۳۰ مرداد ۱۳۹۵ - ۱۲:۳۶
کد خبر: ۴۴۵۰۵۰

چند خبرکوتاه از خراسان رضوی

بازدید معاون توسعه امور علمی و فرهنگی سازمان مدیریت از پروژه های عمرانی ارشاد خراسان رضوی، اختصاص ١٠میلیارد ریال اعتبار برای مشهد ٢٠١٧ و پیام رییس مجلس شورای اسلامی به همایش بین المللی خاتم الشعرا عبدالرحمن جامی از مهم ترین عناوین اخبار کوتاه خراسان رضوی است.
اخبار کوتاه

به گزارش خبرگزاری رسا در مشهد، معاون توسعه امور علمی و فرهنگی سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور و جمعی از مدیران این سازمان به همراه مسوولین اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی، از پروژه های عمرانی این اداره کل بازدید کردند.

دراین بازدید محمدرضا واعظ مهدوی از مجتمع فرهنگی هنری امام رضا(ع)، نگارخانه این مجتمع، موزه هنرهای معاصر، تالار مرکزی، ساختمان اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی بازدید کرد.

در این بازدید مهدی یونسی، معاون اداری و مالی و محمد کاظم دبیری معاون طرح و برنامه ریزی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی گزارشی در خصوص روند ساخت این پروژه ها ارائه کردند.

اختصاص ١٠میلیارد ریال اعتبار برای مشهد ٢٠١٧

جلسه دبیر شورای هماهنگی و برنامه ریزی مشهد ٢٠١٧ با معاون توسعه امور آموزشی و فرهنگی سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور در مشهد برگزار شد.

دکتر محمدرضا واعظ مهدوی معاون توسعه امور آموزشی و فرهنگی سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور دراین جلسه اظهار کرد : رویداد مشهد پایتخت فرهنگی جهان اسلام منجربه ارتقاء نقش وجایگاه شهر مشهد به عنوان یکی از محوری های فرهنگی بزرگ جهان اسلام می شود واین موضوع به ارتقاء تعمیم و گسترش فرهنگ رضوی در جهان اسلام کمک می کند .

وی ادامه داد: هیات دولت در لایحه ی بودجه سال ٩٦ ردیف اعتبار ویژه ای جهت حمایت از برنامه های پایتخت فرهنگی مشهد ٢٠١٧ انجام خواهد داد.

معاون توسعه امور آموزشی و فرهنگی سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور تصریح کرد : طی برنامه ریزی های انجام شده قبل از سال ٩٦نیز چنانچه فعالیت های دبیرخانه  این رویداد مهم نیازمند اعتبار شود اینسازمان حمایت خواهد کرد .

دکتر محمدرضا واعظ مهدوی تاکید کرد : درجهت انجام فعالیت های دبیرخانه در سال ٩٥ اعتباری به میزان ١٠میلیارد ریال اختصاص یافت که مراحل اداری آن صورت می گیرد .

در ادامه این نشست سید سعید سرابی، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی و دبیر شورای برنامه ریزی و هماهنگی مشهد 2017، گزارشی از فعالیت های مشهد ٢٠١٧ ارائه کرد.

برگزاری نشست مشترک شورای هماهنگی و برنامه ریزی مشهد 2017 و کمیسیون فرهنگی مجلس  

نشست مشترک روسای ستادهای شورای هماهنگی و برنامه ریزی و روسای کمیته های ویژه پایتخت فرهنگ اسلامی مشهد 2017 و کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی برگزار شد.

رییس شورای برنامه ریزی و هماهنگی پایتخت فرهنگ اسلامی مشهد 2017 در این نشست با اشاره به ویژگی های منحصر به فرد مشهد در گرد هم آوردن پیروان ادیان مختلف، اظهار امیدواری کرد: مشهد به عنوان یک منطقه آزاد فکری به مکانی برای گفتمان مشترک میان نحله های مختلف اسلامی تبدیل شود.

علی‌رضا رشیدیان رویداد پایتخت فرهنگ اسلامی را بهترین زمان برای معرفی ظرفیت های مشهد در این حوزه عنوان و تصریح کرد: با توجه به همجواری مشهد با آستان مقدس امام رضا(ع)، این شهر می تواند خود را به عنوان یک منطقه ویژه در سایر حوزه ها نیز مطرح کند.

استاندار خراسان رضوی با اشاره به فضای مناسب مشهد به عنوان نقطه ای آزاد و مقدس در قلب دنیای اسلام برای حل اختلافات سیاسی کشورهای اسلامی، خاطرنشان کرد: با وجود فضای مناسب شهرهایی مانند مشهد، کشورهای اسلامی برای حل اختلافات فی مابین دیگر نیازی به طی مسافت فراوان و انجام مذاکرات در نقاطی مانند ژنو ندارند و رویداد پایتخت فرهنگ اسلامی مشهد 2017 می تواند بهترین فرصت برای معرفی این ظرفیت مشهد نیز باشد.

وی با اشاره به رویکرد حب پیامبر(صل الله علیه و آله) و اهل بیت (علیهم السلام) به عنوان شعار و رویکرد اصلی رویداد مشهد 2017، عنوان کرد: باید از این ظرفیت در جهت تقویت اتحاد و انسجام اسلامی با نگاه تقریبی به مذاهب در بالاترین اندازه بهره جست.   

در ادامه این جلسه، رییس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی نیز بر استفاده از همه ظرفیت های کشور به ویژه در حوزه فرهنگی برای برگزاری باشکوه و حداکثری رویداد پایتخت فرهنگ اسلامی مشهد 2017 تاکید و تصریح کرد: تمامی افرادی که طی این سال در مشهد مقدس حضور می یابند، باید با بالاترین کیفیت از مواهب این شهر بهره جسته و در بازگشت کوله باری مملو از اندوخته معنوی و فرهنگی داشته باشند.

نصرالله پژمان فر با اشاره همراهی حداکثری مجلس شورای اسلامی و استفاده از تمام توان کمیسیون فرهنگی برای برگزاری هر چه با شکوه تر این رویداد، اظهار امیدواری کرد: همه دستگاه ها با احساس تکلیف، عملکرد مناسب و استفاده از تمامی امکانات و توان خود، در این راه گام بردارند. 

برگزاری همایش خاتم الشعرا عبدالرحمن جامی

دکتر عباس صالحی، معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در همایش خاتم الشعرا عبدالرحمن جامی که صبح امروز در دانشگاه آزاد اسلامی تربت جام افتتاح شد ادامه داد: جامی را در چهره های مختلف می توان روایت کرد از یک سو او یک  دانشمند طراز اول جهان اسلام است در جامعیت علمی او افراد کمی مانند او هستند .

وی اظهار داشت: در علوم ادبی، صرف و نحو، عروض و قافیه و علوم ادبی و علوم بلاغی و هنر آثار متعددی از او به جای مانده است.

دکتر صالحی آثار جامی را متون تدریس جهان اسلام در دوره های متوالی خواند و افزود: شرح جامی در حوزه ادبیات در بین شیعه و سنی تدریس می شده است.

وی ادامه داد: پس از انقلاب اسلامی یکی از متون درسی در حوزه علمی و عقلی عرفانی، کتب جامی بوده که مورد تدریس اساتید واقع شده است .

معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود : جامی را نباید تنها یک شاعر خواند گرچه وی یک شاعر بزرگ بوده است.

وی تاکید کرد: جامی یک دانشمند بزرگ بود، دانشمندی که توانست در هرات و سمرقند، در تحصیل، تدریس و تالیف پیش تازه باشد.

صالحی تصریح کرد: وجه دوم جامی عارف بودن اوست به طوری که جامی در سلسله ی عرفان اسلامی جایگاه ویژه ای داشته و دارد و از یک سو عرفان را عمومی تر کرد و به نثر فارسی نوشت تا بیشتر بخوانند و بفهمند و هم ساده تر نوشت تا راحت تر درک شود.

وی نقش جامی را در عمومی کردن عرفان متمایز خواند و افزود: بی تردید جامی نقطه عطفی در عامی سازی اندیشه ها و نقطه نظرات ناب عرفان اسلامی است.

صالحی با بیان این که جامی عرفان ابن عربی را وارد عرفان خراسانی کرد و پیشگام بود افزود: آن گونه که می دانید عرفان خراسانی کسانی مانند ابوالخیر، ابویزید بسطامی و غیره که در این سلسله هستند فاصله ای با عرفان نظری داشتند و دارند اما جامی است که عرفان خراسانی را با این عرفان ابن عربی پیوند می دهد.

وی ادامه داد: جامی عرفان اجتماعی را توسعه داد عرفانی که انزوا گرا نبود عرفانی که با سیاستمداران برای نصحیت و پشتبانی ارتباط داشت.

دکتر صالحی تصریح کرد: جامی یک  شاعر ادیب هنرمند بود که  نثر و شعر را باهم پیش می برد به این جهت از او به عنوان شیخ اجل نام برده می شود.

وی با اشاره به اینکه ما شاعران زیادی را در بحث شعر داریم اما در حوزه نثر یا قدمی برنداشته اند یا توجه نکرده اند. جامی به عنوان نقطه اتصال در سبک های شعری مورد توجه است در حوزه ادبی می توان ده ها ویژگی برشمرد که در مقالات به آن اشارات تکمیلی شده است.

وی در پایان تاکید کرد: این همایش مبارک بسیار ارجمند است چرا که این منطقه تمدنی مورد توجه ارجاء درونی و بیرونی قرار گرفته است. صدها مفاخری که از این مرز بوم برخاسته اند ستارگان بشریت اند تنها به این منطقه یا کشور ما تعلق ندارند بلکه حق تمام مردم دنیا است که آنها را بشناسند.

در این همایش استاندار خراسان رضوی گفت: نور الدین عبدالرحمان جامی، ملقب به خاتم الشعرا، یکی از مفاخر پرآوازه میهن اسلامی در قرن نهم هجری است که می توان او را یکی از تاثیرگذارترین شاعران زبان فارسی است.

علی رضا رشیدیان افزود: وی از نخستین شاعران زبان فارسی است که به ادبیات غرب و اروپا معرفی شد و آثار وی که بیش از دهها کتاب و رساله نظم و نثر به زبان های فارسی و عربی به یادگار مانده مانند دیوان اشعار و هفت اورنگ، از قرن هفدهم به بعد در اروپا توسط بزرگانی چون فیتز جرالد و گوته ترجمه و شرح گردیده بر همین اساس بسیاری از نامداران ادب اروپا تحت تاثیر آثار او بوده و از وی به بزرگی یاد کرده اند.

وی اظهار داشت: این نفوذ و تاثیر ژرف و شگرف بدون تردید حاصل تربیت روحانی وی در فضایی سرشار از فر و فرهنگ و معرفت و معنویت بوده است.

رشیدیان گفت: با نگاهی گذرا بر شرح و آثار گرانقدر جامی، او را می توان یکی از نمادها و نماینده های تقریب مذاهب اسلامی دانست. این شاعر شجاع و متعهد در شرایطی که اختلافات مذهبی میان اهل سنت و اهل تشیع به اوج خود رسیده بود و کمترین بی اعتنایی در این زمینه عواقب وخیمی برای افراد به وجود می آورد. بدون ترس و هراس، ستیزه جویان هر دو طرف را تقبیح می کند.

وی افزود: آثار گرانقدر جامی می تواند زمینه و بستر مناسبی برای شناخت، احیاء و تعمیق پیونده های مشترک فرهنگی به ویژه در کشورهای هم تاریخ و همزبان و گسترش وفاق و همدلی و همبستگی سیاسی، اقتصادی و فرهنگی در منطقه مهم و راهبردی آسیای میانه، قفقاز و افغانستان و حتی شبه قاره هند باشد. امری که با عنوان دیپلماسی فرهنگی بسیار مورد تاکید دولت تدبیر و امید قرار دارد و امیدوارم در سال 2017 و فرصت پایتخت فرهنگی مشهد مقدس برای جهان اسلامی از ظرفیت های میراث فرهنگی بین کشورها بهره بیشتری ببریم.

رشیدیان ادامه داد: بر مبنای همین شخصیت جامع و خالی از تعصب است که وی شعر را در خدمت حقیقت و حقانیت قرار داده است. شعری که حاوی والاترین و ارزشمند ترین ارزشهای انسانی و آیینه آموزه ها و اعتقادات پاک و زلال الهی و معنوی است. به ویژه آن زمان که به زیب و زینت پیامبر عظیم الشان(ص) و اهل بیت ایشان آراسته می شود. با عنایت به این وجوه با ارزش در شخصیت نورالدین عبدالرحمن جامی است که امروزه بزرگداشت یاد و نام و آثار گرانقدر وی بر ما به عنوان علاقه مندان حوزه فرهنگ و ادب و هنر ایرانی اسلامی لازم و بلکه واجب گردیده است.

وی گفت: بدون شک برگزاری همایش های وزین و فاخر در بزرگداشت شخصیتهایی همچون نورالدین عبدالرحمن جامی به ویژه در زمان حاضر و علی الخصوص در مناطقی همچون خطه کهن جام، بنا بر بسیاری از ملاحظات فرهنگی، مذهبی، سیاسی، اجتماعی و اقتصادی قابل ستایش و قدردانی است.

پیام رئیس مجلس شورای اسلامی به همایش خاتم الشعرا عبدالرحمن جامی

همچنین در این همایش رئیس مجلس شورای اسلامی در پیامی گفت: نورالدین عبدالرحمن جامی در مرتبت شعر و ادبیات در تاریخ ملت ایران جایگاه بالایی دارد و به حق یکی از اساتید برجسته شعر فارسی می باشد.

علی لاریجانی در این پیام با بیان این مطلب که جامی عامل وحدت و پیوند حوزه‌های تمدنی ایران، افغانستان و آسیای میانه بود افزود: عرصه فرهنگ و ادب ملت ایران آفتاب درخشان و پرتلألویی است که با تابندگی انوار اندیشه‌های چهره‌هایی ماندگار همواره روشن و تابناک بوده است.

 وی اظهار داشت: آیین گرامیداشت شاعر و سخنور توانا مولانا عبدالرحمن جامی فرصت مغتنمی در جهت بازخوانی و تبیین اندیشه‌ها این شخصیت برجسته ادبی و فرهنگی کشور است.

وی بیان کرد: امیدواریم حاصل و دستاورد این همایش به آشنایی بیشتر نسل جوان با اندیشه‌ها و معارف این شاعر بزرگ منجر شود.

لاریجانی افزود: نورالدین عبدالرحمن جامی در دوره خویش آنچنان رفتار کرد که همواره عامل پیوند و ارتباط حوزه‌های تمدنی اطراف، یعنی تمدن ایران و افغانستان و آسیای میانه بود و توانست تاثیرات فراوانی در جهت وحدت و روابط فرهنگی و مذهبی داشته باشد.

وی تصریح کرد: بدون شک ایشان در مرتبت شعر و ادبیات در تاریخ ملت ایران جایگاه بالایی دارد و به‌حق یکی از اساتید برجسته شعر فارسی هستند.

لاریجانی با بیان این که این ادیب توانا در جهت شناخت و معرفت دوران خویش و فراگیری دانش‌های زمان تلاش و همت فراوان داشت، بیان کرد: سفرها و مکاشفات فراوان عبدالرحمن جامی در آثار و احوالات این شاعر نام‌آور تاثیر بسزایی گذاشت و حاصل بسیاری از این دستاوردها شامل نیایش‌ها، دل‌آزردگی‌ها و ملامت‌های گشت و گذارها در اشعار وی مشهود است.

رئیس مجلس تصریح کرد: آشنایی با تصوف و عرفان آنچنان در شخصیت معنوی و فکری ایشان موثر بود که تعجب همگان را برمی‌انگیخت. از دیگر احوالات ایشان تواضع و فروتنی بود و به گونه‌ای پرورش یافت که علی‌رغم ثروت و مال فراوان، هیچ‌گاه طبع سادگی خویش را از دست نداد و به جز مدح پیامبر و اهل بیت در هیچ زمانی ثنای کسی را بر زبان نیاورد که این‌ها حکایت از صفای باطن ایشان داشت.

نورالدین عبدالرحمن جامی یکی از سرآمدان و چهره‌های پرفروغ ادب

لاریجانی افزود: نورالدین عبدالرحمن جامی نویسنده و شاعر پرآوازه قرن هشتم و نهم یکی از سرآمدان و چهره‌های پرفروغ ادب این مرز و بوم و از عالمان برجسته و آشنا به علوم متداول دوره خویش بوده که ده‌ها کتاب و رساله از نظم و نثر به زبان‌های فارسی و عربی از ایشان به یادگار مانده است.

محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه در پیامی به این همایش گفت: جامی یک وحدت‌طلب مصلح بود که با توجه به شرایط سیاسی و اجتماعی زمان خود و با بهره‌گیری از اندیشه‌های اعتدالی به دنبال پیوند میان مذاهب و فرق اسلامی و دوری از افراط و تعصب بود.

وزیر امور خارجه در این همایش افزود: عبدالرحمن جامی نگاه وحدت را در اشعار و اندیشه‌های عرفانی خود دنبال می‌کرد و باورهای عارفانه او عامل پیوند بین دو حوزه عرفان شرق و غرب سرزمین‌های اسلامی و عاری از هرگونه زهد فروشی و تعصب‌های کینه‌ورزانه بود.

وی افزود: اینگونه برداشت‌های اعتدالی از اندیشه‌های دینی که در آثار جامی فراوان به چشم می‌خورد از او شخصیتی ساخته که تا به امروز نیز برای پیروان مذاهب اسلامی قابل توجه و احترام است. با توجه به این ویژگی‌ها و در شرایط امروز منطقه و جهان که افراط‌گرایی و تنش‌های قومی و نژادی ثبات را تهدید می‌نماید، بزرگداشت شخصیت‌های قابل احترامی چون جامی با تاکید بر شناسایی، احیاء و گسترش ارزش‌های مشترک نهفته در آثار و اندیشه‌های ایشان می‌تواند به نسل‌های حال و آینده کشورهای اسلامی کمک کند تا دورانی جدید از بردباری مذهبی و زندگی توأم با صلح و برادری را آغاز نمایند.

وزیر امور خارجه با اشاره به اهداف منطقه‌ای وزارت خارجه گفت: وزارت خارجه در چارچوب اهداف و راهبردهای سیاست خارجی منطقه‌ای دولت تدبیر و امید، با هدف اعتمادسازی و ارتقای روابط با کشورهای منطقه، خنثی‌سازی پروژه ایران‌هراسی، افزایش همگرایی میان کشورهای اسلامی و تاکید بر اشتراکات فرهنگی تمدنی مجموعه‌ای از اقدامات و برنامه‌ها را با محوریت ترویج و تقویت اشتراکات فرهنگی، گسترش زبان و ادبیات فارسی، تحکیم پیوندهای تاریخی تمدنی با کشورهای منطقه دنبال کرده است.

ظریف با بیان این مطلب که شخصیت‌های فرهنگی و علمی مورد احترام ایران و منطقه می‌توانند محور مشترکی برای احیای پیوندهای انسانی و عاطفی آنان و عامل پیونددهنده اجزای حوزه فرهنگی و تمدنی مشترک باشند که در کنار هم معنا و مفهوم می‌یابند، عنوان کرد: رویدادهایی همچون همایش عبدالرحمن جامی نشان می‌دهد پیوندهای فرهنگی و تمدنی مهم‌ترین زمینه‌ای است که می‌توان بر بستری از آن روابط امروز را در زمینه‌های مختلف با کشورهای حوزه پیرامونی توسعه و تحکیم بخشید.

وی همچنین گفت: تکریم بزرگداشت شخصیت‌های مشترک علمی و ادبی منطقه از جمله برگزاری کنگره بین‌المللی بزرگداشت جامی نیز تلاشی در این مسیراست که به همت مسئولان محلی و با همکاری مرکز آموزش و پژوهش‌های بین المللی وزارت امورخارجه و تعدادی از مراکز علمی، مطالعاتی و فرهنگی داخلی و بین‌المللی از جمله مؤسسه بین المللی مطالعات آسیای مرکزی، یونسکو، مؤسسه فرهنگی اکو به انجام رسیده است. جای بسی خوشبختی است که استقبال ملی و جهانی از این رویداد علمی و فرهنگی بسیار گسترده و در خور شأن و جایگاه عبدالرحمن جامی بوده است.

ظریف افزود: عبدالرحمن جامی نیز از جمله این شخصیت‌های تاثیرگذار علمی و ادبی است که در زمان خود به خاطر پیام‌های عمیقاً انسانی به شخصیتی فرامنطقه‌ای تبدیل شد که در یک حوزه فرهنگی و تمدنی گسترده، از خراسان بزرگ گرفته تا شبه قاره، عراق و شامات و آسیای صغیر مورد احترام بود.

وزیر امورخارجه عنوان کرد: امروز اگرچه این مناطق در مرزهای سیاسی جداگانه‌ای قرار گرفته‌اند اما شخصیت‌هایی مثل جامی عامل پیوند فرهنگی آن‌ها محسوب می‌شوند.

وی ضمن بیان این مطلب که جامی از تاثیرگذارترین شعرا و عرفایی است که نفوذ وی بر ادب فارسی، مرزهای فرهنگ و ادب بسیاری از اقلیم‌ها را در نوردیده است، عنوان کرد: تاثیر شعر و اندیشه او در شرق دور تا گسترش سپهر اندیشه وی در شبه قاره هند و زبان اردو و جلوه شعر و سخن عارفانه او در زبان و ادبیات ترکی و کردی و شهرتی که در سرزمین‌های مصر و شام و حجاز یافت از او شاعری کم‌نظیر در عرفان و ادب فارسی پدید آورده است که تا به امروز در عرصه فرهنگی کشورهای منطقه نقش‌آفرینی می‌کند. با این حال جامی تنها متعلق به ایران کهن و فارسی‌زبانان و مناطق پیرامونی نیست بلکه دنیای غرب و اروپاییان هم از آبشخور میراث انسانی و ماندگار او سیراب گردیده است.

ظریف گفت: برگزاری کنگره جامی در شهری که زادگاه او محسوب می‌شود ما را به سیری در تاریخ پرافتخار این منطقه دعوت می‌کند. منطقه تمدنی و فرهنگی که جامی را در خود پرورش داده است، یکی از اجزای پر افتخار حوزه تمدنی ما و بخشی از سرزمین پهناور خراسان بزرگ و یادآور منزلگاهی کهن است که خاطره‌های تاریخی بی‌شماری را برای اقوام گوناگون ساکن در این سرزمین تداعی می‌کند. خراسان از نظر لغوی به معنای محل برآمدن خورشید است. این خطه پرومهر و نور به سبب تقدسی که با انوار درخشان برخواسته از گنبد و بارگاه ثامن الحجج درآمیخته است، در طول ادوار مختلف تاریخی جایگاه دانشمندان، ادیبان، هنرمندان، فقها و شخصیت‌های بزرگ بوده است.

در ابتدای این همایش دبیر همایش بین المللی عبدالرحمن جامی با اشاره به برنامه های اجرایی این رویداد افزود: در این همایش علاوه بر حضور برخی مقامات کشوری و دانشگاهی، روسای کمیسیون ملی یونسکو، موسسه فرهنگی اکو، بنیاد مطالعات آسیای میانه(ایکاس) شرکت دارند.

علیرضا قیامتی خاطرنشان کرد: از مجموع 307 مقاله رسیده به دبیرخانه همایش، 186 مقاله پذیرش شده که از این میان 60 مقاله در 2 روز برگزاری همایش ارائه می شود.

وی افزود: از میان مقالات دریافتی 57 مقاله از کشورهای خارجی و 250 مقاله نیز از داخل کشور است که 68 درصد مولفان استاد دانشگاه هستند.

وی افزود: مجموع مقالات رسیده به دبیرخانه همایش در 2 جلد به زبان های فارسی و انگلیسی چاپ و در دسترس علاقه مندان قرار می گیرد.

وی بازدید مهمانان شرکت کننده از زادگاه جامی و آرامگاه شیخ قاسم انوار را از جمله برنامه های این همایش دوروزه عنوان کرد.

این همایش دو روزه با حضور 37 نفر از اندیشمندان و فرهیختگان داخلی و خارجی از کشورهای روسیه، ترکیه، کره، افغانستان، تاجیکستان، پاکستان، آذربایجان و عراق در سالن اجتماعات شهید صارمی دانشگاه آزاد اسلامی برپا شده است./934/303/ب3

 

ارسال نظرات