۲۹ ارديبهشت ۱۳۹۵ - ۱۷:۲۲
کد خبر: ۴۲۷۶۰۱
رجبی دوانی:

حوزه های علمیه در زمینه مباحث تاریخی ضعیف عمل کرده اند

استاد و پژوهشگر حوزه علمیه و دانشگاه گفت: ریشه اصلی ارتداد اکثر افراد امّت اسلامی از اصل دین در بی توجهی آن ها به آیاتی است که تبیین کننده ولایت اهل بیت(ع) است و اگر بعد از رحلت پیامبر(ص)، امام علی (ع) به خلافت می رسید، حتی یک نفر هم از دین اسلام روی برنمی گرداند، چه برسد به این که حقیقت واحد دین به هفتاد و سه فرقه مختلف تقسیم شود.
رجبی دوانی

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در اصفهان، محمد حسین رجبی دوانی، عصر امروز در جلسه ای که با عنوان میزان تأثیر گذاری تاریخ در فهم دین در حوزه علمیه ولی عصر(عج) واقع در خیابان سروش برگزار شد، گفت: حوزه های علمیه در زمینه مباحث تاریخی ضعیف عمل کرده اند.

 

وی در ابتدا با عرض تبریک به مناسبت فرا رسیدن اعیاد شعبانیه افزود: بر اساس بررسی های انجام شده حدود پانصد آیه از قرآن راجع به آیات الاحکام بوده و حدود دو هزار آیه از قرآن در زمینه تاریخ دلیل«ذالِکَ الکِتابُ لا رَیبَ فِیهِ هُدَیً لِلمُتَّقین « بیان شده است و در آیه دوم سوره بقره که می فرماید نزول قرآن کریم هدایت متقیان معرفی شده است، به همین سبب باید با توجه به درس ها و عبرت های تاریخی قرآن با رسیدن به تحلیل مناسب، این هدایت را دریافت کنیم.

 

رجبی دوانی با اشاره به فرازی از نامه امام علی(ع) به امام حسن مجتبی(ع) که در آن می فرمایند به گونه ای به تاریخ توجه کردم که گویی در حال زندگی کردن در آن بودم، تصریح کرد: این بیان نشانه این است که رهبران دینی باید داشتن احاطه کامل بر تاریخ و تحلیل های مناسب از تاریخ، هدایت مردم را بهتر انجام دهند.

 

استاد و پژوهشگر حوزه علمیه و دانشگاه ابراز کرد: داستان های قرآنی علاوه بر داشتن جذابیت، شامل درس ها که از عملکردهای مثبت گرفته شده و عبرت ها که از عملکردهای منفی اقتباس می شود، بوده و همگی برای مشخص کردن تکلیف افراد در دوره های مختلف بیان شده اند.

 

وی ابراز کرد: شقاوتی که به دلیل عدم توجه به قرآن، امت اسلامی را فرا گرفت، در هیچ یک از ادیان گذشته دیده نشده است، بزرگی این گمراهی به دلیل ارتداد اکثر افراد امّت از اصل دین بعد از رحلت پیامبر(ص) کاملاً مشخص است.

 

رجبی دوانی ادامه داد: ریشه اصلی ارتداد اکثر افراد امّت اسلامی از اصل دین در بی توجهی آن ها به آیاتی است که تبیین کننده ولایت اهل بیت(ع) است، باید متذکر شوم اگر بعد از رحلت پیامبر )ص(، امیرالمؤمنین(ع(به خلافت می رسیدند، حتی یک نفر هم از دین اسلام روی برنمی گرداند، چه برسد به این که حقیقت واحد دین، به هفتاد و سه فرقه مختلف تقسیم شود.

 

کارشناس برنامه های مذهبی  صدا و سیما در ادامه گفت: یکی دیگر از فواید توجه به تاریخ در مسأله صدور احکام فقهی متناسب با زمان قابل بررسی است یعنی این که توجه به رفتار متفاوت دو نفر از معصومین(ع( در زمان های مختلف در برخورد با یک موضوع، فقه شیعه را پویا می کند.

 

وی افزود: زمان خلافت عبدالله بن زبیر، امام زین العابدین(ع) به خاطر فضای خفقان جملاتی در مذمت مختار سقفی گفته اند، در صورتی که از امام باقر(ع) احادیثی در مدح مختار سقفی روایت شده است، چرا که دستگاه حکومتی در آن زمان به خاطر جنگ با بنی عباس از فعالیت های ایشان غافل شده بود.

 

رجبی دوانی با توجه به فعالیت های ضد حکومتی برخی از علما و خواص جامعه در زمان معاصر تبیین کرد: آشنایی با تاریخ به حل شدن بسیاری از معضلات که برای عموم مردم نامفهوم است کمک می کند، برای مثال وقتی در صدر اسلام افرادی همانند زبیر با آن سابقه درخشان در یاری رساندن به پیامبر)ص(، در جنگ جمل مقابل امیرالمؤنین(ع( می ایستد، از رفتار ضد حکومتی برخی از علما و خواص جامعه که روزی از نزدیک ترین افراد به امام خمینی(ره) بوده اند، تعجب نمی خواهیم کرد.

 

وی خاطرنشان کرد: نبودِ درس های تخصصی تاریخی در حوزه های علمیه یکی از بزرگ ترین عیب هایی است که در حوزه های علمیه وجود دارد، چرا که حدود یک سوم آیات قرآن مربوط به درس ها و عبرت های تاریخی است و عدم توجه کافی به این آیات نشانه کم لطفی حوزویان است.

 

رجبی دوانی با اشاره به اطلاعات عمیق رهبر معظم انقلاب در زمینه تاریخ معاصر جهان تصریح کرد: تسلط بی نظیر رهبر معظم انقلاب روی مباحث تاریخی مایه افتخار ما است، باید متذکر شوم یکی از دلایل موفقیت های پی در پی ایشان با وجود خیانت های متعدد دوستانشان و سکوت برخی از مراجع در زمانی که باید موضع گیری خاصی داشته باشند، به خاطر تسلط بی نظیر ایشان روی مسائل تاریخی است.

 

وی بعد از گذشت پنجاه دقیقه که جلسه از حالت سخنرانی خارج شد و حالت پرسش و پاسخ به خودش گرفت، در پاسخ به یکی از طلاب که عنوان تشکیل جلسه را با سخنرانی بی ارتباط می دانست، ابراز کرد: اگر از بنده انتظار دارید که در زمینه تأثیر تاریخ در فقه و اصول برایتان صحبت کنم، انتظار بی جایی است، چرا که بنده تحصیلات تخصصی حوزوی ندارم.

 

رجبی دوانی در پایان و در پاسخ به این سؤال که آیا با توجه به سخنان امام زین العابدین(ع( در زمینه برائت جستن از مختار می توان برخی از سخنان رهبر معظم انقلاب را ادعا دانست؟ افزود: دلیل رفتار امام زین العابدین(ع) در آن زمان به دلیل فضای خفقان حاکم و حفظ جان امام از خطرات بوده است و در حال حاضر چنین فضایی حاکم نیست و نمی توان چنین ادعایی را پذیرفت./867/202/ب3

ارسال نظرات