جایگاه مکاتبات رضوی در حل معضلات کلامی امامیه
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجت الاسلام مهدی غلامعلی پژوهشگر حوزه علمیه قم ظهر امروز در در همایش حدیث رضوی که در سالن اجتماعات مؤسسه فرهنگی دارالحدیث برگزار شد، به ارائه مقاله ای با عنوان جایگاه مکاتبات رضوی در حل معضلات کلامی امامیه پرداخت.
وی با اشاره به نامه نگاری های اهل بیت(ع) افزود: از 188 نامه ای که از سوی امام رضا(ع) منتشر شده است، از این تعداد 111 عنوان برای فقه و پس از آن 45 عنوان درباره مسائل کلامی نوشته شده است؛ نامه نگاری های حضرت در موضوعات دیگر نیز جریان داشته است.
پژوهشگر حوزه علمیه قم با بیان این که نامه نگاری هایی که با امام رضا(ع) انجام می شد به درخواست خود ایشان بود، اظهار داشت: حضرت به اصحاب می فرمودند که به دلیل برخی مسائل رفت و آمدهای حضوری نداشته باشند.
وی ادامه داد: دعای مشهور سحر که در ماه مبارک رمضان خوانده می شود یکی از مکتوبات امام رضا(ع) است، در مسأله معضلات کلامی در قرن دوم با توجه به همزیستی شیعیان با اهل سنت شبهاتی برای پیروان اهل بیت(ع) پدید آمده بود.
حجت الاسلام غلامعلی با اشاره به رایج ترین شبهات در زمان امام رضا(ع) ابراز داشت: یکی از شبهات درباره مسائل توحیدی بود که در قالب های امکان رؤیت خداوند و تشبیه مطرح می شد، همچنین شبهاتی در زمینه امامت، صفات امام و شبهات واقفیه برای مردم پدید آمده بود.
وی عنوان کرد: حضرت در بسیاری از نامه های بر ضرورت محبت اهل بیت(ع) تأکید کردند و فرمودند که همه باید محبت خاندان پیامبر(ص) را داشته باشند؛ 16 نامه از 45 نامه کلامی درباره شبهات واقفیه است، بزرگترین چالش شیعه در دروان 20 ساله امامت حضرت مسائل واقفیه بود.
پژوهشگر حوزه علمیه قم خاطرنشان کرد: 4 شیوه حضرت برای حل معضلات کلامی عبارت از ارشاد به معنای پاسخ های اقناعی، انذار به سران منحرفان، اعجاز و بحث و مناظره بود./1323/پ202/ف