خام فروشی نفت با اقتصاد مقاومتی نمی سازد/ باید در اقتصاد همانند سیاست به استقلال برسیم
حجت الاسلام والمسلمین حسن نظری شاهرودی معاون جامعه و نظام جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری رسا، با اشاره به میزان موفقت دولت در تحقق اقتصاد مقاومتی گفت: در اقتصاد ایران چالش اساسی وابستگی آن به نفت است، این وابستگی از سال های بسیار دور آغاز شد و این وابستگی هرچه جلوتر آمدیم بیشتر شده است.
وی افزود: وضعیت به گونه ای شد که در برخی سال ها بیش از 90 درصد اقتصاد ایران وابسته به نفت بود، تا بعد از جنگ این وابستگی کاهش پیدا کرد و به حدود 65 درصد رسید، همانگونه که رهبر معظم انقلاب فرمودند خام فروشی مطلقا حالت بهینه ندارد و با اقتصاد مقاومتی نمی سازد.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با اشاره به صادرکردن مصالح خام ساختمانی همانند سنگ اظهار داشت: به عنوان مثال سنگ را از دل معدن استخراج می کنند و با کشتی به ایتالیا می فرستند، ایتالیا روی این سنگ کار می کند و در نتیجه ما اگر مثلا این سنگ را متری یک دلار می فروشیم ایتالیا روی سنگ کارکرده و آن را برای استفاده در ساختمان آماده می کند و متری 3 دلار می فروشد و 2 دلار ارزش افزوده را به دست می آورد.
وی ادامه داد: ما می توانیم همین سنگی که ماده خام است را آماده کنیم که به تعبیر اقتصادان ها کالا شود و ارزش افزوده را در قالب کالا تولید کرده و صادر کنیم، اگر به جای صادرات خام اجناس را به کالا تبدیل کنیم مسأله مهم این است که زمینه اشتغال فراهم می شود در نتیجه نرخ بیکاری تحت تأثیر قرار می گیرد و بیکاران جذب بازار کار داخلی می شوند.
حجت الاسلام والمسلمین نظری شاهرودی با بیان این که اگر در نفت بخواهیم خام فروشی کنیم قیمت نهایتا بشکه ای 100 تا 150 دلار بیشتر نمی شود، ابراز داشت: البته دیگر بازار نفت به این که بشکه ای 100 دلار فروخته شود نخواهد آمد، چون شیل اویل نفتی است که آمریکا تولید می کند و در بازار می فروشد، ابتدا آمریکا مصرف کننده بود و الان تولید کننده شده است.
وی عنوان کرد: بازار نفت دیگر به وضعیت سابق خود باز نمی گردد، نفت خام را بشکه ای 45 دلار می فروشیم که اگر یک بشکه آب خوردن در امارات فروخته شود بیش از 45 دلار می شود، اگر نفت را بخواهیم بشکه ای 45 دلار بفروشیم تا 8 دلار هزینه برمی آمد که تولید و مثلا با کشتی صادر شود، اگر این هزینه ها کم شود در واقع فروش نفت خام زیر 40 دلار می شود؛ این نفت خامی که با این قیمت فروخته می شود از آب خوردن ارزانتر است.
این اقتصاددان حوزوی خاطرنشان کرد: اقتصاد باید به گونه ای باشد به جای این که نفت خام فروخته شود یک بشکه نفت به 20 کالا تبدیل و کالا فروخته شود که البته الان فرایند آن در ایران شروع شده است به این صورت که نفت پتروشیمی می شود و این پتروشیمی به مواد گوناگونی تبدیل می شود و این مواد مختلف تبدیل ماده های می شود که ارزش افزوده متنوعی دارد و در نتیجه وقتی حساب کنیم یک بشکه نفت به کالاهایی تبدیل خواهد شد که اگر صادر شود بیش از 300 دلار خواهد شد.
وی اضافه کرد: اگر این روند در کشور اتفاق بیفتد که شروع هم شده روح اقتصادی مقاومتی است، در داخل ارزش افزوده کالاها را باید تولید کرد و در قالب ارزش افزوده کالاهای متنوع فروخته و صادر شود، در وضعیت فعلی نسبت به گندم که قبلا ما وارد می کردیم الان به مقدار کمی می توانیم صادر کنیم؛ همین مقدار که به مرز خودکفایی رسیدیم و وارد نمی کنیم خوب است.
حجت الاسلام والمسلمین نظری شاهرودی با بیان این که گندم کالایی استراتژیک بوده و همانند سلاح است، گفت: اگر بفمهند کشوری به این ماده غذایی نیاز دارد در صحنه بین المللی تحت فشار قرار می گیرد به ویژه ما که مواضع سیاسی ما استقلال دارد و در نتیجه کسانی که تولید گندم می کنند همانند آمریکا این گونه نیست که اگر کشوری نیاز به گندم داشته باشند به راحتی تأمین کنند بلکه افزون بر پولی که دریافت می کنند در صحنه بین المللی هم امتیاز می گیرند.
وی افزود: اگر کشور نیاز داشته باشد در حساس ترین لحظات به ویژه زمانی که کالای استراتژیک باشد با او تسویه می کنند، ما خوشبختانه امسال در گندم به همت کشاورزان و برنامه ریزی ها به خودکفایی رسیدیم اما در دیگر مواد غذایی که مربوط به خانواده کشاورزی است نیازمند برنامه ریزی هستیم.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با بیان این که با برنامه ریزی باید با وجود کمبود آب در مواد کشاورزی به خودکفایی برسیم و احیانا صادرات داشته باشیم، اظهار داشت: این مسأله نیاز دارد که در درون برنامه ریزی خوب و دقیق انجام شده و اطلاعات شفاف شود، سیاست های برنامه ریزی باید به گونه ای باشد که برنامه ها روی کاغذ نمی ماند و روند شکوفایی بخش کشاورزی را ادامه دهیم.
وی ادامه داد: این که می گوییم بخش کشاورزی باید شکوفا شود وابسته به صنعت می شود چون امروز کشاورزی را نمی توان با ابزار دستی شکوفا کرد بلکه باید ماشین های وابسته به صنعت کشاورزی در داخل تولید شود، شکوفایی کشاورزی به معنای این است بخشی از صنعت که وابسته به کشاورزی است نیز باید شکوفا شود در نتیجه ماشین ها از نظر کیفی باید کیفیت لازم را داشته باشد و هم از نظر هزینه ها باید به گونه ای باشد که کشاورزان با وضعیت درآمدی که دارند بتوانند ابزار لازم خود را تأمین کنند.
استاد درس خارج حوزه علمیه قم ابراز داشت: هرگاه فروش نفت خام را کم کردیم و آن را به چند کالا تبدیل کردیم و فروختیم و در بحث کشاورزی روند شکوفایی را همانگونه که در گندم به خود کفایی رسیدیم در مواد غذایی دیگر خودکفا شویم موفق خواهیم بود، مشکل جدی در این زمینه آب است که باید برای آن برنامه ریزی کرد.
وی عنوان کرد: در میدان عمل باید جدی تر کار کنیم و سرمایه گذاری ها و برنامه ریزی های اقتصادی باید دقیق تر باشد، در بحث صنعت وقتی توانستیم راحت در بازارهای اطراف همانند عراق و کشورهای خاورمیانه حضور پیدا کرده و شکوفا کنیم آن زمان است که می گوییم اقتصاد مقاومتی به بار نشسته و همچنان که در میدان سیاست روی پای خود ایستادیم و حرف آخر را در منطقه می زنیم در اقتصاد هم می توانیم در منطقه حرف آخر را بزنیم./1323/301/ص