برجام با تطهیر فرجام نمییابد
به گزارش سرویس پیشخوان خبرگزاری رسا به نقل از روزنامه جوان، يکي ديگر از جلسات نمايندگان مجلس با محمدجواد ظريف برگزار شد و هر کدام از رسانهها به فراخور نگاه خود، گزارهاي از سخنان وي را برجسته کردند. اين در حالي است که بايد بدون تعصبات مرسوم حزبي اظهارات رئيس دستگاه ديپلماسي را مورد مداقه قرارداد تا تصويري واقعي از شرايط کنوني و آينده برجام ترسيم شود.
مهمترين نکته جلسه علني روز گذشته مجلس اين مسئله است که برخي از واقعيتهاي منبعث از توافق هستهاي با اظهارات وزير امور خارجه کشورمان همخواني نداشته و نميتواند پاسخ مناسبي براي شبهات موجود در جامعه باشد.
تناقض واقعيتهاي پسابرجام با آنچه گفته ميشود و همچنين نکات مهم سخنراني محمدجواد ظريف را ميتوان در موارد ذيل برشمرد؛
1- سخنان وزير امور خارجه بيشتر از آنکه جنبه پاسخگويي به منتخبان ملت را داشته باشد، «کليگويي»، «توجيهگري» و «تبليغي» بود تا آنجايي که انتظار بود پس از گذشت هشت ماه از روز اجراي برجام و نقض مکرر آن توسط ايالات متحده، ظريف از لزوم بهکارگيري ابزارهاي مؤثر همانند «اقدامات متقابل متوقفسازي تعهدات توسط ايران» و «طرح شکايت از مکانيسمهاي پيشبيني شده در حقوق بينالملل» سخن به ميان آورده و ضمن پذيرش اشتباهات تيم مذاکرهکننده در تنظيم و تدوين متن برجام از قريبالوقوع بودن تغيير رفتار ايران به همين دليل سخن به ميان بياورد.
به بيان بهتر تقليل «نقض» برجام به «بدعهدي» و در ادامه توجيه اشتباهات ديروز و امروز نميتواند به تغيير رفتار کنوني امريکاييها بينجامد، چراکه استحاله رفتاري طرف مقابل به شرط تغيير محاسبات آنها ممکن است و اين تغيير حالت جز با «موضعگيري مشابه و انقلابي»، «اقدامات متقابل» و «پيگيري اختلافات فيمابين از طريق مراحل سهگانه پيشبيني شده در متن برجام» و «طرح شکايت از مکانيسمهاي حقوق بينالملل» محقق نميشود. بنابراين در ماههاي آينده نيز بايد منتظر نقض برجام از سوي طرف امريکايي باشيم، چراکه برآورد آنها از جلساتي نظير جلسه روز گذشته مجلس اين است که طرف ايراني به همين حد از اجراي تعهدات رضايت داشته و اساساً گلايهاي از «نقض» ندارد!
توجيهگري توأم با کليگويي و تبليغي برخورد کردن با برجام را ميتوان در گزارههایي که در ادامه به آن اشاره ميشود، مشاهده کرد: «ما اجازه نخواهيم داد که در هيچ حوزهاي هيچ يک از طرفهاي برجام از حدودشان تخطي کنند»، «ما با کمال قدرت و شجاعت در برابر زيادهخواهيها ايستادگي ميکنيم و اجازه زيادهخواهي هم نخواهيم داد»، «حرف اصلي برجام حفظ دستاوردهاي هستهاي و عزت کشور است»، «امروز با بدعهدي امريکا برخورد ميشود... و دنيايي که با امريکا عليه ما متحد شده بودند، امروز فشار ميآورند».
2- زماني که در جلسه روز گذشته مجلس عنوان ميشود «دستگاه ديپلماسي با نظارت هيئت نظارت بر برجام تمام اقدامات را انجام ميدهد» اين تلقي ايجاد ميشود که دولت همچنان اصرار دارد چنانچه هزينهاي بهواسطه برجام ايجاد شده، دولت يا تيم مذاکرهکننده مسئول آن نبوده و ساير مقامات بايد مسئوليت آن را به دوش بکشند که چنين مسئلهاي با توجه به اختيارات تام دولت در باب توافق هستهاي دور از واقعيت است.
پذيرش برخي اشتباهات و برخورد قاطع با ناقضان برجام ميتواند از يکسو منجر به ريزش جبهه منتقدان برجام شود و از سوي ديگر تغيير و تصحيح رفتار امريکاييها را به دنبال داشته باشدو همانگونه که طي هشت ماه اخير اثبات شده رفتار طرف مقابل جز با اتخاذ چنين رويهاي تغيير نخواهد کرد، چراکه متن برجام و قطعنامه 2231 چنانچه با دقت و حساسيت بيشتري تنظيم و نگارش ميشد و اجازه «تفسيرپذيري» را به طرف مقابل نميداد امروز مقامات امريکايي باب ميل و تفسير خود به توافقات عمل نميکردند و گفتههاي روز گذشته علياکبر ولايتي مبني بر «امريکاييها در اجراي برجام به وظايفشان در رابطه با گشايش اقتصادي که قول داده بودند، عمل نکردند» تأييدکننده اين موضوع است.
به هر روي انتظار ميرفت هشت ماه پس از روز اجراي برجام و در شرايطي که ايالات متحده همچنان به نقض برجام متمرکز بوده و با تصويب و اجرای قوانين جديد همچنين با بهکارگيري ابزار کارآمد «رويه حقوقي» در حقوق بينالملل «استاندارد سازي رفتار ايران» را پيگيري ميکند و جامعه و وکلاي مردم در خانه ملت نياز به توضيحات قانعکننده و مستند دارند، دولت و وزير امور خارجه کشورمان نگاهي واقعبينانه و بهدور از هيجان به پرونده هستهاي داشته و با اقداماتي عملي در جهت تغيير معادلات به نفع جمهوري اسلامي در دوران پسابرجام باشند./836/د102/ل