۱۷ آذر ۱۳۹۵ - ۲۰:۰۹
کد خبر: ۴۶۵۸۲۲
آیت الله اعرافی:

آمریکا و غرب صلاحیت پرچمداری حقوق بشر را ندارند

مدیر حوزه های علمیه با بیان این که زیر پا گذاشتن مبانی حقوق بشر از سوی برخی قدرت ها و گروه های تروریستی کاملا ملموس و مشهود است، گفت: وقتی از سوی قدرت های بیگانه، رژیم صهیونیستی به منطقه تحمیل می شود زمینه برای انواع خشونت ها نیز فراهم می شود.
 آیت الله اعرافی

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، آیت الله علیرضا اعرافی مدیر حوزه های علمیه عصر امروز در دومین همایش اسلام و حقوق بین المللی بشر دوستانه که در سالن همایش های دفتر تبلیغات حوزه علمیه قم برگزار شد، گفت: قم به عنوان یکی از بزرگترین قطب های علمی مبشر اندیشه صلح، همزیستی مسالمت آمیز، پرهیز از تعدی به حقوق بشر و انسان ها است.

وی افزود: اندیشه های اسلام در خدمت سعادت و پیشرفت بشر است، وقتی به فقه اسلامی به ویژه به فقه اهل بیت(ع) مراجعه می کنیم  در ابعاد گوناگون شاهد عناصر محدودیت زای جمگ هستیم، بخشی از آن ها مانع از به وجود آمدن جنگ می شود و عناصر متعددی در فقه در نظر گرفته شده که در جنگ محدودیت ایجاد می کند.

عضو شورای عالی حوزه های علمیه با بیان این که بیش از صد گزاره جدی درباره محدودیت های پیرامون جنگ وجود دارد، اظهار داشت: حوزه قم، فقها و مدرسان بزرگ در تعمیق این مقوله باید کارهای بیشتری انجام دهند.

وی با اشاره به محورهای حقوق بشر دوستانه در فقه اسلام و شیعه ادامه داد: محدودیت هایی در حوزه جنگ اوران وجود دارد، حتی اگر جنگ عادلانه ای و برای دفاع از حقوق انسان ها باشد بازهم محدودیت هایی دارد.

عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با بیان این که اسلام در انگیزه های جنگ هم محدودیت قائل است، ابراز داشت: در منطق اسلام جنگ و دفاعی ارزش دارد که از انگیزه پاک برخیزد و برای نجات انسان ها باشد، اقدام و حرکات مسلحانه برپایه غیر انسانی ناروا است.

وی با اشاره به محدودیت های اسلام در قبال دشمن عنوان کرد: اسلام برای دشمنان حریم و کرامت قائل است، همچنین محدودیت هایی درباره انسان های که در طرف جنگ نیستند یعنی ضعیفان، زنان، کودکان، افراد غیر نظامی در نظر گرفته است.

امام جمعه قم خاطرنشان کرد: اسلام درباره محیط طبیعی و زیست انسان ها فوق العاده توجه دارد، همچنین حریم های فرهنگی و اجتماعی را نیز مورد تأکید قرار می دهد، در عرصه زمان جنگ هم ماه های حرامی وجود دارد . آغاز و انجام آن دارای انواع محدودیت ها است.

وی با اشاره به نظر محدود کننده اسلام در زمینه ابزارها و سلاح ها اضافه کرد: سؤال می شود که آیا می توان از هر ابزاری استفاده کرد که در پاسخ باید جواب منفی داد، اسلام یک نقشه دفاعی و جنگی دارد که در استفاده از ابزار ها نیز محدودیت هایی را در نظر گرفته است، اگر نظام جامع نگاه اسلام به جنگ استخراج شود بخش مهمی از حوزه حقوق بشر دوستانه است.

آیت الله اعرافی با بیان این که در اسلام اصل بر صلح است، گفت: جنگ نباید برپایه انتقام جویی و تعدی استوار شود بلکه باید بر پایه احقاق حق و انگیزه های انسانی باشد، جنگ هر وسیله ای را توجیه نمی کند، مخاصمه با دیگران مجوز دست زدن به هر شیوه ای نیست؛ در جنگ برای کرامت انسان، برای دشمن، افراد خارج از جنگ، محطی زیست و اجتماهی قوانینی است که باید رعایت شود.

وی افزود: فقها و مجتهدان جوان باید نگاه جدیدی به مبحث حقوق بشر دوستانمه داشته باشند، باید به این مسأله از نگاه فلسفی ـ کلامی و همچنین فقهی حقوقی و اخلاقی توجه شود تا موضوع شناسی بهتری داشته باشیم و فقه و حقوق بشر را نسبت به مسائل روز استخراج کرده و به جامعه بشری عرضه کنیم.

مدیر حوزه های علمیه با بیان این که متأسفانه جهان اسلام که پیشگام حوزه و حقوق بشر دوستانه بود درگیر مشکلات بسیاری شده است، اظهار داشت: مشکلات امروز جهان اسلام، حرکت های تروریستی و تندروی های مذهبی که حقوق بشر دوستانه اسلامی و موازین مسلم فقهی را زیر پا می گذارد.

وی ادامه داد: این حرکات دو خاستگاه دارد، یکی جهالت ها و کج فهمی های درون جهان اسلام است که باید باحرکت های فکری فرهنگی معالجه شود و دیگری دخالت های ناروای قدرت های جهان همچون آمریکا است، آمریکا در طول اقتدار کمتر از یک قرن خود در حرکت های مفسده انگیز حضوری جدی داشته است که نمی تواند به عنوان پرچمدار حقوق بشر باشد.

عضو شورای عالی حوزه های علمیه با بیان این که زیر پا گذاشتن مبانی حقوق بشر از سوی برخی قدرت ها و گروه های تروریستی کاملا ملموس و مشهود است، ابراز داشت: وقتی از سوی قدرت های بیگانه، رژیم صهیونیستی به منطقه تحمیل می شود زمینه برای انواع خشونت ها پدید می آید.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی خاطرنشان کرد: با وجود فعالیت های کنوانسیون ها باید این مسائل را پردازش بیشتری کنیم، ادیان الهی و متفکران آن ها باید حرکتی جدی تر داشته باشند و فعالیت عملی کنند، در پرتو همین اصول باید به فرهنگ سازی و تشریح و تبیین بهتری برسیم.

وی اضافه کرد: در نظارت و رعایت حقوق بشر دوستانه باید نهادهایی به میدان بیایند که قابل اعتماد باشند، نظارت بر قوانین و مقررات باید سازوکارهای بهتری داشته باشد و قدرت های ایفاگر نباید متجاوز و تعدی گر باشند، اگر به دقت برنامه ریزی نکنیم شاهد ادامه دار بودن مشکلات خواهیم بود.

آیت الله اعرافی با بیان این که گفتمان انقلاب اسلامی در پرونده خود مقاومت را در حد اعلی داشته است، گفت: در گفتمان انقلاب تعدی، تجاوز و زیرپا گذاشتن حقوق بشر دوستانه وجود ندارد./1323/پ201/ج

ارسال نظرات