اسلام به سالمندان با نظر احترام و تکریم مینگرد
حجتالاسلام رضا مختار آبادی، مسؤول مطالعات فرهنگی مرکز مدیریت حوزه علمیه کرمان در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری رسا در کرمان، دوران سالمندی را همانند دوران جوانی یکی از مراحل زندگی خواند و افزود: دوران جوانی سرشار از انرژی و تلاش است اما دوره کهنسالی، همراه با کاهش قدرت بدنی وجسمی است.
وی با اشاره به اینکه دین مبین اسلام جایگاه رفیعی برای سالخوردگان در نظر گرفته است، تصریح کرد: خداوند به طور مکرر در قرآن کریم توصیه به احترام، تکریم والدین و سالمندان کرده و از نظر جایگاه انسانی و اعتقادی و درجات معنوی این مورد را پس از عبادت خویش قرار داده است.
حجتالاسلام مختار آبادی اظهار کرد: در آیات فراوانی از قرآن کریم توجه ویژه به کهنسالان و سالمندان شده که سوره اسرا آیه 23 بیانگر این واقعیت است.
وی خاطرنشان کرد: خداوند در این آیه می فرماید «و خدای تو حکم فرموده که جز او کسی را نپرستید و به پدر و مادر نیکی کنید و چنانچه هر دو یا یکی از آنها پیر و سالخورده شوند کلمههایی نگویید که رنجیدهخاطر شوند و کمترین آزار به آنان مرسانید و با ایشان به اکرام و احترام سخن بگویید».
حجتالاسلام مختارآبادی سفارشات پیامبر اسلام و ائمه اطهار(ع) را در این باره قابل توجه دانست و تصریح کرد: آن حضرت می فرمایند «برکت و خیر ماندگار، همراه بزرگترهای شما است».
وی در ادامه با بیان اینکه اسلام به سالمندان ارج می نهد و برای آنان حرمت قائل است، خاطرنشان کرد: رعایت حقوق سالمندان و سالخوردگان واجب وضروری است و از نظر اسلام جز اعمال صالحیه و عبادت محسوب میشود.
مسؤول مطالعات فرهنگی مرکز مدیریت حوزه علمیه کرمان بیان کرد: باید از هر گونه بداخلاقی نسبت به سالمندان پرهیز کرد و والدین جوانان باید احترامشان را نگه دارند و آنان را تحمل کنند.
حجت الاسلام مختارآبادی در بخشی دیگر ارسخنانش به بیان روایت دیگری از پیامبر پرداخت و اظهار کرد: آن حضرت همچنین می فرمایند « هر کس بزرگ مسلمانی را گرامی بدارد و احترام نماید خداوند او را در قیامت از سختی ها و مشکلات در امان می دارد».
وی سالمندان را نعمت الهی در خانواده ها خواند و ابراز کرد: توجه به سالمندان و رفع نیازهای آنان مهم است و ما باید در شادابی و سرزندگی آنان تلاش کنیم و با برقراری ارتباط صمیمی و صحبت کردن با آنان از افسردگی و تنهاییشان جلوگیری کنیم.
حجتالاسلام مختارآبادی دوره سالمندی را دوره پر از تجربه عنوان کرد و افزود: متأسفانه امروزه اکثر افراد والدین خود را وقتی به سن کهنسالی رسیدند، روانه خانه سالمندان می کنند، در حالی که جای آنان در آسایشگاهها و سرای سالمندان نیست، بلکه باید در کانون گرم خانواده باشند تا بتوانیم از تجربیات آنان در زمینه های مختلف زندگی استفاده کنیم.
مسؤول مطالعات فرهنگی مرکز مدیریت حوزه علمیه کرمان یادآور شد: برخورد با سالمندان نوعی امتحان الهی است و فرزندان اگر در کهنسالی والدین خود را تکریم کنند در آینده نیز فرزندانشان آنان را تکریم خواهند کرد و اگر بدرفتاری کنند فرزندانشان نیز در مقابله با آنان بد برخورد خواهند کرد و دوران سالمندی پر از تجربه و احساس کردن روزگار است.
وی خاطرنشان کرد: سلامت و تغذیه نیز سهم مهمی در سلامت سالمندان دارد، از این رو این امر میطلبد والدین به آنان توجه کنند و اگر نسبت به این موارد بیتوجه باشند، سالمندان دچار افسردگی خواهند شد.
حجت الاسلام مختارآبادی تصریح کرد: خودبزرگسالی و سن بالا در فرهنگ دینی اسلام تأکید شده و احترام به بزرگترها ترحم و مهربانی نسبت به کوچکترها از دستورالعملهای اخلاقی اسلامی است.
وی در پایان یادآور شد: جوانان باید قدر کهنسالان را بدانند و جایگاه آنان را حرمت بدانند تا رشته های عاطفی و پیوندهای انسانی ازهم جدا نشود./972/302/ب2