتبه سوم رشته مداحی را کسب کردند.
کارشناس امور قرآن و عترت دانشگاه فردوسی مشهد ادامه داد: همچنین، امید حسینینژاد، رتبه دوم رشته قرائت تحقیق، فرزانه کلالی رتبه دوم قرائت ترتیل، فاطمه خالقی، رتبه سوم حفظ 10 جزء و فاطمه خالقی رتبه دوم رشته ترجمه و مفردات قرآنی را بدست آوردند.
یادآور میشود، برگزیده این دوره از مسابقات به مرحله ملی مسابقات قرآن که در میان دانشجویان دانشگاههای وزارت علوم، وزارت بهداشت و دانشگاههای آزاد اسلامی و پیام نور برگزار میشود، راه مییابند./934/203/ب2