نیت قربهالیالله سبب افزایش علم، ایمان و محبت در اعمال انسان میشود
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجت الاسلام علیرضا پناهیان در مراسم سوگواری امام حسین(ع) که شامگاه دوشنبه در دانشگاه امام صادق(ع) برگزار شد با بیان اینکه محبت، عمل و علم انسان باید مثمر ثمر باشد، گفت: عمل بی اثر یعنی انسان گناهان خویش را کنار گذارد ولی مغرور شود، همیشه انسان با غفلت از مسائل آسان عذاب می شود، روز قیامت حسرت می خوریم که چرا نتوانستیم آقای بهجت شویم، زیرا که آسان است، علم، ایمان و محبت یک حلقه واسطی با عمل دارد که حتی اگر عمل انجام نشود و این حلقه وجود داشته باشد ثمرات عمل را به ارمغان می آورد.
وی افزود: این حلقه علم، ایمان و محبت را نیز افزایش می دهد، این موضوع عمل انسان را نیز افزای می دهد و ابلیس ما را در این موضوع بدبخت می کند، این حلقه مفقودی نیت قربه الی الله است.
حجت الاسلام پناهیان ادامه داد: نیت یعنی انسان کار را برای تو انجام می دهم ای خدا، اگر نیت نباشد انسان قابیل می شود، مشکل انسان گناه کردن نیست بلکه نداشتن نیت در انجام کارهای خیر است، چرا نیت در اعمال انسان وجود ندارد، باید توجه شود اگر انسان نیت نداشته باشد می گوییم این فرد دنیا زده است.
وی ادامه داد: خداوند از انسان عدم دنیا زدگی می خواهد، نیت کردن برای اعمال باید سرلوحه کار انسان قرار گیرد، و اگر چنین شد برخی از اعمال کنار خواهد رفت، انسان می تواند با نیت سریع حرکت کند، افرادی مانند آیت الله بهجت و امام خمینی(ره) از نیات مخلصانه ای برخوردار بودند، آیا انجام نیت کار سختی است.
استاد برجسته حوزه علمیه با اشاره به روایات موجود در موضوع نیت در اعمال، گفت: براساس روایات اگر انسان نیت نماز شب کند و بخوابد تمام شب نور به او تابیده می شودگرچه نماز را نخواند، روایت داریم مردم در روز قیامت با نیات خود مشخص میشوند، فردی پس از پایان جنگ جمل خدمت امیرمومنان(ع) می رسد و می گوید دوست داشتم خدمت شما باشم و حضرت سهم خویش از قنائم را به آن فرد اهدا می کند.
حجت الاسلام پناهیان با بیان اینکه باید پیرامون بهترین هدف انسان بحث شود، گفت: آیا بهترن هدف خداوند متعال است، هرفردی که با تفکر در این مسیر پیش رود به این نتیجه می رسد، ممکن است دل نوشته های انسان های موفق در این مسیر به دیگران کمک کند، هرانسانی به مقتضای ظرفیت خویش می فهمد چیزی بغیر از خدا را نمی توان هدف قرار داد.
وی افزود: هدف قهری ما ملاقات با خداوند و نیز هدف میانی هرلحظه به خدا نزدیک شدن است، در قرآن می خوانیم انسان با تمام سختی ها خداوندرا ملاقات می کند، باید به این هدف قهری فکر کنیم، هدف اکتسابی ما ملاقات خداوند با بهترین وضعیت است.
استاد حوزه و دانشگاه با بیان اینکه بهترین حالت این است که خداون از انسان راضی باشد، تصریح کرد: در آیه «یا ایتها النفس مطمئنه» بهترین ملاقات با قلم مطمئن شمرده شده است، همه به سوی خدا بر می گردند.
حجت الاسلام پناهیان با اشاره به تناسب این موضوع با واقعه عاشورا، اظهار داشت: انسان به واسطه ولایت امام حسین(ع) به خدا نزدیک می شود، در پرتو محبت امام حسین(ع) اگر انسان هرچقدر بتواند بالا رود همان خواهد بود، تقرب الی الله هدف محرم است، هربار که زیارت عاشورا خوانده می شود هدف رسیدن به قرب الهی است.
وی افزود: ضرر می کند هرفردی که به سوی خداوند نمی رود، هر لحظه ای که انسان در این دنیا به سوی خدا حرکت نکند در قیامت پشیمان خواهد شد.
استاد حوزه و دانشگاه با بیان اینکه هدف نهایی قهری سبب افزایش تمرکز انسان می شود، تاکید کرد: جوانان باید مرگ اندیش باشند و تفکر در این باره متعلق به جوانان است، انسان باید در جوانی تکلیف خویش را مشخص کند، نوشتن وصیت نامه در این روزها بسیار مناسب است، اگر این اقدام در جوانی صورت نگیرد ممکن است مرگ دردناک باشد.
وی افزود: شهادت باید مورد توجه قرار گیرد، آن غایت قهری انسان را بر سر غایت اکتسابی نگه می دارد، جوانی که از هیات بیرون می رود باید به امام حسین(ع) و خداوند متعال نزدیک تر شوند، باید اسرار زیارت عاشورا مشخص شود.
حجت الاسلام پناهیان با بیان اینکه انسان اگر با تفکر به نتیجه نرسد باید نگاه خویش را تغییر دهد، ابراز داشت: قرائت قرآن ذهن انسان را نورانی می کند، مطالعه ادعیه بسیار حائز اهمیت است، انسان باید به گفته های ائمه با خداوند توجه کند، این اقدام انسان را به تفکر وا می دارد.
وی ادامه داد: انسانی که هدف دارد چرا نباید رشد کند، فردی که هدف خویش را مشخص کرده چه رازی دارد، جامعه ایمانی نیز تحت تاثر این راز انسان است و هدف میانی این راز ظهور امام زمان(عج) است، اگر این گره باز شود هدف محقق می گردد، اگر انسان هدف خویش را انتخاب کند سوال مطرح می شود که بیشترین تمرکز خود را در چه جایی قرار دهد، یکی از عالمان فرمود؛ خداوند اگر ما را به خاطر نمازهایمان عذاب ندهد در حق ما لطف کرده است.
استاد برجسه حوزه و دانشگاه، کرد: آگاهی مشکل انسان در رسیدن به اهداف خویش تایر گذار نیست زیرا که آگاهی به میزان کافی وجود دارد، به یاد ندارم برای رزمندگان کلاس احکام قرار داده شده بود بلکه آنان رساله های عملیه را به اندازه کافی می خواندند، از آیت الله بهجت شنیدم ایشان می فرمودند؛ به هرچه میدانی عمل کن.
حجت الاسلام پناهیان با بیان اینکه ایمان و آگاهی مشکل رسیدن به هدف نیست، ابراز داشت: همان مقدار که ایمان داریم برایمان کافی است، در آیات قرآن داریم؛ اگر انسانی از اتش جهنم بیرون برود و به دنیا فرستاده شود دوباره کافر خواهند شد.
وی افزود: باید توجه شود در این موضوع علم و معرفت الهی مد نظر است، این واحد های درسی در موضوع الهی در دانشگاه ها به نظرم زیاد است، بلکه دو واحد کافی است، مگر در زمان دبیرستان بر روی خویش کار نکردهاید، خواندن این واحد ها مانند گذراندن دروس راه رفتن و نفس کشیدن است.
استاد برجسته دانشگاه با بیان اینکه محبت اگر مانند بنزینی باشد که در باک ماشین ریخته نشده است، گفت: محبتی که ثمر ندارد فایده ندارد، امام رضا(ع) می فرمایند؛ در میان دوستان ما در آخرالزمان فتنه ای راه می افتد که خطرناک تر از فتنه دجال است، محبت غیر نجات بخش نیز وجود دارد و انسان باید به این موضوع توجه کند.
وی افزود: علم، ایمان و آگاهی به میزان معمولی کافی است و اگر بیشتر از حد شود ممکن است صدماتی را وارد سازد، محبت زیادی نیز می تواند گاهی به ضرر انسان تمام شود، البته محبت هرچه بیشتر شود خوب است ولی رفتارهای نامناسب در این موضوع ناپسند است، فردی که در مجلس امام حسین(ع) بگوید فقط از امام حسین(ع) سخن بگویید و از شهدا مطلب به میان نیابد مشکل دارد و این نوع محبت زیادی است./811/202/ب3