اصل و فرع معیارهای انتخاب همسر
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، حجت الاسلام مسلم داوودی نژاد، کارشناس و مشاور خانواده عصر روز گذشته در سلسله جلسات «دین، نشاط زندگی» با تبیین معیارهای انتخاب همسر اظهار کرد: انتخاب همسر دارای معیارهای اصل و فرعی است که ملاک های اصلی را نمی توان نادیده گرفت و در صورت نبود یکی از اصول در فردی باید از ازدواج با او منصرف شد اما معیارهای فرعی را باید با توجه به شرایط بررسی کرد.
وی طبق فرموده رسول اکرم(ص) سه اصل در انتخاب همسر را اخلاق، ایمان و امانت داری به معنای رعایت حلال و حرام الهی عنوان کرد و افزود: فردی با داشتن این سه صفت فرد خوبی محسوب می شود ولی خوب بودن شرط لازم است و کافی نیست.
حجت الاسلام داوودی نژاد متذکر شد: بسیاری از چیزهای خوب در زندگی و اطراف ما وجود دارد ولی همه آن ها در عین خوب بودن کاربردی برای برخی از ما ندارند، مانند لباس جنس مرغوب و قیمت مناسبی که سایز کسی نباشد.
وی افزود: بنابراین هر فردی که دارای این سه صفت باشد الزاما نمی تواند همسر مناسبی باشد، هم کفو بودن از جمله معیارهای انتخاب همسر است که دارای زیر مجموعه های فراوانی چون هم کفو فرهنگی، هم کفو اقتصادی و سایر آن است.
وی تصریح کرد: از برخی ملاک های فرعی انتخاب همسر می توان چشم پوشی کرد؛ زیرا هم کفو صد درصد وجود ندارد از این رو با پیدا کردن برخی شباهت ها قبل از ازدواج و احترام به برخی از تفاوت های همدیگر پس از ازدواج کفویت ایجاد می شود.
کارشناس خانواده رسانه ملی عنوان کرد: تفاهم در درک علمی از معیارهای انتخاب همسر است، درک علمی مقوله ای متفاوت از مدرک علمی است، مدرک آکادمیک تخصصی رشته های مختلف به معنای داشتن درک علمی زندگی نیست.
وی با بیان این که منظور تفاهم در اندیشه ها است، افزود: ممکن است فردی با داشتن مدرک بالای دانشگاهی درک و شعور لازم نسبت به زندگی را نداشته باشد و برعکس گاهی فردی بدون تحصیلات دانشگاهی درک علمی بالایی از زندگی دارد همچنین برخی هردو را باهم یا هیچ کدام را ندارند.
حجت الاسلام داوودی نژاد با اشاره به این که تفاوت نگرش و تفکر به زندگی از مهم ترین عوامل طلاق است، بیان کرد: در برسی عوامل مختلف نباید به نظرات یکدیگر توجه کرد بلکه باید تفکرات هم را مورد بررسی قرار دهند؛ به طور مثال نظر یکدیگر در خصوص مذهب ملاک نیست بلکه معیار تفکر مذهبی افراد است که تا چه اندازه مذهب در شادی ها، مهمانی ها، غم و اندوه و سایر آن اهمیت دارد.
کارشناس و مشاوره خانواده اظهار کرد: فرهنگ خانوادگی، آداب و رسوم، درک علمی، سن، شخصیت؛ درون گرا و برون گرا، تفکر و علایق از جمله مسایلی است که قبل از ازدواج دختر و پسر باید در خصوص آن به تفاهم و شباهت هایی برسند.
وی افزود: علایق قابل چشم پوشی است که بودن آن ها بهتر است ولی نبودشان بحرانی در زندگی ایجاد نمی کند که می توان به شغل، تحصیلات، تعداد افراد خانواده و سایر آن اشاره کرد.
حجت الاسلام داوودی نژاد یادآور شد: اگر اصولی که پیامبر(ص) فرمودند در فردی دیده نشد، حتی اگر یکی از صفات را نداشت گزینه مطلبوبی برای ازدواج نیست و باید کنار گذاشته شود اما در صورت داشتن آن صفات، ملاک های فرعی را باید بررسی کرد.
گفتنی است؛ سلسله جلسات «دین، نشاط زندگی» از ویژه برنامه های تابستانه حرم مطهر رضوی است که هر روز قبل از اذان مغرب در صحن جمهوری اسلامی برگزار می شود./1308/202/ب1