خدمات مؤسسه امام خمینی را می ستایم/ آیت الله مصباح اسوه اخلاق است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، آیت الله علیرضا اعرافی مدیر حوزه های علمیه در آیین افتتاحیه سال جدید تحصیلی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) که در سالن اجتماعات این مؤسسه برگزار شد، با تقدیر از فعالیت های مؤسسه امام خمینی(ره) گفت: این مؤسسه در حوزه علوم اسلامی، نگاه نو به علوم انسانی و اسلامی سازی علوم انسانی پیش قدم بوده و خدمات بسیاری را ارائه کرده است.
وی با گرامیداشت هفته دفاع مقدس و روز مباهله افزود: این روزها یادآور ایامی بسیار مهم در تاریخ انقلاب اسلامی و کشور است؛ به عنوان یک طلبه خدمات مؤسسه امام را می ستایم و تقدیر و سپاس دارم؛ مهم ترین شاخصه شخصیت طلاب اخلاق، معنویت و معرفت است.
عضو شورای عالی حوزه های علمیه با بیان این که اگر این شاخصه از ما گرفته شود طلبگی و حوزوی بودن ما فرو می ریزد، اظهار داشت: اگر طلبه یک روز از تأمل در مسائل اخلاقی و اصلاح نفس باز بماند به سمت سقوط حرکت می کند.
وی ادامه داد: دائم باید خویش را رصد کنیم و از دنیا پیچیده درون خود مراقبت کنیم تا در دام شیطان ها قرار نگیریم، بنیانگذار مؤسسه امام به یک معنا امام و رهبری هستند و به یک معنا آیت الله مصباح هستند که هر سه این ها از اسوه های اخلاق به شمار می روند.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با بیان این که از مقوله خودسازی نباید غفلت کرد، ابراز داشت: در قرآن بیش از 60 قسم آمده اما قسم های سوره شمس ویژگی هایی دارد یکی از نظر کمی است که در آن یازده قسم زنجیره وار ردیف شده است، اصل قسم وقتی در قرآن بیاید بسیار مهم است چون قسم خورنده خداوند است وآنچه که به آن قسم خورده می شود تمام هستی است.
وی عنوان کرد: این سوره برای تعمیق هویت معنوی و اخلاقی حوزه های ما راهگشا و الهام بخش است، خدا تمام این قسم ها را بیان کرده تا انسان را بیدار کند و دل های آن را تکان دهد، کسی که نهال فطرت و سرمایه های الهی را پربار کند پیروز ورستگار است و کسی که در این منظومه فطرت عناصر بیگانه را دخیل کرد پایان کارش یأس و نامیدی است.
امام جمعه قم خاطرنشان کرد: حوزه باید پایگاه این فرهنگ نورانی و مترقی باشد، طلبه یک روز نباید از این مقوله غفلت کند؛ بر اساس وظیفه باید افکار شیطانی و غیر الهی را بشناسیم اما باید مراقب بود، امروز بخشی از این افکار در علم، تمدن و فناوری غرب تجلی کرده و کسی که نزدیک می شود باید هوشیار باشد تا تحت تأثیر قرار نگیرد.
وی اضافه کرد: حوزه ای در تراز تمدن و انقلاب اسلامی خواهد بود که در همه قلمروهای مورد نیاز جامعه و جهان امروز ورود کرده و نهراسد اما به شدت باید بیدار و حساس باشد تا تحت تأثیر قرار نگیرد که نیازمند تزکیه عقل و قلب است.
آیت الله اعرافی با بیان این که برای پیشبرد آنچه که انقلاب، نظام و رهبری از ما می خواهند باید به نکاتی توجه کرد، گفت: خوشبختانه مؤسسه امام سال به سال هم دستاوردهای خوبی دارد و هم توجه به نکات پایه را افزوده است.
وی افزود: اگر بخواهیم در علوم انسانی به نگاه های دقیق و درست اسلامی دست پیدا کنیم باید پایه علوم اسلامی را تقویت کنیم و یک بخش آن علم اصول است، امروز حرف های زیادی پیرامون اصول زده می شود، کسانی می گویند اصول علمی متورم است و کسانی تمام قد از آن دفاع می کنند بنده هم بیشتر متمایل به دومی هستم.
عضو شورای عالی حوزه های علمیه با بیان این که معتقد هستم که مسائل جدیدی نیاز است که به آن در اصول توجه شود که اکنون نیست، اظهار داشت: اعتقاد دارم که اصول بازسازی ساختاری لازم دارد به این معنا که ما یک اصول مشترک برای استنباط در معارف کلامی، فلسفی و توصیفی داریم و هرکدام نیز اصولی مختص دارند.
وی ادامه داد: باید وارد قلمروهای جدید بشویم، علوم انسانی نرم افزار تمدن غرب است و با این نرم افزار و تئوری های خود جهان را اداره می کنند، مگر می شود بدون این که این نرم افزار را بشناسیم و آن را اصلاح کنیم به فکر تمدن اسلامی باشیم؛ امکان ندارد، هر کسی که حوزه را به دور شدن از شناخت علوم انسانی و اجتماعی و دور شدن از بازسازی این علوم و پایه ریزی نظریه ها بر اساس کتاب و سنت دعوت کند در واقع به رسالت تمدنی حوزه و انقلاب اسلامی اعتقاد ندارد یا درک لازمی برای این مسأله را دارا نیست.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان این که اصول قاطع و محکم لازم است، ابراز داشت: ای کاش مؤسسه امام پیشقدم شود برای این که اصولی متناسب و با ساماندهی جدید تنظیم کند تا اگر کسی نمی خواهد وارد فقه به آن معنا شود لازم نباشد در ادامه اصولی که ناظر به فقه است را آن قدر در آن ورود پیدا کند.
وی عنوان کرد: بخش عظیمی از دستگاه اجتهادی ما در اصول مجسم است، اصول را نباید کم بگیریم، اصول نقش مهمی دارد و درباره آن باید کار شود؛ مسأله دوم بحث فقه است که کمبودهایی وجود دارد، در بخش هایی ما فقه مدون منظم تولید نکردیم؛ توجه به فقه های تخصصی لازم و مهم است.
امام جمعه قم خاطرنشان کرد: چند نفر از متخصصان اقتصاد درباره معاملات نفتی توضیح می دادند، وقتی انسان دقت می کند که بحث های سیاسی دارد که مهم است و حوزه باید واقف، آشنا و آگاه باشد و همچنین بخشی دارد که ما باید فقه لازم را به وجود بیاوریم.
وی اضافه کرد: ورود به قلمرو علوم انسانی و اجتماعی یار و کمک مهم برای بالندگی فقه ما است، فقه را هم باید مهم بشماریم؛ متأسفانه کمبود بسیار است وقتی 600 درس مهم در حوزه های فقهی وجود دارد درس هایی که ناظر به قلمروهای جدید است باید سهم بیشتری داشته باشد.
آیت الله اعرافی گفت: یکی از تأکیدات رهبر انقلاب فلسفه و امتداد فلسفه الهی در قلمروهای دیگر از جمله علوم انسانی است که مطلب درستی به شمار می رود؛ در حوزه تفسیر این عرصه از دوره علامه طباطبایی وارد فازی جدید شد و المیزان نقطه عطف است.
وی افزود: معارف قرآن آیت الله مصباح نیز گامی به پیش در ادوار تفسیر محسوب می شود، امروز باید در انتظار صاحب نطرانی باشیم که تفسیرهای پیشرفته تر و تخصصی تر ناظر به علوم انسانی و اجتماعی تولید کنند؛ دستیابی به نظریات کلام در علوم انسانی و اجتماعی نیاز به این دارد که تفسیر نیز گامی به پیش بگذارد و مرحبه جدیدی را تجربه کند.
مدیر حوزه های علمیه با بیان این که نظام سازی باید مورد توجه حوزه ها باشد، اظهار داشت: این مسأله چیز جدیدی نیست و در تاریخ حوزه ها وجود داشته و شهید صدر منطق نظام سازی را در کتاب اقتصادنا ارائه کرد، ما اجتهاد را به سطح نظام سازی و بالاتر از آن برسانیم.
وی ادامه داد: اجتهاد تمدنی 5 مرحله دارد که مرحله پس از اجتهاد متعارف، اجتهاد نظام ساز است، باید مقوله نظام سازی را مهم شمرد، متأسفانه پس از شهید صدر شاگردان ایشان و حوزه های ما در منطق نظام سازی گام جدیدی برنداشتند.
امام جمعه قم ابراز داشت: این که بتوانیم از لایه گزاره های فقهی و به مدد گزاره های معارفی عبور کنیم و با گره زدن آن ها به سطح عمیق تری برسیم نیاز علوم انسانی است، این نظام سازی کار هر کسی نیست و یک فکر دقیق و منهج استوار می خواهد که باید به آن توجه کرد، منطق نظام سازی باید به صورت جزوه در بیاید؛ اگر روش استنباط شده و کار اجتهادی بیشتری صورت گیرد راه برای پیشبرد مقاصد در حوزه علوم انسانی و اجتماعی بیشتر باز می شود./1323/پ201/ج