تولید علوم انسانی اسلامی رسالت مجتهدان متخصص است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، حجت الاسلام والمسلمین رشاد، رییس پژوهشگاه فرهنگ و علوم اسلامی پنجشنبه در همایش «بایسته های تولید علوم انسانی اسلامی» در بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی با اشاره به تأکیدات رهبر معظم انقلاب مبنی بر تولید علوم انسانی اسلامی طی دو دهه اخیر گفت: علوم انسانی به مجموعه دانشهای حاوی سه دسته گزاره و قضایای توصیفی گزارشی وتحلیلی معطوف به همه ساحتهای زندگی انسان گفته می شود.
وی، علوم انسانی را دین بشر مدرن خواند و افزود: نقشی را که ما مسلمانان از دین توقع داریم، بشر مدرن از علوم انسانی توقع دارد؛ برای ما فقه و اخلاق اسلامی در کنار هم، نظام نامه حیات انسان مسلمان را تشکیل می دهد و بنا است چگونه زیستن را از اینها اخذ کنیم.
حجت الاسلام والمسلمین رشاد ادامه داد: این در حالی است که اکنون علوم انسانی به رقیب اصلی دین شده تبدیل شده و فضا را برای تنفس دین تنگ کرده و اجازه بروز و ظهور به دین نمی دهد.
رییس پژوهشگاه فرهنگ و علوم اسلامی تصریح کرد: امروز تحلیل، توصیف وتدبیر همه شؤون زندگی ما اعم از اقتصاد، سیاست، مدیریت، فرهنگ و جامعه در تصرف علوم انسانی است و با اینکه نظام ما ما متأثر از اسلام است اما تنها در بخشهای کوچکی از ان مبانی اسلامی دیده می شود و هنوز در برخی عرصه ها قلمروهای مناسباتی اسلام را مشاهده نمی کنیم.
وی اضافه کرد: به عنوان مثال، در عرصه علم مدیریت، مدیریتی که بر مبنای ارزشهای اسلامی طراحی و بنا نهاده شده باشد وجود ندارد و عمده اصول مدیریتی که اعمال می شود چیزی است که در دانشگاه آموخته می شود و محصول غرب است.
حجت الاسلام والمسلمین رشاد افزود: در اقتصاد و جامعه شناسی نیز همچنان از دانشهای تولیدی در عالم کفر گرته برداری می کنیم و در هیچ عرصه ای به صورت مطلق یا تقریبی با غلبه مبانی اسلامی و دینی، جامعه را اداره نمی کنیم.
استاد حوزه علمیه خاطرنشان کرد: واقعیت این است که اگر مشکل علوم انسانی حل نشود هیچ مشکلی از کشور حل نمی شود؛ حتی الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت هم که ساختارهایی برای آن در نظر گرفته ایم، تا مشکل تولید علوم انسانی اسلامی حل نشود، طراحی نخواهد شد چرا که الگو، نظام است و باید مبتنی بر نظریه باشد.
وی، استفاده از تعابیری چون بومی یا اسلامی سازی علوم انسانی را نادرست خواند و گفت: با اینکه دانشگاهیان متدین ما در حال حاضر در هیچ جای جهان و هیچ دوره تاریخی به این حد کیفی و کمی نبوده اند، رسالت تولید علوم انسانی اسلامی جز از حوزه و حوزویان بر نمی آید.
حجت الاسلام والمسلمین رشاد با بیان اینکه صرف درس خواندن در حوزه باعث نظریه پرداز شدن فرد نمی شود، تصریح کرد: در قلمرو تفقه و اجتهاد و تعلیم و تعلم فقه و اصول دچار کاستی های بسیاری هستیم که اجازه نمی دهد هر که وارد آنها می شود مولد علم شود و سر اینکه از میان چندهزار حوزوی تنها چند نفر مجتهد می شوند همین است./201/930/ب1